Zástupci lidovců a občanských demokratů se dohodli na vytvoření koaličního programu vlády.

Zástupci lidovců a občanských demokratů se dohodli na vytvoření koaličního programu vlády. | foto: Michal SváčekMF DNES

Topolánek dohodl koalici s lidovci a zelenými

  • 2216
Vyjednavači ODS se dohodli se zástupci KDU-ČSL a Strany zelených na přípravě společného koaličního programu. Podle Mirka Topolánka strany probraly programové priority a žádné zásadní překážky k dohodě nenašly. O obsazení ministerstev a konkrétních jménech zatím politici nemluvili.

Přejít na volební speciál

ČTĚTE TAKÉ: Klaus a Sobotka: Vláda ztratila legitimitu

Nová koaliční vláda bude mít ve Sněmovně přesně polovinu z celkového počtu 200 křesel.

"Vyjádřili jsme společnou vůli vyjednat programovou koalici," potvrdil předseda lidovců Miroslav Kalousek. Na dalších schůzkách vyjednávací týmy začnou vylaďovat programové prohlášení nové koaliční vlády.

V podobném duchu se neslo i prohlášení politiků po jednání ODS se Stranou zelených. Oba lídři prohlásili, že se při rozhovorech o programu koaliční vlády v zásadě shodli a nenašli žádné závažné rozpory.

Martin Bursík také popřel, že by ve Straně zelených docházelo k rozporům ohledně zaměření politiky strany. Některé kraje se ohradily proti tomu, že se strana po volbách profiluje jako pravicová. - více zde

O konkrétních jménech budoucích ministrů či rozdělení jednotlivých ministerstev podle Mirka Topolánka zatím řeč nebyla. Předseda ODS je podle svých slov pro paritní rozdělení funkcí ve Sněmovně podle zastoupení jednotlivých stran.

Sociální demokraté by se tak mohli podílet na vedení Sněmovny. Topolánek ale vyloučil, že by takové funkce nabízel komunistům.

Na zítřejší den šéf ODS nabídl schůzku vyjednávacímu týmu ČSSD. Druhá strana ale zatím jednání nepotvrdila. Společná jednání občanských demokratů, lidovců a zelených mají následovat v nejbližší době.

Už nic nedělejte, vzkázal Topolánek Paroubkovi
Občanští demokraté zároveň vyzvali současnou vládu premiéra Jiřího Paroubka, aby už nepřijímala zásadní rozhodnutí. Například ministr zemědělství Jan Mládek na poslední chvíli dosadil sociálního demokrata Františka Koníčka do funkce nového generálního ředitele vlivného státního podniku Lesy ČR. - více zde

Končící vláda by podle Mirka Topolánka měla dělat už jen úřednické úkony, které souvisejí s administrativou. "Souvisí to s politickou kulturou," prohlásil šéf ODS.

Na stejné věci se shodli na dnešním jednání i prezident Klaus a předseda Senátu Přemysl Sobotka. - více zde

Lidovecký předseda Miroslav Kalousek vyzval novináře, aby sledovali manažerské smlouvy v takových případech. Obává se, aby v nich nebylo ustanovení o takzvaném zlatém padáku, tedy velmi vysokém odstupném pro případ, že by manažera odvolala nová vláda.

Štětina vyzval zelené, aby do vlády šli
Přestože by společná vláda ODS, lidovců a zelených měla ve Sněmovně rovných sto hlasů, tedy stejně jako ČSSD s komunisty, zákony může prosadit přes Senát, kde má většinu. Sněmovna pak může zákon ze Senátu zamítnout, ale potřebuje k tomu 101 hlasů, které levice nemá.  - více zde

Podle včerejšího Topolánkova vyjádření ODS požádá sociální demokraty o toleranci nové vlády. ČSSD ale bude prosazovat vznik vlády nestranických odborníků, oznámil předseda Jiří Paroubek po zasedání předsednictva strany. - více zde

Senátor za Stranu zelených Jaromír Štětina už dopoledne zelené veřejně vyzval, aby do vládní koalice vstoupili.

"Vstup Strany zelených do opozičních lavic v Poslanecké sněmovně by dnes znamenal podporu premiéra lukašenkovského střihu, muže bez lidské a politické noblesy a rozvahy. Byla by to i podpora těch členů sociální demokracie, kteří hodlají, tak jako premiér Paroubek, spolupracovat s komunisty," tvrdí senátor.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video