Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslanci schválili vojenské mise, pravici naštvaly Babišovy žertíky

  6:32aktualizováno  14:36
Poslanci schválili vojenské mise do Pobaltí, Afghánistánu i Iráku. Vládu podpořily pravicové strany. ODS a TOP 09 před hlasováním řekly, že vládě pomohou, pravici ale zároveň naštvaly vtípky Andreje Babiše. Komunisté už dřív pohrozili, že kvůli misím neschválí důvěru Babišově vládě. Vadí jim hlavně plán poslat vojáky do Pobaltí.

Pro vyslání vojáků do zahraničí bylo 140 ze 170 přítomných poslanců, mise nepodpořili jen poslanci SPD a KSČM. Není jasné, jaký to bude mít vliv na důvěru vládě, komunisté dřív pohrozili, že by jí nemuseli dát důvěru.

01.června 2018 v 12:18, příspěvek archivován: 01.června 2018 v 15:50

Hluboce nás znepokojuje, kam až nechalo hnutí ANO dospět stav politických věcí v ČR a skutečnost, že si komunisté začali osobovat právo mluvit do zahraniční politiky. V ODS ale ctíme zájmy ČR, jejích občanů a spojenecké závazky, proto jsme pro vojenské mise hlasovali.

Šéf ANO Babiš se ve čtvrtek v Lánech od prezidenta Miloše Zemana dozvěděl, že bude znovu jmenován premiérem ve středu 6. června. Počítá přitom s tím, že se jeho plánovaná menšinová vláda s ČSSD opře o podporu KSČM, která má dlouhodobě s misemi problém. A šéf strany Vojtěch Filip pohrozil, že v případě navyšování počtu vojáků KSČM nepodpoří vládu Andreje Babiše.

Pro Babiše je teď zásadní získat patnáct hlasů poslanců komunistické strany při hlasování o důvěře vládě, pokud se do menšinové vlády rozhodne vstoupit ČSSD. ANO, ČSSD a KSČM mají totiž ve Sněmovně 108 z 200 hlasů.

Čeští vojáci mají hájit vzdušný prostor Pobaltí

Mise už před pár dny schválil Senát. Kývl na to, aby v Litvě, Lotyšsku, Estonsku a Polsku mohlo působit v rámci posílené předsunuté přítomnosti NATO až 290 lidí, a to v letech 2019 a 2020. Podpořil také to, aby pro ochranu vzdušného prostoru Litvy, Lotyšska a Estonska mohlo být z České republiky ve druhém pololetí 2019 nově nasazeno 95 lidí.

Ve stejném znění to v pátek schválila i Sněmovna. „U Vilniusu a Rigy brání naši vojáci naši svobodu doma,“ řekl šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

Ještě letos má odjet do Afghánistánu až o 140 vojáků více. Česká armáda má nyní v zemi mandát na 250 vojáků, kteří působí v Kábulu a na základně Bagrám. Nově by se měli vydat do provincie Lógar, kde by cvičili speciální jednotku afghánské policie, a do provincie Herát, kde by pomáhali s výcvikem afghánských vojáků.

Více vojáků – až 110 místo nynějších 65 – má zamířit také do Iráku. Příští rok by do země mohla vyjet chemická jednotka. Armáda navíc čeká na vyjádření NATO, které v Iráku plánuje spustit vlastní misi. České jednotky by pak mohly být do této mise zapojeny a případně v ní i posíleny. V Mali se má mandát zvýšit z 50 na 120 lidí.

Babiš: Kůrovec mi řekl, že když bude důvěra, přestane žrát lesy

Pravicové poslance před schválením misí ve Sněmovně rozzlobil Babiš. „K té debatě o vládě v demisi, nedemisi, tak já můžu potvrdit, že my jsme mluvili s kůrovcem a potvrdil nám, že když budeme mít důvěru, tak přestane požírat naše lesy. A taky jsme volali nahoru a nahoře nám řekli, že když budeme mít důvěru, tak začne pršet a nebudeme ohroženi vodou. Takže my se těšíme, že tu důvěru dostaneme,“ žertoval před schválením misí Babiš v rozpravě.

„Přes všechny zkušenosti, které s vámi máme, tak dokážete překvapit. Já opravdu nechápu, kde berete tu drzost a zpupnost zlehčovat a dělat si legraci ze současné situace, protože je to vaše osoba, vaše trestní stíhání, díky kterému tady ještě nemáme vládu s důvěrou a vedeme tady tuhle diskusi. Vy držíte půl roku celou zemi jako rukojmí a když z odpovědnosti vůči našim zahraničně politickým závazkům změníme své stanovisko, tak si z toho ještě děláte legraci? Styďte se,“ opáčil mu šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

01.června 2018 v 12:19, příspěvek archivován: 01.června 2018 v 15:51

Zahraniční mise sil ministerstva obrany byly, zaplaťbůh, schváleny. Kdyby se tak nestalo, měla by ČR nekonečnou ostudu a v důsledku by to vedlo k olabení naší vlastní bezpečnosti. Vyslání nepodpořili všichni komunisté, všichni poslanci SPD a jeden pirát.

