Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kabinet schválil stavbu nemocnice i další podporu firmám a podnikatelům

  16:55aktualizováno  18:01
Vláda schválila stavbu polní nemocnice v pražských Letňanech. Bude mít až 500 lůžek, k jejímu vybudování a obsluze vláda povolá až 260 vojáků. Vzniknout má kvůli rostoucímu počtu pacientů s covidem-19 a nedostatku lůžek v nemocnicích. Kabinet v pátek rozhodl také prodloužení záručního programu COVID III a o odkladu EET.

Polní nemocnice, kterou armáda postaví v pražských Letňanech, bude záložní a nemusí být využita. Je ale možné, že bude skokově nutné navýšit kapacitu lůžek. V tom případě bude určena pro péči o pacienty s méně závažným průběhem. Armáda zajistí péči o 200 lůžek, zbytek doplní civilní zdravotnicí, řekl v pátek ministr zdravotnictví Roman Prymula.

V polní nemocnici bude působit sto armádních zdravotníků a 130 členů technického personálu. Logisticky bude spojena s Nemocnicí na Bulovce. „Doprovodné provozy ve smyslu cateringu, praní prádla, to vše bude navázáno na Nemocnici Na Bulovce,“ popsal Prymula.

Podle mluvčí generálního štábu Magdaleny Dvořákové začne armáda vybavení pro polní nemocnici do pražských Letňan přivážet z Hradce Králové v pondělí. Nákladní vozy budou do letňanského výstaviště přijíždět až do pátku.

Armáda k vybudování nemocnice na výstavišti v Letňanech využije už stojící haly. Vojáci poskytnou 100 lůžek ze svých polních nemocnic, zbytek bude ze Správy státních hmotných rezerv.

Armáda je schopna nemocnici vybudovat do deseti dnů od vydání nařízení vlády. Dvořáková řekla, že o víkendu armádní logistici připraví materiál tak, aby byl do Letňan přivážen podle jeho potřebnosti pro výstavbu zařízení. Základ vojenských polních nemocnic tvoří kontejnery, které je možné vzájemně propojit. Část z nich se na místo naveze již v neděli, většina pak v pondělí. Materiál by vojáci na výstaviště měli vozit až do pátku.

Prymula: Kritické dva týdny, covid napadá seniory, přibývá hospitalizací

Vzhledem k velikosti nemocnice v ní bude muset vedle vojenského být i civilní personál. Podle ministra je armáda při zapojení svých dvou polních nemocnic schopna se postarat o 200 lůžek. Zbytek doplní ambulantní specialisté či personál z dalších nemocnic.

Prymula věří tomu, že budou stačit navýšené kapacity kamenných nemocnic. Stát ale podle něj nemůže riskovat, že by nebyly záložní kapacity ve chvíli, kdy by skokově stoupl počet pacientů.

Ministr řekl, že v Letňanech bude pouze deset lůžek s plicní ventilací, zajistí je armáda. Zbytek kapacity bude určen pro pacienty s lehčím průběhem nemoci. Využívat se podle něj začne ve chvíli, kdy budou ohroženy kapacity ostatních nemocnic. Odmítl návrh, že by bylo lepší místo polní nemocnice vybudovat stany přímo u jednotlivých nemocnic, a to například kvůli jejich vytápění.

Další místa by již podle Prymuly nebyla schopná obhospodařovat armáda. Když by tedy došlo na stavbu dalších areálů, budou tam muset působit specialisté třeba z řad ambulantních specialistů. „Kapacita Armády ČR je limitována. My už využíváme prakticky beze zbytku celou volnou kapacitu,“ uvedl ministr.

Zákaz návštěv ve věznicích

Vláda také schválila revizi podmínek zavedení pracovní povinnosti. Nově budou moci pomoci mediků využít i jiné než původně definované páteřní nemocnice. Děkani lékařských fakult také budou nově muset sdílet informace o studentech, na které se povinnost vztahuje, s hejtmany více krajů, než je jen ten, ve kterém fakulta sídlí.

