Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela na tiskové konferenci po jednání vlády....

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela na tiskové konferenci po jednání vlády. (24. srpna 2022) | foto: ČTK

STALO SE DNES: Vláda schválila úsporný tarif, Ukrajina slaví Den nezávislosti

  • 3
Vláda odklepla úsporný tarif, který má lidem pomoci s rychle rostoucími cenami. Ukrajinský prezident Zelenskyj pronesl při příležitosti Dne nezávislosti Ukrajiny projev k národu. Řidič v Adršpachu srazil a usmrtil dva muže, po nehodě odjel. Ministr zahraničí Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance v ČR. Finská premiérka Marinová znovu čelí kritice. Přinášíme přehled středečních událostí.

Vláda schválila úsporný tarif, který má lidem pomoci s rostoucími cenami plynu a elektřiny. Průměrná výše podpory bude podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely zhruba 15 000 Kč. Na celkovou pomoc občanům podle premiéra Petra Fialy vláda vyčlenila 177 miliard korun.

Úsporný tarif rodinám za topnou sezonu uleví 11 až 18 tisíc, schválila vláda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pronesl při příležitosti Dne nezávislosti Ukrajiny projev k národu. Ukrajinci během posledních šesti měsíců změnili dějiny, svět i sebe a dali lidstvu naději na spravedlnost, uvedl. Rovněž prohlásil, že země se znovu zrodila, když ji před půl rokem vojensky napadlo Rusko, a v boji zvítězí.

Zelenskyj: Za půl roku jsme změnili dějiny a dali světu naději na spravedlnost

Řidič v Adršpachu na Náchodsku srazil a usmrtil dva muže. Od nehody ujel, aniž by jim poskytl první pomoc. Jeden z mužů podlehl zraněním na místě, druhý zemřel ve vrtulníku. Policii trvalo několik hodin, než pachatele dopadla. Hrozí mu až pět let za mřížemi. Oběťmi byli majitelé firmy na outdoorové oblečení.

Řidič v Adršpachu srazil a usmrtil šéfy outdoorové firmy. Nepomohl a ujel

Ministr zahraničí Jan Lipavský rozhodl o předvolání ruského velvyslance v ČR Alexandra Zmejevského. Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja v úterý totiž obvinil ministryni obrany Janu Černochovou z podpory terorismu. Vláda považuje za naprosto nepřijatelné výroky ruských představitelů na adresu ministryně obrany Černochové, řekl premiér Petr Fiala.

Lipavský předvolal velvyslance Ruska kvůli obvinění Černochové z terorismu

Finská premiérka Sanna Marinová se omluvila za kontroverzní fotografii z večírku, na které pózují dvě polonahé líbající se ženy s nápisem Finsko zakrývajícím ňadra. Fotografie vznikla na červencovém večírku, kdy premiérka do svého oficiálního sídla po hudebním festivalu pozvala skupinu přátel.

Marinová se omluvila za obnažené ženy na večírku. Prsa kryly Finskem


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video