Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

České ženy do IT dlouhodobě nechtějí. Změnit to může umělá inteligence

  19:04
Česko má nejmenší zastoupení žen v IT mezi státy Evropské unie, v tomto prestižním oboru pracuje jen každá desátá. Technologické pozice jsou podle odborníků stereotypizované a ženy nepřitahují. Změnit to může nástup generativní umělé inteligence, která bude potřebovat specialisty z různých oborů, a ne pouze programování.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Nedostatek žen v IT oborech je problém celé EU. Statistiky Eurostatu odhalují, že ženy obsazují pouze 22 procent technologicky zaměřených pracovních pozic. Prognózy navíc naznačují další pokles do roku 2027. V České republice přitom chybí obsadit na 30 tisíc míst v IT.

Tristní situaci českých žen v IT by mohl částečně pomoci zlepšit rozvoj generativní umělé inteligence (AI). Myslí si to výkonná ředitelka neziskové organizace Czechitas Senta Čermáková, která se tématu dlouhodobě věnuje.

„Generativní umělá inteligence nám nahrává, protože umělá inteligence nepotřebuje čistě takzvaně IT lidi, ale lidi ze všech oborů,“ říká Čermáková a dodává, že tuzemské ženy v IT čelí stereotypům.

Po mateřské se cítíme k ničemu. Přitom je to hloupost, říká manažerka inovací

AI může být svou komplexností a rozmanitostí pro ženy vstřícnější. Podle Čermákové nebude vyžadovat takové technické dovednosti, kterých se mnoho žen obává. Mnohem více se při jejím využívání bude dbát na „měkké“ dovednosti typu správné zadávání úkolů a kreativity ve vymýšlení pokynů.

Svět „ajťáků“ je mezi mnohými stále vnímaný očima populárního britského seriálu IT Crowd, tedy jako nudná práce v suterénu, pro kterou je potřeba umět programovat a radit lidem, že „mají počítač vypnout a zapnout“. A těmto stereotypům ženy snadno podléhají.

„Není to pro ně sexy, přitom je to nesmysl. V Estonsku jich pracuje v IT 40 procent, v Saudské Arábii 33 procent, u nás jen každá desátá. Mým cílem je inspirovat ženy k tomu, že i z účetní může být datová analytička, která bude mít třikrát větší plat a navíc pracovat ve flexibilním prostředí. Naše ženy potřebují větší sebevědomí,“ míní Čermáková.

Brzda státní digitalizace? Úředníci, kteří neví, proč ji potřebují, zjistil průzkum

Problém podle expertů začíná už v dětství. Přestože podíl dívek technických oborů od začátku tisíciletí stoupá, jsou tyto obory stále dominantou mužů. „V historii byli s počítačem zobrazováni především muži, obzvlášť v osmdesátých letech,“ vysvětluje Jan Schönbauer z organizace Czechitas.

Další vliv je podle něj ten, že ženy a dívky jsou docela odrazovány od matematicko-vědních oborů na základních a středních školách. Problémem je také nedostatečná provázanost užití předmětů, jako je matematika a informatika, s běžným životem.

Nejčastějším důvodem, proč ženy nezvolily obor v oblasti informačních technologií již na vysoké škole, je podle Schönbauera fakt, že o svém potenciálu často ani nevěděly.

„Nejčastější věta, kterou můžete slyšet u nás na kurzech, je: ‚No, já jsem nebyla na matiku, tak jsem na tu informatiku nešla,‘“ popisuje Schönbauer.

Ženy mohou přinést IT kreativitu

Ženský element přitom může technologickému sektoru kromě zaplněných pracovních pozic přinést i přidanou hodnotu. Ženy totiž vidí podle Čermákové IT jinak než muži, což je velká výhoda.

