Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidé neví, na co Portál občana používat, kritizují experti. Pomoci má nový design

  12:28
Už umí zjistit bodový stav řidiče, zařídit si výpis z živnostenského či trestního rejstříku nebo si nastavit upozornění na konec platnosti občanky. Portál občana má od pondělí novou podobu, která má pomoci lidem, kteří mají podle odborníků s webem stále stejné problémy. Neví totiž k čemu všemu ho využívat a vadí jim také zdlouhavé přihlašování.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Portál občana momentálně poskytuje uživatelům přístup k více než 600 službám státu. „Jen za poslední rok se počet uživatelů téměř zdvojnásobil,“ uvádí vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš s tím, že portál v současnosti používá až milion lidí.

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Občanka v mobilu. Co dokáže a proč ji policie odmítne?

Státní web začal být s narůstajícím počtem funkcí velmi nepřehledný, i proto se Digitální a informační agentura (DIA) rozhodla pro jeho redesign. „Snažili jsme se, aby nový portál byl pro uživatele co nejvíce intuitivní. Hned na úvodní stránce proto uživatel vidí nejpoužívanější služby, které jsou rozděleny do kategorií, v nichž se dá snadno vyhledávat,“ říká Martin Mesršmíd, ředitel DIA, která za Portálem občana stojí.

Největší novinkou je nový vzhled datových schránek. V Portálu může mít uživatel nově všechny své datové schránky na jednom místě a přepínat mezi nimi. To se může hodit především těm, kterým bylo letos podle zákona zřízeno vícero datových schránek. „Nově zde naleznete i trvalé zálohování zpráv,“ doplňuje Mesršmíd. Celkové náklady na nový design vyšly podle Bartoše na přibližně patnáct milionů korun.

Mobilní aplikace bude k dispozici od ledna 2024.

Problém je vyhledávání

Podle expertů na UX, tedy zákaznickou zkušenost či uživatelský prožitek na webových stránkách, je největším problémem státního portálu právě velký počet funkcí, o kterých lidé nemohou mít přehled. Lukáš „BoB“ Marvan z Asociace UX si tento týden potřeboval zařídit aktuální výpis z trestního rejstříku.

„Na první pohled vcelku dobré, jen moc nechápu, proč, když je přístup k jednotlivým službám portálu založen na jejich vyhledávání pomocí našeptávače, tak proč je tzv. input (okénko pro zadání dotazu, pozn. red.) jen na hlavní stránce portálu a ne na všech? Bývá dobrým zvykem mít hledání rychle přístupné ze všech stránek portálů,“ vysvětluje Marvan.

Podle Jana Řezáče, specialisty na weby a zakladatele designové agentury House of Řezáč, portál nemotivuje lidi k tomu, aby ho používali. „Úvodní stránka je o přihlášení nikoliv o prezentaci, proč by ho lidé měli používat,“ konstatuje Řezáč. Tuto vadu již nyní řeší nová úvodní strana na doméně portalobcana.gov.cz, kterou DIA spustila tento týden.

Webu podle Řezáče chybí například lepší navigace pro uživatele, který tak nevyužije mnoho důležitých funkcí. „Je super, že mi začne posílat upozornění, že mi třeba vyprší občanský průkaz, ale musím si to najít sám,“ dodává Řezáč.

UX designér

  • Je klíčovou postavou při tvorbě a rozvoji produktů a služeb.
  • Jeho úkolem je nejprve porozumět problematice z pohledu všech zúčastněných stran (včetně občanů, úředníků, či zákonodárců) a na základě této analýzy připravit návrh, který efektivně řeší daný problém.
  • Ideálně by měl vyvolat pozitivní emoce a být použitelný různými uživateli.

Designérům vadí také zdlouhavé přihlašování, které je však kvůli bezpečnosti nutné. Za velkou bariéru považuje UX designér celkovou orientaci v Portálu.

„Zdá se, že všechno vsadili na jednu kartu, a sice funkci vyhledávání, jenže z toho nejde poznat, jakou veškerou agendu lze na Portálu občana řešit. A jak mám jako uživatel vědět, zda to, co hledám, tam není, nebo jen neumím hledat? Chvíli jsme se pokoušel najít něco jako rozcestník, ale nepodařilo se mi to,“ říká Marvan.

Novinou bude také mobilní aplikace Portálu občana, která bude dostupná v lednu v App Store i Google Play.

Být dostupný na mobilech je v dnešní době podle designérů už nutnost a pro státní správu by to měla být povinnost. „Mobilní aplikace dává smysl v případě, že si ji lidé nechají na úvodní obrazovce svého telefonu. Pokud se z portálu stane místo, kde řeším vše s veřejnou správou, tak je to určitě krok správným směrem,“ myslí si Řezáč.

Brzda státní digitalizace? Úředníci, kteří neví, proč ji potřebují, zjistil průzkum

Je potřeba aplikace?

Mobilní aplikace či mobilní verze portálu občana je podle Miroslava Koši, UX designéra z digitální agentury Sherpas, určitě dobrým krokem pro mladší a střední generace. „Největší nástrahou je místo, tedy menší prostor obrazovky, a také větší vertikálnost zobrazení, s kterou se musí počítat,“ vysvětluje Koša.

Jeho kolega Filip Ekl souhlasí s tím, že řada lidí již dnes využívá přístup spíše z mobilu a proto dává aplikace smysl. Varuje však před tím, že použití obsahově rozsáhlých aplikací na mobilu může být méně přehledné.

„Portál občana na první pohled vypadá, že se snaží s tímto problémem vypořádat a jeho převedení do podoby mobilní aplikace by mohlo fungovat dobře. Druhá otázka je, jak bude v mobilní aplikaci zvládnutá technická realizace a propojení se službami jako je datová schránka,“ míní Ekl.

Nam Do Hoai, který je v Sherpasu zodpovědný za vizuální styl projektů, celkově považuje novou verzi za zdařilou evoluci původního portálu. „UX je soustředěna na primární situaci, ve které lidé na portál občana zavítají, tedy najít a vyřídit agendu. Samotné rozvržení agend a subjektů by mohlo být více pojaté jako rozcestník,“ myslí si Do Hoai.

Podle Řezáče by portál měl být především jediné místo styku občana s veřejnou správou. „Všechna podání. Všechny řízení s úřady. Všechny doklady. Všechny notifikace. Všechny dokumenty, které na občana kdo má. Všechno na jednom místě. Vidím, co dlužím. Vidím, co musím udělat. Vidím veškerou historii komunikace se všemi úřady napříč veřejnou správou i samosprávou. Od toho jsme zatím daleko,“ uzavírá Řezáč.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...