Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

První rok s rozšířenou AI. Přinesl propracovanější podvody i konec bakalářek

  13:59
Rok 2023 se zapíše do dějin mimo jiné díky rozmachu umělé inteligence (AI). Ta začala ovlivňovat mnoho odvětví, někteří s ní aktivně pracují, jiní se setkali s výsledky její práce spíše jako oběti hackerů, kterým AI dala do rukou účinnou zbraň. Od příštího roku se dotkne i některých studentů, kteří nebudou muset psát závěrečnou práci. Oslovení experti se shodují v tom, že AI je budoucnost.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Umělá inteligence je žena. Alespoň ta od českého startupu WeBoard. Jmenuje se Aila, což je složenina z anglických slov Artificial Intelligence Learning Assistant. Velké firmy, jako jsou Česká Spořitelna, McDonald’s nebo Datart, ji používají k tréninku zaměstnanců.

Na co firmy v ČR využívají AI

  • Deloitte – voicebot, chatbot, NextCyber (pomáhá s analýzou a vylepšením dokumentací).
  • Home Credit – ChatGPT, GitHub Copilot (pomáhá s programováním).
  • Amazon – hlasový asistent Alexa, robotické technologie v logistice aj.
  • O2 – kompetenční centrum pro AI Dataclair, zaměřuje se na celkový vývoj a nasazení AI řešení.
  • Bolt – Vyhodnocení fotografií elektrokol a koloběžek. Ověřování identity partnerských řidičů v reálném čase pomocí AI.
  • Datart – AI technologie v reportingu a tagování pomáhají lépe zacílit nabídku zákazníkům.
  • Kytary.cz – Copywriting, psaní textových konceptů.

„To nemyslíte vážně,“ mračí se Aila. „To kompletně ničí naše plány. Víte, že v červenci jedeme do Itálie a je to naše první dovolená, co máme dítě,“ kroutí hlavou.

Tak vypadá trénink pro zaměstnance automobilky, který musí svému zákazníkovi oznámit, že auto, na které čeká, v nejbližší době prostě nebude. Je to reálná situace: kvůli nedostatku polovodičů se dodání často prodlužuje.

„Mám specifická řešení,“ říká zaměstnanec směrem k Aile. „Co mi tedy můžete nabídnout?“ ptá se umělá inteligence. V té chvíli změní výraz tváře. Je přesně vidět moment, kdy „pochopila“, co jí říká.

Aila dovede být přísná, občas se trochu mračí, pro firmy je ale přínosná především v tom, že dokáže zaměstnance efektivně naučit, jak řešit různé pracovní situace, které by v budoucnu mohly nastat.

„Získají tedy zkušenost ještě dříve, než se s ní setkají v praxi,“ říká Martin Možnar, jeden ze zakladatelů WeBoard. Konverzační umělá inteligence v podobě avatara nahradila papírové příručky a nudné počítačové prezentace.

Pomáhá školit nejen nové zaměstnance, ale také ty stávající, kteří se potřebují připravit na konkrétní požadavky. Odpadá tak nutnost mít školící místnosti, jeden virtuální školitel také dokáže obsloužit všechny najednou.

„Ahoj, mé jméno je Aila a jsem tvá virtuální trenérka. Dnes společně projdeme téma prodeje mobilních tarifů,“ začíná konverzaci trenérka se zaměstnanci jednoho z telefonních operátorů. Následuje sada otázek, na které respondent odpovídá a virtuální trenérka reaguje. Pokud odpoví špatně, opraví je a vyzve k opakování odpovědi. Chyby takřka nedělá, „halucinace“ neboli špatné či nelogické odpovědi vývojáři podle Možnara snížili na minimum díky vlastní proprietární technologii.

Hovorem s Ailou zlepšují zaměstnanci a prakticky kdokoliv své komunikační dovednosti, schopnost argumentovat i ovládat emoce.

V AI vidí zakladatel startupu budoucnost. Jeho tým pracuje také na umělé inteligenci, která na základě vložených školicích dokumentů či manuálů dokáže pomáhat lidem, aby se zorientovali v organizaci či uměli ovládat program, který potřebují pro svou práci.

„Perfektním příkladem je Photoshop, jenž je dneska tak obsáhlý, že lidé tráví hodně času hledáním, jak se co v tomto programu dělá. Naše umělá inteligence jim s tím pomůže a řekne okamžitě přesný postup,“ přibližuje další kroky Radim Tvrdoň, spoluzakladatel WeBoard.

