Ukrajinské jednotky pálí z protiletadlové zbraně nedaleko Bachmutu. (9. ledna...

Ukrajinské jednotky pálí z protiletadlové zbraně nedaleko Bachmutu. (9. ledna 2023) | foto: Reuters

STALO SE DNES: Ukrajinci bleskově zničili ruskou jednotku. Klaus volit nepůjde

  • 2
Ukrajinské komando během bleskové operace vymazalo celou ruskou jednotku. Bývalý prezident Václav Klaus se k volbám nechystá. Povinnost zveřejnit dárce splnili jen čtyři kandidáti, ostatním hrozí pokuta. Zlatý glóbus získal Spielbergův film Fabelmanovi. Divák zemřel po kolizi s Lopraisem, ten následně z Dakaru odstoupil. Přinášíme přehled středečních zpráv.

Ukrajinské speciální jednotky mají na kontě úspěšný zásah při bojích u Bachmutu. Při bleskové operaci zabily 15 ruských vojáků a dalších šest zajaly poté, co je v noci k pozicím ruských vojáků navedl dron.

Ukrajinské komando během bleskové operace vymazalo celou ruskou jednotku

Bývalý prezident Václav Klaus se podle svých slov nechystá jít volit v prvním kole prezidentských voleb. Prohlásil to v rozhovoru na XTV. Klaus krok odůvodnil slovy, že prostě nemá koho volit. „Nedovedu si představit, že bych šel v prvním kole dát někomu svůj hlas. V žádném případě nepůjdu,“ řekl Klaus.

Klaus se k volbám nechystá. Je to ostudné, je to smutné, komentoval svůj krok

Jen čtyři prezidentští kandidáti zcela splnili povinnost zveřejnit své dárce. Dva nezveřejnili potřebné údaje vůbec. Ve středu to uvedl Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Podle něj dárce nezveřejnili Tomáš Zima a Josef Středula, na kterého se povinnost vztahuje i přes to, že v neděli z volby odstoupil.

Povinnost zveřejnit dárce splnili jen čtyři kandidáti, ostatním hrozí pokuta

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama si v noci na středu odnesl částečně autobiografický snímek Stevena Spielberga Fabelmanovi, který je volně založený na režisérově dětství a dospívání. Spielberg byl za stejný film oceněn také v kategorii režie. Cenu za nejlepší komedii či muzikál dostal film Víly z Inisherinu režiséra Martina McDonagha, který měl také nejvíce nominací.

Nejlepší drama i režie. Zlatý glóbus získal Spielbergův film Fabelmanovi

Aleš Loprais potvrdil, že divák, který v úterý zemřel na Rallye Dakar, měl kolizi s jeho kamionem. Pořadatelé informaci o první tragické nehodě v deváté etapě 45. ročníku slavné soutěže zveřejnili v úterý večer. Doposud vedoucí jezdec kategorie kamionů ve středu nad ránem na Facebooku zveřejnil video i se záběry z nehody a potvrdil, že byl jejím nevědomým účastníkem. Loprais po nehodě v rallye skončil, do středeční etapy už neodstartoval.

Divák zemřel po kolizi s Lopraisem, ten následně z Dakaru odstoupil


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video