Radši bych skočil z okna, než skončit u stejnopohlavního páru, řekl Okamura

  • 2375
Za jednu z nejodpornějších lží, kterou kdy slyšel, označil šéf SPD Tomio Okamura, že by radši dítě z dětského domova šlo ke stejnopohlavnímu páru, než aby zůstalo v dětském domově. „Nikdy bych nechtěl být adoptován stejnopohlavním párem,“ řekl šéf SPD Tomio Okamura, který sám byl část dětství v dětském domově. Prohlásil, že by radši skočil z okna.

Okamura to prohlásil na mimořádné schůzi Sněmovny, která projednává návrh části poslanců změnit občanský zákoník a umožnit manželství osob stejného pohlaví.

„Je to jedna velká lež lidí, kteří nikdy v dětském domově nevyrůstali. Já jsem část dětství v dětském domově vyrůstal. Ten dětský domov je tam dodnes. Je to v Mašťově u Podbořan v Ústeckém kraji. A můžu vám říci, že kdyby mě jako malého kluka, který se nemůže bránit a nikdo neposlouchá jeho názor, adoptoval stejnopohlavní pár, tak radši skočím z okna, protože jsem vždycky chtěl mít maminku a tatínka,“ řekl Okamura.

Okamurova matka je z Moravy, otec z Japonska. Politik a jeho dva bratři se narodili v Tokiu. Když se rodiče rozešli, matka se se syny vrátila do Čech, kde se Okamura dostal v šesti letech do dětského domova.

Šéf SPD řekl, že ti, kteří mluví o dětech v dětských domovech, o tom nic nevědí. „Nemám nic osobního ani proti homosexuálům. Ostatně můj mladší bratr je gay, mám ho moc rád, velmi často spolu komunikujeme, a často se stýkáme. Ale manželství je z našeho pohledu prostě svazek muže a ženy,“ prohlásil Okamura. Rodinu podle něj tvoří muž, žena a děti a tak by to mělo i zůstat.

Jde o stejná práva, hájila právo na sňatek osob stejného pohlaví Šlechtová

Možnost uzavírání sňatků osobami stejného pohlaví podpořil v reakci na Okamurovo vystoupení poslanec KSČM Jiří Dolejš. „Faktem je, že většina Evropské unie to tak má. Nějakou dobu to funguje, problémy tam nejsou. Děti nemusí skákat z okna, když se dozvědí, že by mohly být adoptovány. To jsou prostě věci, které se zbytečně dramatizují,“ řekl Dolejš.

Bývalý předseda Zelených Matěj Stropnický má zkušenost odlišnou od Okamury. Jemu a jeho partnerovi Danielu Krejčíkovi se přihlásila devítiletá dívka z dětského domova.

„Říkal jsi, že bys chtěl mít děti, ale že to nejde. Já bych k vám klidně šla, protože ses mi moc líbil,“ napsala mailem Danovi holčička Emma poté, co je viděla v nedávno odvysílaném dílu televizní Výměny manželek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video