Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rakousko by mohlo být mediátorem mezi Ruskem a Ukrajinou, spekuloval Zeman

  8:34aktualizováno  17:23
Prezidenti Česka a Rakouska Miloš Zeman a Alexander Van der Bellen po čtvrtečním rozlučkovém jednání na Pražském hradě ocenili vzájemné vztahy. Zeman poděkoval svému rakouskému protějšku za podporu české menšiny, mluvili spolu také například o stavbě dálnic nebo o jaderné energetice, ke které mají obě země rozdílný přístup.

Van der Bellen vyzdvihl české předsednictví v Evropské unii. Dotkli se i války na Ukrajině. Zeman poznamenal, že rakouská neutralita by za jistých okolností mohla vést k tomu, že by se tato země mohla stát mediátorem mezi Ruskem a Ukrajinou.

Podle českého prezidenta oba státníci měli dnes příležitost se nejen rozloučit, ale také probrat záležitosti společných zájmů. Zeman ocenil rozvoj ekonomické, kulturní i vědecko-technické spolupráce. Poděkoval svému protějšku za podporu české menšiny v Rakousku včetně české školy. Dotkli se i výstavby dálnic mezi Lincem a Prahou nebo mezi Brnem a Vídní. „Obě strany konstatovaly, že jsme sice ujišťováni, že tyto stavby budou co nejdříve dokončeny, ale realita někdy za tímto ujišťováním poněkud zaostává,“ poznamenal.

Dodal, že se shodli na otázkách kolem Ukrajiny. Van der Bellen označil podporu Česka Ukrajině ve všech oblastech za úctyhodnou. Česku pogratuloval k organizaci předsednictví v EU, které se podle něj konalo ve velmi kritické fázi, kdy se podařilo prokázat evropskou solidaritu i v čase válečného ohrožení. Poznamenal, že Rakousko je vojensky neutrální, ale neutralita neznamená lhostejnost. Za důležité označil, aby EU stála pospolu a nenechala se rozdělit.

Podle Zemana může být v některých případech princip neutrality výhodný. „Říkal jsem panu prezidentovi, že neutralita Rakouska může v jistých souvislostech umožnit, aby tato země hrála mediační roli v případě Ukrajiny a Ruska,“ řekl Zeman. Možnost zprostředkování Zeman v minulosti zmínil i v případě Číny nebo Srbska.

Zeman přijal rakouského prezidenta s vojenskými poctami na Pražském hradě. Van der Bellen přijel s manželkou, česká první dáma Ivana Zemanová při přijetí nebyla.

Vyměnili si vzájemně nejvyšší státní vyznamenání. Zeman obdržel Velkou hvězdu za zásluhy o Rakouskou republiku. Van der Bellenovi udělil Řád bílého lva.

Van der Bellen dorazil do Prahy ve středu. Přijel vlakem. Zeman má k rakouskému prezidentovi velmi přátelský vztah. Při společných setkáních ho oslovuje familiárně „Sašo“. Van der Bellen se s Zemanem setkal například v červnu 2021 a v dubnu 2019 ve Vídni nebo v červnu 2017 v Praze. V čele Rakouska stojí od ledna 2017. Opětovně byl zvolen do úřadu loni na podzim.

Máme výborné vztahy, míní Fiala

Oficiální Van der Bellenův program začal ve čtvrtek. Po Zemanovi má odpoledne v plánu jednání i se zvoleným prezidentem Petrem Pavlem. Předtím se sešel s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem a premiérem Petrem Fialou.

Vlakem z Vídně. Rakouský prezident je v Praze, setká se se Zemanem i Pavlem

Premiér Petr Fiala přijal Van der Bellena v pražské Kramářově vile. Na twitteru po schůzce uvedl, že Česko s Rakouskem pojí společná historie. „Máme výborné vzájemné sousedské vztahy, které chceme dále rozvíjet. Mluvili jsme především o ekonomické a kulturní spolupráci. Panu prezidentovi jsem poděkoval za podporu vídeňských Čechů, zejména Školskému spolku Komenský. Bylo to moc milé setkání,“ napsal.

Zdvořilostní setkání s Pavlem

Budoucí český prezident Petr Pavel, kterého čeká inaugurace za týden, a rakouská hlava státu si k neformální schůzce rezervovali místa v restauraci U Glaubiců nedaleko Poslanecké sněmovny. Ke stolu zasedli politici společně s manželkami. V restauraci se prezidentské páry zdržely zhruba 45 minut. K pivu si dávaly škvarkovou pomazánku, pomazánku obazda a tatarský biftek. Na místo dorazili i velvyslanci Bettina Kirnbauerová a Jiří Šitler.

Pavel v pondělí uvedl, že dnes s Van der Bellenem a v pátek s maďarskou prezidentkou Katalin Novákovou ho čekají krátké schůzky. „Je to především neformální zdvořilostní návštěva, abychom se poznali a navázali vztahy, žádné zvláštní okruhy otázek pro tyto schůzky připraveny nejsou,“ řekl.

Autoři: ,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Při pouti do Mekky zemřelo přes 300 egyptských poutníků, většina kvůli vedrům

18. června 2024  20:55,  aktualizováno  21:09

Při letošní velké muslimské pouti do Mekky hadždž zemřelo nejméně 323 egyptských poutníků, většina...

Putin s delegací dorazil do KLDR, po dvou dnech odletí do Vietnamu

18. června 2024  20:11,  aktualizováno  20:56

Letadlo s ruským diktátorem Vladimirem Putinem v úterý večer přistálo v Pchjongjangu. Šéf Kremlu...

Macron nad propastí. Sjednocená levice mu chce ukrást volby, jeho spojenci úpí

18. června 2024  19:53

Emmanuel Macron má před volbami další problém. Levicové strany půjdou do klíčového hlasování v nové...

Fanoušci na cestě za snem. Češi zaplnili Lipsko a věří v porážku Ronalda

18. června 2024  19:07

Lipsko (Od našich zpravodajů) Fanouškovská vášeň nezná hranic. Češi v Lipsku fandí naplno i přes déšť a věří v historický úspěch...

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...