Studenti ČVUT získali cenu na světové architektonické soutěži za návrh...

Studenti ČVUT získali cenu na světové architektonické soutěži za návrh sirotčince v Kongu. | foto: ICWD ČVUT

Studenti ČVUT ohromili sirotčincem v Kongu, získali cenu a shánějí peníze

  • 18
Studenti Českého učení technického (ČVUT) získali světovou architektonickou cenu World Architecture Award v kategorii studentských projektů za svůj návrh sirotčince v Kongu, uvedl v tiskové zprávě vedoucí týmu studentů Jan Tilinger. Na realizace návrhu shání tým peníze.

„Nedovedete si ani představit, jak jsme ohromeni vaší vynikající prací. Tisíce kilometrů od nás jste vykonali práci, jako kdybyste byli tady přímo na místě,“ reagoval na návrh českých studentů přímo z Konga ředitel sirotčince Jean-Martin Nlandu.

Studii a technické řešení sirotčince vytvořili studenti Jiří Petrželka, Anita Černá a Tomáš Roletzki pod vedením Tilingera a Petra Čandy ve spolupráci se zástupci organizace Naše děti v Kongu.

„Sirotčinec je i mezi finalisty evropsko-asijské soutěže, kde se aktuálně hlasuje o cenu veřejnosti. Zároveň se snažíme na stavbu zázemí pro sirotky v Kongu podle našeho projektu sehnat peníze,“ řekl Tilinger.

Studentský návrh sirotčince vznikl při pátém ročníku Projektového maratonu, který pořádá Centrum mezinárodních rozvojových projektů ČVUT. Tato kreativně-vzdělávací setkání se zaměřují na tvorbu projektů pro rozvojové oblasti světa.

Hlavním cílem centra je zkvalitnění mezinárodních rozvojových projektů vykonávaných českými organizacemi v zahraničí a propojení spolupráce odborníků z různých oborů.

Pět dětí na jednu matku. Které země se nejvíc podílejí na populačním růstu

Ocenění World Architecture Award se uděluje od roku 2006. Soutěž se vyhlašuje třikrát až čtyřikrát ročně a oceňuje interiérové i exteriérové návrhy v několika kategoriích.

Projektové maratony

Projektové maratony jsou kreativně-vzdělávací setkání, která se zaměřují na tvorbu projektů pro rozvojové oblasti světa. Studenti ČVUT již na Projektovém maratonu vytvářeli projekty pro organizace: Praga Haiti, Czech Hospital v Pákistánu, Namasté Nepál, Naše děti v Kongu a Humanitas Afrika v Ghaně.

,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video