„Nevidí jen jedničku a nulu, ale i lidskou stránku. Často dovedou lépe pracovat v týmu, zároveň mají lepší cit pro design a krásu. Umí dělat hezká rozhraní nebo dobré UX (zákaznickou zkušenost či uživatelský prožitek, pozn. red.). Čím víc žen v IT, tím lépe pro všechny. Je to pro nás strategická příležitost. Jestli ženy do IT nedostaneme, budeme se mít hůře než ostatní,“ myslí si Čermáková.

Šéfka české a slovenské pobočky Google Taťána le Moigne přirovnává současnou situaci k autům. Česko má podle ní generaci zvyklou denně používat moderní technologie, jenže většina k nim nemá „řidičák“.

„Už když jsme před lety pracovali na projektu Digitální garáž, který nabízí jednotlivcům i firmám IT kurzy zdarma, věděli jsme, že IT a ženy se u nás rovná tragédii,“ řekla iDNES.cz le Moigne v nedávném rozhovoru.

Zakladatelka české pobočky technologického giganta navrhuje poměrně radikální cestu, jak z ženské IT krize ven. „Je nutné si jasně sestavit priority a třeba deset let se tomu tvrdě věnovat. Kdybyste se mě na přelomu tisíciletí zeptal na kvóty žen v IT, řekla bych, že jste se zbláznil. Dnes to vidím jinak, krátkodobě by nám pomohly najít talent, který ženy bez diskuse mají. Je to cesta, jak zrychlit dynamiku růstu,“ myslí si le Moigne.

Vyhledávání se bude měnit. Dotaz zadáte melodií i fotkou, říká šéfka Googlu

Inspirace, motivace a rekvalifikace

O palčivém problému často mluví také politici. Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) poukazuje na to, že pestřejší složení týmů a zapojení lidí s různými životními i odbornými zkušenostmi zlepšuje celkové výsledky projektů a pomáhá v inovacích i kreativitě.

„Plánujeme masivní investice v řádu miliard korun do digitálního vzdělávání a lidského kapitálu, který v Česku máme,“ slibuje Bartoš.

Týden pro Digitální Česko

  • Akci pořádá vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš a jeho tým.
  • Letošní ročník se zaměří na rozvoj digitálních dovedností. Potrvá do 24. listopadu 2023.
  • Mezi letošní témata patří rizika využívání AI nebo na jaké formy útoků si dát v kybersvětě pozor.
  • Pro seniory organizátoři připravili ve vybraných knihovnách programy na podporu jejich dovedností s mobilem nebo tabletem.
  • Kompletní seznam akcí je k dispozici na webových stránkách Týdne pro Digitální Česko.

Jeden z prvních kroků udělal jeho kabinet už letos v květnu, kdy spustil kampaň lákající ženy do oboru IT. Trvala přibližně dva měsíce a směřovala zájemkyně na webovou platformu Digitální Česko do sekce Vzdělávání. Ta funguje jako rozcestník, který představuje na jednom místě možnosti vzdělávání v oblasti digitálních dovedností.

„Kampaní oslovujeme různé skupiny žen ve věku 25 až 45 let. Od maminek na mateřské po ženy, které současná práce nenaplňuje,“ přibližuje kreativec z firmy Ogilvy Jan Fryč, který měl kampaň na starosti. Kampaň měla podle organizátorů tři cíle.

„Za prvé inspirovat ženy, aby zvážily kariéru v rychle se rozvíjejícím IT odvětví. Za druhé motivovat ženy a pomáhat jim překonávat bariéry a obavy spojené s rekvalifikací pro práci v IT. Třetím cílem je pomoct ženám vybrat z nabídky rekvalifikačních kurzů,“ vyjmenovává tehdejší vedoucí komunikace a PR a mluvčí kabinetu vicepremiéra pro digitalizaci Anna Urbanová. Kampaň podle ní kabinet vyhodnotil jako minimalistickou, leč úspěšnou.

Pomůže společnosti, když bude v IT víc žen?

celkem hlasů: 156
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 29. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...