Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zeman předvedl nenávist, která motivuje některé i k sebevraždě, míní LGBT

  12:29aktualizováno  12:48
Prezident Miloš Zeman se dočkal kritiky za svoje devalvující nedělní výroky o transgenderových osobách. Představil nenávist, kvůli níž někteří takovíto lidé uvažují o sebevraždě, zní z komunity LGBT+. A dal podle ní jako hlava státu návod, že je vlastně v pořádku nenávidět určitou skupinu lidí.
Od 70. let 20. století je duhová vlajka univerzálním gay a lesbickým symbolem a...

Od 70. let 20. století je duhová vlajka univerzálním gay a lesbickým symbolem a postupem doby vytlačila z této pozice jiné symboly. Těmi byly růžový trojúhelník, původně určený pro označení homosexuálů v době Třetí říše, který se v 70. letech 20. století stal především v Evropě symbolem emancipace gayů a leseb nebo třeba symbol lambdy. | foto: Reuters

Prezident se v neděli na CNN Prima News vyjádřil velmi kontroverzně a nenávistně vůči transgender lidem - tedy lidem, kteří se neztotožňují s pohlavní identitou při narození. Zeman doslova řekl, že jsou mu „tihleti transgender bytostně odporní.“

Takový výrok vyvolal velkou vlnu nevole, zároveň se proti němu neohradili jen trans lidé. Organizace, kteří se zasazují o práva LGBT+ komunity, uvádí, že takové výroky jsou škodlivé a trans lidem velmi ubližují. Podle mluvčího Prague Pride Daniela Zikmunda v takových momentech zaznamenávají vyšší nárůst případů, kdy se na online poradnu sbarvouven.cz obrací lidé se sebevražednými myšlenkami.

„Je to šíření další nenávisti z úst politiků, je však důležité si uvědomit, že mají obrovský dopad na psychické zdraví LGBT+ lidí. Mnoho z nich nám píše do poradny i s myšlenkami na sebevraždu,“ uvedl Zikmund.

„Miloš Zeman dal ve svém projevu celému světu najevo, že je podle něj v pořádku nenávidět určitou skupinu lidí na základě genderové identity,“ uvedl Viktor Heumann za organizaci Trans*parent, která zároveň ve svém prohlášení vyzvala Zemana k veřejné omluvě. 

Prezident si podle Trans*parent ke svému nenávistnému výpadu vybral jednu z nejzranitelnějších skupin obyvatel - lidi, kteří „svojí identitou nikomu neubližují, chtějí žít obyčejné životy v genderové roli, která je jim vlastní“.

„Všem lidem okolo musíte dokazovat, kdo doopravdy jste. A pak vystoupí v televizi hlava státu, prezident republiky, vrchní velitel ozbrojených sil a řekne, že lidi jako vy jsou mu „bytostně odporní“. Je to názor. Názor hlavy státu,“ uvedla na Facebooku publicistka a transgender žena Lenka Králová.

Být trans* není volba

Být trans podle Králové není lifestyle ani volba, je to něco, s čím se člověk narodí, čím si musí projít a s čím se musí vyrovnat. K tomu, že si transgender lidé „svůj osud nevybrali“ se na Facebooku vyjádřila také předsedkyně Mladého Pirátstva Georgia Hejduková.

„Bohužel se často setkáváme s nepochopením, třeba i v podobě nenávisti od vysokých ústavních činitelů, kteří nás mají reprezentovat a bojovat za naše práva. Přitom nechceme nic jiného, než být součástí společnosti bez toho, abychom museli čelit dennodennímu násilí a strachu,“ napsala Hejduková. 

Zemanovi jsou odporní lidé měnící pohlaví, chtěl by protest heterosexuálů

Za „trestný čin sebepoškozování“ označil Zeman operativní změny pohlaví. „Je s podivem, že slova o tělesném sebepoškozování vypouští z úst člověk, který si celý život liboval ve veřejné prezentaci svého vlastního sebepoškozování alkoholem, kouřením a žraním,“ uvedla na adresu prezidenta Králová.

Podle Trans*parent se prezident ve svém výroku zásadně mýlil, jelikož ne všichni transgender lidé operace podstupují a zároveň žádný trestný čin sebepoškozování neexistuje. 

V Česku jsou podle Prague Pride LGBT+ lidé stále předmětem diskriminace, ať už společenské, tak legislativní. Útočné výroky proto nechápou. „Jeden z mnoha příkladů je, že Trans* lidé musí v ČR, jako jedné z posledních EU zemí, stále ze zákona podstupovat sterilizaci, přestože to Evropský soud pro lidská práva dávno odsoudil,“ uvedl Zikmund.

Naděje pro trans lidi. ÚS zvažuje zrušení nutnosti operace při změně pohlaví

Za nevhodné označil Zemanovy výroky také například předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil. Prezidenta vyzval k okamžité omluvě.

Pochody heterosexuálů?

Zeman zároveň uvedl, že kdyby byl mladší, uspořádal by pochod pro heterosexuály. „Byly by náš miliony!“ zvolal při rozhovoru nadšeně.

To ale mnozí na sociálních sítích označují za hloupost. Pochody typu Prague Pride, mají sloužit k tomu, aby upozorňoval na společenské nerovnosti a zasazoval se o stejné podmínky pro život LGBT+ lidí, tak jako u zbytku společnosti. „Festival je často bohužel jen ten jediný týden v roce, kdy mohou LGBT+ lidé zažít pocit sounáležitosti, být v bezpečí a opravdu sami sebou,“ uvedl mluvčí festivalu Zikmund.

Zeman se k LGBT+ lidem vyjadřoval již v minulosti. Při předvolební debatě v roce 2013 uvedl, že je lepší, když dítě vychová homosexuální pár, než aby vyrůstalo v dětském domově. Později v roce 2017 v TV Barrandov už za jediný vhodný model označoval rodinu, kde je matka i otec. V nedělním rozhovoru pro CNN Prima News sice uvedl, že „dokáže pochopit gaye a lesbičky“, ale nechápe, proč by se měly konat pochody Prague Pride. (oslovení „lesbička“ je mezi LGBT+ lidmi vnímáno jako dehonestující pozn. red.)

S LGBT+ nesouhlasí také například hnutí Trikolóra, které svou kampaň postavilo na hesle „tradiční rodina je základ kraje“. Šéf SPD Tomio Okamura, který strávil část dětství v dětském domově, před časem na mimořádné schůzi Sněmovny řekl, že by raději skočil z okna, než aby ho adoptoval stejnopohlavní pár.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Steinmeier si v Praze může zlepšit reputaci. Poškodil mu ji döner v Turecku

29. dubna 2024  16:05

Pondělní dvoudenní návštěva Česka s fotkami od Vltavy je pro německého prezidenta Franka-Waltera...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhodlala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...