Václav Havel se zotavuje na tajném místě v zahraničí

Václav Havel se zotavuje na tajném místě v zahraničí | foto: Profimedia.cz

Václav Havel se léčí v lázních v zahraničí

Exprezident Václav Havel se po zdravotních potížích, které ho postihly před třemi týdny, pomalu zotavuje. "S manželkou Dagmar odletěl na čtrnáctidenní rekondiční pobyt do lázní," sdělil Havlův tajemník Jakub Hladík.

Přesné místo však s ohledem na exprezidentovo soukromí odmítl upřesnit. "Je to jeho soukromá cesta, výjimečně s sebou nemá ani svého osobního lékaře,“ řekl Hladík.

Havel byl hospitalizován v lednu kvůli akutnímu zánětu průdušek. V nemocnici strávil dva týdny a nemohl ani na premiéru filmového dokumentu Občan Havel, který vypovídá o jeho životě (více zde). Podle tajemníka se Havel už cítí lépe, přestože mírné dýchací obtíže u něj přetrvávají.

Ani relaxační program však neomezuje exprezidenta ve sledování parlamentního boje o novou hlavu státu. "Aktivně se zajímá o dění doma, situaci kolem volby sleduje, i když ho příliš netěší. Na rozdíl od minulého týdne byl pozván, aby volbu sledoval přímo na Hradě,“ doplnil Hladík.

Kvůli pobytu v lázních se však bývalý prezident volby nezúčastní. Byl prý však překvapen, že jediné pozvání na Hrad přišlo od předsedy komunistů Vojtěcha Filipa.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video