Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stávkovat se mělo již vloni. Premiér je uražen ve své ješitnosti, míní politolog

  14:15
Tisíce škol v Česku stávkují, vadí jim nedostatek peněz v rozpočtu na příští rok. To se přímo dotýká nepedagogických pracovníků. Vláda premiéra Petra Fialy by měla podle politologa Lukáše Valeše podat demisi, vidí to jako jediné možné řešení. Řada ministrů, včetně premiéra, podle něj žije ve věži ze slonoviny a virtuálním světě.
Dnešním hostem pořadu Rozstřel je politolog Lukáš Valeš.

Dnešním hostem pořadu Rozstřel je politolog Lukáš Valeš. | foto: Radek Vebr, MAFRA

„Jsem připraven jednat, ale ne pod tlakem,“ kritizoval premiér Petr Fiala stávku odborů. Nyní a za této atmosféry to ale podle něj nemá smysl. Jeho slova mezi stávkujícími rezonují a politolog Lukáš Valeš považuje politické odpovědi stávkujícím za živnou půdu kritikům současné vlády.

Přikládání do kamen kritikům vlády

„Mě to nepřekvapuje. Bohužel tím spíš přikládají do kamen kritikům téhle vlády. Tím, že nemá reflexe a je si jistá, že jde správným směrem. K tomu současnému stavu, dnešní stávce muselo dojít. Zejména s ohledem na učitele. Víme dlouho, že jsou zde dva problémy. Jedním je financování nepedagogických pracovníků a výhled na krácení spojených hodin, což by výrazně ohrozilo už tak mizernou kvalitu českého vzdělávání,“ říká politolog z NEWTON University.

Podle něj se přitom vše dalo vyjednat a ke stávce by nemuselo dojít. „Jenže pan premiér a pan ministr jsou přesvědčeni, že jdou správnou a jedinou možnou cestou. Tím zatahují občany do stávky,“ dodává.

Vypadá to, že pan premiér mávne rukou. Je uražen ve své ješitnosti a je pro něj nepochopitelné, že si občané vůbec stěžují. Myslí si, že to řídí dobře.

Lukáš Valešpolitolog

Premiér Fiala označil stávku za neodůvodněnou a odbory podle něj jednají nezodpovědně. Jeho názor ale sdílí pouze čtvrtina lidí v Česku, zbytek s ním nesouhlasí.

Podle STEM/MARK si i téměř polovina voličů vládní koalice myslí, že se premiér mýlí. Více než čtyři pětiny lidí také uvedly, že rozumějí důvodům protestních akcí odborů. V kontextu nesouhlasu s premiérem poměrně výrazně padá voličská podpora. To politologa nepřekvapuje.

Stávku podporují dvě třetiny Čechů, nejvíce voliči ANO, tvrdí průzkum

„Je spíš pro mě trošku záhadou, že nepadá rychleji, protože když se podíváme na to, že Česká republika je nejrychleji se zadlužující země, máme druhou nejhorší inflaci, zejména nerosteme, což bude ještě problém i do dalších let, to znamená, že nemáme HDP ani na úrovni před covidem. Za takový výsledek nevidím jinou možnost, než demisi vlády,“ míní.

Odbory jsou vůči vládě příliš mírné

Valeš kritizuje odbory za příliš mírný přístup k vládě. V zahraničí by se podle něj výrazněji stávkovalo již v minulém roce. „Odbory jsou příliš vstřícné k této vládě. Nemyslím si ale, že by to bylo nějakou další politickou ambicí Josefa Středuly. Ten své ambice ukázal útěkem z prezidentské kandidatury. Je pro mě překvapením, že odbory se více probouzí dva roky poté, co země prožívá hlubokou ekonomickou krizi. Navíc se připojují ke školám asi z důvodu vlastní neschopnosti podniknout větší kroky. Připojení ke školám vlastně vychází z tlaku na rozsáhlejší činnost odborů v reakci na vládu a stav,“ myslí si Valeš.

Podle něj bylo i velmi hloupé, když premiér Fiala poukázal nákupem v Německu na rozdílnost cen. „Jsou to všechno spouštěcí mechanismy. Lidé počítají každou korunu a jsou zde již domácnosti, které nevyjdou s normálním příjmem, protože rostou ceny, ale ne platy. Potom si o premiérovi myslí, že si dělá legraci a žije ve virtuálním světě. Protože my všichni ostatní víme už řadu let, že jsou ceny potravin v Německu a zejména v Polsku nižší.“

Premiér jel na nákup do Německa. Je tam levněji a mají větší balení, zjistil

Reakcí by podle politologa měl být výrazný krok vlády v podobě zastropování cen. „Kdyby pan premiér přišel s tím, že zastropujeme ceny, nebo provedl nějakou razantní akci, tak měl jeho nákupní výlet smysl. Takto to vyznělo jako výsměch normálním občanům a ukázka toho, že politici žijí ve své slonovinové věži a neznají vůbec reálný svět,“ řekl Valeš.

Stávky se mohou opakovat

Podle něj ale nebude mít stávka nějaký hlubší přínos i přes to, že by vláda razantně reagovat měla. „Vypadá to, že pan premiér mávne rukou. Je uražen ve své ješitnosti a je pro něj nepochopitelné, že si občané vůbec stěžují. Myslí si, že to řídí dobře. Pokud ale nebude vyvozeno nějaké konkrétní řešení, například odvolání některých ministrů a nebude větší míra sociálního dialogu, tak se stávky budou opakovat. Dostaneme se na úroveň Francie.“

Premiér by se měl mít podle Valeše na pozoru nejen před tím, že se blíží volby do Evropského parlamentu, ale i před kritikou ve vlastních řadách. „Výrazný propad hlasů bude mít vliv zejména na krajské volby. V koalici vznikne nespokojenost zejména s ODS a už nyní číhá kritické křídlo vedené Martinem Kubou. Pan premiér by proto měl začít přemýšlet o změnách a krocích i s ohledem na sebezáchovu Spolu,“ dodal na závěr politolog Lukáš Valeš.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Soudy v Česku nepracují. Drtivá většina úředníků stávkuje za lepší mzdy

29. května 2024  6:25

Přes devadesát procent soudních úředníků vstoupí dnes podle justičních odborů do stávky. Některé...

Poslanci chtějí vysvětlení od Jurečky, že mají lidé v penzi trávit 21,5 roku

29. května 2024  6:06

V diskusi o návrhu důchodové reformy, která má zvýšit věk odchodu důchodu nad 65 let podle doby...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...