Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dvě pětiny dětí nemají dostatek spánku. Dohání je sociální jet lag

Alespoň čtyřicet procent dětí nespí dostatečně, s věkem navíc spánkový deficit stoupá. V patnácti letech má proto dostatek spánku už jen každý druhý školák. Zjistili to výzkumníci z Univerzity Palackého v Olomouci. Děti trápí takzvaný sociální jet lag, kdy o víkendu dohání spánkový deficit z týdne.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Výzkumníci vycházejí ze studie HBSC, v jejímž rámci oslovili přes 35 tisíc dětí z asi 130 škol, a z pohybové analýzy, v jejímž rámci sledovali 700 dětí a dospívajících nepřetržitě po dobu sedmi dní pomocí přístrojového měření.

Zjistili tak, že nedostatečně spí alespoň čtyřicet procent dětí mezi jedenácti a patnácti lety věku. Jedenáctiletí spí přes týden v průměru osm hodin a 46 minut, podle doporučení amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí by přitom měli spát devět až dvanáct hodin.

Lidé, kteří spí víc než devět hodin, si zkracují život, říká profesor Šonka

S věkem pak klesá čas strávený spánkem, ale také optimální doba spánku. Třináctiletí spí přes týden v průměru osm hodin a sedm minut a patnáctiletí jen sedm hodin a 38 minut denně. Optimální by přitom bylo osm až deset hodin.

Nedostatek spánku má přitom celou řadu negativních účinků. „Vědět, že mladí lidé spí málo, je důležité, ale samo o sobě to nestačí. Ve výzkumu se zaměřujeme také na kontext. Zajímá nás, jakou vazbu má spánkový dluh na další aspekty životního stylu dětí,“ říká Michal Kalman, vedoucí výzkumného týmu studie HBSC. Nedostatečný spánek se podle něj projevuje celou řadou věcí: od psychického stavu dětí přes horší stravovací návyky a celkově nižší pocit spokojenosti.

„Zjednodušeně platí, že ti, kteří spí dostatečně, riskují mnohem méně, že budou čelit nadváze nebo obezitě,“ dodává Aleš Gába, vedoucí výzkumného projektu 24hodinové analýzy pohybového chování. Rovněž poukazuje na další důležitý vliv, kterým je čas strávený před obrazovkou. 

Sledování filmů a videí, hraní her nebo čas strávený na sociálních sítích mají tendenci ukrajovat ze spánku. Právě z toho důvodu patří vysoký screen time ruku v ruce s nedostatečným spánkem k zásadním „obezitotvorným“ faktorům.

Pomoci by mohl pozdější začátek školy

Ještě důležitější je ale podle výzkumníků fakt, že děti trpí takzvaným sociálním jet lagem. Jde o situaci, kdy v průběhu týdne spí méně kvůli školním a jiným povinnostem a nedostatku času. To si pak vynahrazují o víkendu. Dochází tak k nesouladu mezi přirozeným časem probuzení a vstávání podle budíku.

Podle odborníků z UPOL trápí tento fenomén asi 45 procent deváťáků, v celkové populací dětí od jedenácti do patnácti let pak jde o více než třetinu všech školáků, častěji dívek. O víkendu proto spí v průměru o dvě hodiny déle než ve všední dny. A to má za následek zvýšenou únavu v průběhu týdne.

Psychiatrička: U dětí se depresivní porucha projevuje i bolestmi břicha či hlavy

K jeho zmírnění by podle odborníků mohlo pomoci, kdyby škola začínala o něco později. „V některých zahraničních zemích začíná škola v 8:30 nebo v devět hodin. Když jsme dělali dodatečné analýzy, zkoušeli jsme nasimulovat situaci, kdy by škola začínala o půl hodiny později. Najednou bychom se dostali na osmdesát procent dětí, které by splnily spánková doporučení,“ popisuje Kalman. 

Dodává však, že to by platilo pouze za předpokladu, že by děti o půl hodinu neposunuly také čas, kdy chodí spát. „České děti v porovnání se zahraničím vstávají výrazně dříve, o dvacet až pětadvacet minut. Bylo by vhodnější, kdyby měly třeba kratší cestu do školy,“ doplňuje Kalman.

Jeho slova ostatně podporují i data získaná během loňského jara, kdy se děti učily z domova. Odborníci tehdy udělali menší doplňující výzkum. „Děti na loňském jaře plnily spánková doporučení o dvacet procent více, takže jde o jeden z pozitivních dopadů lockdownu,“ řekl Kalman.

Pomůže omezení modrého světla

Výzkumníci chtějí na základě analýzy šířit osvětu mezi rodiči i školami. K lepšímu spánku dětí mohou podle nich přispět třeba tím, že nastaví pravidelný režim spánku nebo že omezí hodinu před ulehnutím přístup k moderním technologiím, které vyzařují modré světlo. Kromě toho má pozitivní dopad pravidelné sportování či eliminace rušivého hluku a světla.

Studie HBSC probíhá současně v celé řadě evropských států každé čtyři roky, a to už od roku 1994. Kromě spánku zkoumá i třeba váhu či rizikové chování, ať už v kontextu návykových látek či moderních technologií. 

„Z ostatních částí studie víme, že české děti jsou velmi fyzicky aktivní, méně trpí obezitou než vrstevníci v jiných zemích. V evropském kontextu se daří českým dětem velmi dobře,“ shrnul ředitel české pobočky Světové zdravotnické organizace Srdan Matić.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Divoké oslavy mistrů světa: Špaček zničil i sako

  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Porota uznala Trumpa vinného z falšování plateb pornoherečce

30. května 2024  23:15,  aktualizováno  31.5

Porota v New Yorku ve čtvrtek shledala exprezidenta Donalda Trumpa vinným ve všech 34 bodech...

Vondra straší a vyrobil si Turka, říká lídr Pirátů. Green Deal chce dodržet

31. května 2024

Piráti zůstali v kampani před eurovolbami prakticky jediní, kdo hájí současnou podobu Green Dealu....

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Švédsko nemá o rekruty nouzi. Zájemci o službu v armádě se jen hrnou

31. května 2024

Premium Západní země řeší nedostatečný zájem o službu ve svých armádách. Švédsko tento problém nemá – může...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...