„Asi jste si nevšiml, ale řešíme otázku vyslání našich vojáků do zahraničí. Našich vojáků, kteří budou nasazovat životy za naše bezpečí. A když už nemáte respekt před Ústavou, mějte ho aspoň před těmi vojáky, kteří půjdou za nás ven bojovat. Je mi za vás hanba,“ reagoval na Babiše šéf klubu lidovců Jan Bartošek. „Tak pojďte hlasovat jen blok o misích,“ reagoval Babiš.

Nedělal jsem si legraci z vojáků, uvedl později šéf ANO

„Já jsem si přece nedělal legraci z vojáků a ze zahraničních misí. Reagoval jsem na další zdržování opozice, která nemluvila jako již tradičně k tématu. Místo misí řešila fungování vlády. Proto jsem řekl, že jsem volal kůrovce. Opozice opět celé dopoledne zdržuje práci sněmovny. Mohli jsme o misích hlasovat hned ráno a pak přijímat další zákony,“ uvedl později předseda vlády a hnutí ANO.

01.června 2018 v 13:48, příspěvek archivován: 01.června 2018 v 15:48

Vtip o kůrovci byl reakce na zdržování opozice, která nemluvila jako už tradičně k tématu, ale pořád probírala fungování vlády. Nedělal jsem si legraci z vojáků a ze zahraničních misí. Nikdy.

Pro schválení misí bylo klíčové, že hlasy pro vojenské mise v pátek dopoledne slíbily ODS i TOP 09. „Nejsme v normální situaci, je tu dlouhodobě vláda bez důvěry,“ řekl předseda ODS Petr Fiala. „Vláda bez důvěry má dělat jen to, co jsem nazval svítit a topit. Vláda bez důvěry nemá takové věci dělat,“ řekl pak o zahraničních vojenských misích, které jinak ODS podporuje. Reakce hnutí ANO na počínání komunistů je podle něj jen vlažné a můžeme jen odhadovat, kam až je ochotno KSČM ustoupit,“ řekl Fiala.

Proto ODS vyvolalo jednání s hnutím ANO, které se uskutečnilo ve čtvrtek a navrhlo hnutí ANO hlasování o misích rozdělit, a schválit ty, které jsou zásadní kvůli členství ČR v NATO - to jest misi v Afghánistánu a Pobaltí. Na to podle něj ale ANO nepřistoupilo. Přesto ODS všechny vojenské mise nakonec podpoří, slíbil Fiala. A to také dodržela.

Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg z TOP 09 požádal všechny poslance, aby pro vojenské mise hlasovali, přestože zdůraznil, že vláda Andreje Babiše bez důvěry ztrácí každým dnem další část legitimity. Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek také potvrdil, že jeho strana, která je jinak ostře proti Babišově vládě, bude pro vyslání českých vojáků hlasovat.

„Jsem přesvědčen, že Česká republika musí prokázat, že je předvídatelným spojencem,“ hájil návrh vlády ministr zahraničí Martin Stropnický, který se má stát novým velvyslancem v Izraeli.

Zdůraznil, že všechny mise mají právní základ a že věří, že Sněmovna tak všechny mise schválí. „V případě všech misí je přímá vazba na úsilí stabilizovat ty oblasti,“ řekl Stropnický. Ministryně obrany Karla Šlechtová také poslancům řekla, že mise sice předkládá vláda bez důvěry, ale přesto by měly být schváleny.

01.června 2018 v 12:52, příspěvek archivován: 01.června 2018 v 15:47

Děkuji všem poslancům, kteří podpořili komplexní mandát zahraničních operací do roku 2020. V očích spojenců díky tomu zůstáváme spolehlivými partnery. Naši vojáci v misích plní nebojové a výcvikové úkoly. Chráníme tím ČR a Evropu před terorismem a nelegální migrací.

Sedm stran ve Sněmovně ji poslechlo, z výjimkou dvou extrémních stran - KSČM a SPD Tomia Okamury.

Komunisté teď čekají složitější jednání o vládě

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik řekl, že pro jeho stranu jsou přijatelné jen ty mise, které mají mandát Rady bezpečnosti OSN. „Nevydíráme a nechceme se nechat vydírat,“ řekl Kováčik.

Co přesně teď komunisté udělají při hlasování o důvěře vládě, to je ale ve hvězdách. Podle KSČM bude teď jednání o podpoře vlády složitější. Strana má o postoji k novému kabinetu Andreje Babiše rozhodnout 30. června. „Rozhodnou členové našeho ústředního výboru, nedokážu teď říci, k čemu se přikloní,“ řekl iDNES.cz předseda strany Vojtěch Filip, který ve straně patří mezi pragmatiky a bude teď pod tlakem ortodoxního křídla strany. 

„Vůbec nepochybuji o tom, že další vyjednávání s hnutím ANO budou probíhat jinak. Jestli stojí o naši podporu, alespoň při aktu udělení důvěry vládě, budou muset vzít na vědomí, že máme také nějaké požadavky a priority. Buď se podle toho zařídí, nebo budou, ať referendum ČSSD dopadne jakkoli, muset hledat jinou alternativu,“ řekl poslanec Alexandr Černý. O důvěře vládě se má hlasovat do poloviny července.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...