Hackeři díky umělé inteligenci sílí. V Česku proto roste bezpečnostní akademie

Hackeři a dezinformátoři mají žně

S rozmachem AI nepřicházejí jen pozitiva. Podle odborníků pomáhá také zločincům, například s překladem nebo texty podvodných e-mailů. S rostoucím počtem pokusů dostat se lidem do počítačů nebo mobilů roste také poptávka po ajťácích a systémech zaměřených na online bezpečnost.

V letošním roce zaznamenal Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) rekordní počet takzvaných DDoS útoků, kterými hackeři zahltili servery různých tuzemských institucí. Útokům se nevyhnula policie, Vězeňská služba ani ministerstvo vnitra či spravedlnosti.

AI pomáhá také při šíření dezinformací pomocí deepfake videí či vygenerovaných fotografií. S těmi měla v minulosti problémy, neuměla například napodobit lidské ruce a často vytvářela deformované končetiny s příliš mnoha prsty. Objevovaly se také problémy s očima, kdy každé oko koukalo jinam.

„S pomocí nástrojů typu Midjourney V5 je kvalita AI fotografií na takové úrovni, že ji od originálu prakticky nikdo nerozezná. V rukou dezinformátorů je to velmi užitečná zbraň,“ říká Jan Řezáč, konzultant webů, který se zaměřuje na využití AI v praxi.

S tím souhlasí také Tereza Kráčmarová ze spolku Fakescapes, který propaguje mediální gramotnost mezi dětmi a učí je rozpoznávat „fejky“ na internetu pomocí hry. „V budoucnu tedy můžeme očekávat zlepšení těchto technologií, kdy již lidské oko padělek nerozpozná. Ocitneme se v boji AI proti AI. Jedna bude padělky tvořit, druhá rozpoznávat,“ říká Kráčmárová.

První škola ruší bakalářské práce, kvůli AI nejdou uhlídat. Další zvažují změny

25. prosince 2023

Konec bakalářek jak je známe?

Právě kvůli obavám ze zneužití AI se letos rozhodli k radikálnímu kroku také na první česká univerzitě. Podnikohospodářská fakulta VŠE zruší běžné bakalářské práce a nahradí je praktickými absolventskými projekty. V budoucnu by se mohly přidat i další školy.

Vedení Fakulty podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické v Praze došlo k závěru, že písemné bakalářské práce již nejsou užitečné coby součást završení bakalářského studia. Důvodů je podle děkana fakulty Jiřího Hnilici několik, jedním z nich je ale skutečnost, že studenti si již začínají osvojovat práci s generativní umělou inteligencí.

Děkan Hnilica říká, že změny v bakalářských oborech nesouvisí jen s nástupem umělé inteligence. „Je to spíš poslední kapka, která nás rozhýbala, abychom změnu udělali. Jde nám o to, aby práce vznikaly ve spolupráci s partnery naší školy,“ vysvětlil Hnilica již dříve pro iDNES.cz.

Podle něj jde hlavně o to, aby se studenti učili prakticky a ne jen psaním akademických textů. „Chceme posilovat uplatnitelnost absolventů bakalářského studia. Prohloubíme spolupráci se současnými partnery, studenti často pracují ve firmách a není důvod, aby bakalářský projekt nemohl vznikat tam,“ doplnil svou vizi děkan.

V Evropě budou platit nová pravidla

Jak to bude s umělou inteligencí dále, může naznačit také prosincové předběžné rozhodnutí Evropské unie. Ta se rozhodla, že si posvítí na všechny, co vyvíjejí umělou inteligenci a stanoví jim jasné meze. Takzvaný AI Act má regulovat působení a vývoj umělé inteligence v rámci EU. Evropa bude prvním z kontinentů, který taková pravidla zavede.

Navrhovaná pravidla by stanovila způsoby vývoje a distribuce budoucích modelů strojového učení v rámci Evropské unie, což by ovlivnilo jejich použití ve vzdělávání, zaměstnání, zdravotnictví a dalších oblastech. Vývoj umělé inteligence by byl rozdělen do čtyř kategorií podle sociálního rizika, které každá z těchto kategorií potenciálně představuje – minimální, omezené, vysoké a zakázané.

Pravidla stanoví například omezení při využívání AI pro biometrickou identifikaci ze strany bezpečnostních složek nebo zákaz používání takzvaného sociálního skóre či sociálního kreditu, což je hodnocení lidí na základě jejich chování a aktivit na sociálních sítích.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...