Předseda vlády Andrej Babiš a šéf SPD Tomio Okamura v předvolební debatě na iDNES.cz

Předseda vlády Andrej Babiš a šéf SPD Tomio Okamura v předvolební debatě na iDNES.cz | foto: Petr Topič, MAFRA

STALO SE DNES: Debata lídrů řešila Babišův offshore, Kulhánek žádá omluvu dětem

  • 16
Představitelé politických uskupení favorizovaných na úspěch v blížících se volbách se střetli v debatě iDNES.cz. Podle posledního možného průzkumu by vítězem voleb bylo hnutí ANO před koalicemi SPOLU a PirStan. Šéf české diplomacie Jakub Kulhánek žádá po Skotské fotbalové asociaci omluvu za urážku českých dětí. Přinášíme přehled nejdůležitějších pondělních událostí.

Hnutí ANO si ve volebním přetlačování udržuje první pozici s 25,2 procenty. Nicméně odstup od koalice SPOLU a­ PirStan na druhém a třetím místě se snižuje, mají 20,9 a 19,4 procenta. Ukázal to poslední povolený průzkum, který pro MF DNES provedla agentura Median. Kolem hranice pěti procent to pak bude drama, o Sněmovnu mají těsně bojovat ČSSD, komunisté, Přísaha a Trikolóra.

Vyhrálo by hnutí ANO, favorité voleb mírně oslabili, říká poslední průzkum

Lídři sedmi stran, hnutí a koalice s největší šancí uspět ve volbách do Poslanecké sněmovny se utkali ve volební superdebatě iDNES.cz a MF DNES. Diskutovali, někdy dost vášnivě, o zdražování, bytech či migraci. „Poskytl jsem půjčku, která byla řádně zdaněna,“ řekl premiér a šéf ANO Babiš k aféře Pandora Papers. Odmítl, že by „pral“ nějaké peníze.

Lídři se přeli o „Babišově drahotě“ i o jeho nákupech přes offshore firmy

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek požaduje po Skotské fotbalové asociaci omluvu nebo distanc od poradce pro rovnoprávnost a diverzitu Marvina Bartleyho, který české děti označil za „zkažené ovoce“. Kulhánek to řekl v pondělí poté, co si předvolal britského velvyslance Nicka Archera. Bartley reagoval na bučení dětí přítomných na zápase Sparta - Rangers.

Po urážce dětí chceme od Skotů omluvu, řekl Kulhánek britskému velvyslanci

Mezi státníky, kteří se objevili v dokumentech Pandora Papers, jsou i vládci z Blízkého východu. Tím nejvýznamnějším je jordánský král Abdalláh II. Přes podezřelé transakce si podle novinářů nakoupil luxusní domy v zahraničí. Králův dvůr informace označil za pomluvu. Do sítě se „chytili“ i katarský a dubajský emír, bývalý starosta Jeruzaléma nebo marocká princezna.

Pandora Papers odhalily královy domy za dvě miliardy. Pomluvy, reaguje palác

Polské úřady nyní nevidí smysl pokračovat v jednáních s českou stranou o sporu kolem provozu uhelného dolu Turów. V pondělí to prohlásil náměstek ministra zahraničí Marcin Przydacz. Obvinil českou stranu, že z vnitropolitických důvodů nemá zájem dohodu dotáhnout do konce, přičemž pohrozil negativním dopadem na dvoustranné vztahy.

Jednat s Čechy o Turówu nemá smysl, vzkazuje Polsko a mluví o zhoršení vztahů


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video