Ministerstvo zdravotnictví také zareagovalo na volání, aby bylo možné po dobu nouzového stavu vynechat různé lékařské prohlídky týkající se zaměstnání. „Na bázi čestného prohlášení je možno obejít klasickou strukturu různých periodických prohlídek,“ uvedl Prymula.

Kabinet také schválil uvolnění asi 400 milionů korun na posílení zdravotnického systému o dva tisíce lůžek. Z nich 500 má být pro intenzivní péči, resort dále nakoupí i 500 ventilátorů.

Vláda také rozhodla o přijetí obdobného nařízení jako na jaře, co se týče zákazu návštěv ve věznicích a v detenčních ústavech. Bude platit od pátku 23. října do konce nouzového stavu, výjimku může v odůvodněných případech udělit ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Odklad EET i ošetřovné pro živnostníky

Kabinet v pátek rozhodl také o odkladu EET o další dva roky do konce roku 2022 pro všechny obory. Dosud byla evidence odložena pro všechny do konce roku. „Firmy se budou muset první vzchopit, zejména mnoho těch malých bude ve ztrátě,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová. Dodala, že shoda na odložení byla napříč všemi svazy.

Kabinet schválil také prodloužení záručního programu COVID III přinejmenším do poloviny příštího roku. Prostředky bude možné využít nově i na investice, schválila vláda.

Vláda schválila další odklad EET. Zároveň prodloužila program COVID III

Vláda také rozhodla o kompenzačním bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné. Půjde o 500 korun denně, platit bude do konce nouzového stavu. Náležet bude všem, jejichž živnost zavřela vláda svými opatřeními. Čerpat ho mohou i malé firmy, avšak pouze když nečerpají jinou podporu, třeba antivirus.

Na pomoc nově dosáhnou i zemědělci a potravináři, a to až tři miliardy korun, schválila vláda. Ministerstvo zemědělství přitom chtělo dvojnásobek. Na peníze budou mít nárok producenti potravin, kteří dodávají zboží do provozoven veřejného stravování, které jsou nyní zavřené. Jde například o školní jídelny nebo o restaurace. Konkrétní podmínky ale ještě ministerstva doladí.

Vláda také schválila, že živnostníci budou mít i při druhé vlně pandemie nárok na ošetřovné. Bude ve výši 400 korun na den. Žádosti bude vyřizovat ministerstvo průmyslu a obchodu, které návrh vládě předložilo.

Krizový štáb připravuje ubytování pacientů

Ústřední krizový štáb v pátek také jednal o ubytovacích kapacitách pro covid negativní pacienty, kteří se vracejí z nemocnice a nemohou jít domů. Kapacity ubytování takzvané nezdravotního typu vytvoří štáb ve spolupráci s kraji.

Prymula by si 28. října pro vyznamenání na Hrad přišel. Rozhodne Rážová

„Ústřední krizový štáb zkoordinuje výběr dvou hotelů pro každý kraj, ve kterých bude připraveno vždy 50 až 100 ubytovacích kapacit nezdravotního typu. Jde o preventivní, ale důležitý krok, jak ještě více omezit šíření nákazy,“ řekl ministr vnitra a předseda ÚKŠ Jan Hamáček.

První hotel bude pro lidi s negativním testem, druhý pro případ, kdyby se v tom prvním vyskytl pozitivní pacient. Ten bude podle průběhu a projevů onemocnění přemístěn buď do zdravotnického zařízení, domů nebo do druhého hotelu. Pobyt v hotelích si budou platit sami ubytovaní.

Ve čtvrtek testy v Česku odhalily nákazu covidem-19 u 9721 lidí. Je to nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie, dosavadní maximum ze středy bylo o 177 případů nižší. Během dne zemřelo dalších 24 pacientů, celkový počet obětí tak vzrostl na 1230. V nemocnicích je hospitalizováno celkem 2920 lidí, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Chci víc peněz na vědu i bezúročné půjčky pro doktorandy, říká nový ministr

30. dubna 2024  15:37,  aktualizováno  18:29

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Green Deal nikdo nezmění. Vnímejme ho jako příležitost, radí Pavel Telička

30. dubna 2024

Premium Česká republika slaví 20. výročí vstupu do EU. Pavel Telička tehdy český vstup v Bruselu...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...