Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soud o kontroverzním rozsudku: otec dceru znásilňoval, styk iniciovala sama

  18:22aktualizováno  19:35
Krajský soud v Brně zveřejnil rozsudek v případu znásilňované dívky, kterým jejímu otčímovi zmírnil tříletý trest na podmínku. Odvolací soud konstatoval, že nevlastní otec dívku znásilňoval, přihlédl však k tomu, že styk iniciovala sama dívka, otčím navíc před soudem vinu přiznal. Proti rozsudku demonstrovaly ve čtvrtek večer před soudem desítky lidí.

Zhruba dva roky znásilňoval nevlastní dceru, někdy i pětkrát týdně. Natočil si ji na video a pak jí vyhrožoval zveřejněním. Okresní soud ve Vyškově mu za to udělil tříletý trest vězení, Krajský soud v Brně letos trest zmírnil na podmínku.

Odvolací soud konstatoval, že znásilňování nemělo na dívku větší dopad. Anička, jak dívku média nazývají, se přitom několikrát pokusila o sebevraždu. Naposledy když zjistila, že její otčím bude na svobodě. Krajský soud v Brně v posledních dnech kvůli mírnému trestu čelil kritice.

V úterý proti rozsudku demonstrovali stovky lidí před budovou ministerstva spravedlnosti, které se samo případem zabývá. Ve čtvrtek proto brněnský soud zveřejnil písemné odůvodnění rozsudku. V něm detailně popisuje komplikované vztahy v rodině a zejména to, že nevlastní dcera sexuální styk iniciovala, protože se chtěla pomstít matce.

Podle soudu jí vadilo, že matka partnerovi dává přednost před dětmi. Dívka měla v té době krátce před 16. narozeninami. Dobrovolný pohlavní styk mezi nimi trval tři čtvrtě roku. Poté dívka řekla, že už v intimním kontaktu dál pokračovat nechce. Otčím ji ale do sexu nutil pod pohrůžkou zveřejnění videa a fotografií, které si během jejich pohlavního styku pořídil. Soud proto otčímovu vinu nezpochybňuje.

Spravedlnost pro oběti! U ministerstva protestovali zastánci znásilňované dívky

„Lze konstatovat, že pokud měl obžalovaný s poškozenou z její strany dobrovolný intimní kontakt, zahrnující i pohlavní styk, cca po dobu tři čtvrtě roku, nepochybně se z jeho strany jednalo o zásadní selhání a jednání v rozporu s elementární morálkou, když měl jako druh její matky, tedy její otčím, nabídku poškozené odmítnout,“ uvádí soud.

„Nicméně nebylo možno dovodit jeho trestněprávní odpovědnost, jelikož poškozená byla starší patnácti let. Pokud ovšem v té samé době...pořídil byť jedinou fotografii či videozáznam zobrazující jejich vzájemný pohlavní styk...naplnil skutkovou podstatu přečinu výroby a nakládání s dětskou pornografií...“ píše se dále v rozsudku.

Znásilňoval ji otčím, pokusila se zabít. Na pomoc pro dívku se vybraly tři miliony

Soud nakonec ale dospěl k závěru, že kdyby nevlastní dcera intimní kontakt sama nenavázala, pravděpodobně by k žádnému znásilnění později nedošlo a že by otčím nemohl žádné fotky ani video pořídit. Soudci přihlédli také k tomu, že do té doby se jiné násilné nebo sexuálně motivované trestné činnosti nedopustil, že vinu přiznal, projevil lítost a že za poslední rok a půl dívku nevyhledával a nijak ji neobtěžoval.

„Obžalovaný řádně pracuje, dle svých možností splácí své exekuční závazky a ze zbytku živí svou rodinu, která je přinejmenším ekonomicky na něm plně závislá,“ zdůvodňuje soud.

Velkou vlnu nevole vyvolala i pasáž, kdy se soud odkazoval na znalecký posudek. Při odůvodnění rozhodnutí soudu o podmínce padlo, že „podle znalce nemělo jednání na nezletilou naštěstí zásadní negativní dopad a je velká pravděpodobnost, že její obtíže úplně zmizí“. Soudní znalci Petr Nedoma a Michal Pernička se už dříve ohradili, že by takto stav dívky hodnotili.

Písemné odůvodnění nabízí širší informace o znaleckých posudcích i psychickém stavu dívky. Znalec a psychiatr Nedoma ve svém posudku uvedl, že u poškozené byla diagnostikována duševní porucha neurotického spektra. „Porucha přizpůsobení je reakcí psychiky posuzované na stresovou životní událost, za níž posuzovaná označuje jak jednání obviněného, tak i důsledky, které nastaly v jejím životě po zahájení trestního řízení“, stojí v odůvodnění.

Podmínka za opakované znásilnění dívky pobouřila. Prověřuje ji ministerstvo

Charakter její psychické újmy pak označil za mírný. Klinický psycholog Pernička pak doplnil, že „další vývoj psychického stavu posuzované nelze aktuálně jednoznačně predikovat, do velké míry bude záležet na tom, v jakém podpůrném prostředí se bude dále pohybovat, aby se mohly obnovit adekvátní pocity sebehodnoty a osobní dozrávání“.

Po verdiktu odvolacího soudu v Brně se ale dívka pokusila o sebevraždu.

V Brně demonstrovaly desítky lidí

V 18:00 se na chodníku před krajským soudem v Brně shromáždilo kolem 150 lidí. Část účastníků si přinesla transparenty s nápisy jako „Stop predátorům na svobodě“ „Ženská práva = lidská práva“ nebo „I tři roky jsou málo“.

Jedna z organizátorek protestu Dominika Šindelková připomněla, že muž dostal podmíněný trest, přestože několik let zneužíval nevlastní dceru. „Takový rozsudek nám připadá nehorázný, do nebe volající, a proto jsme dnes tady,“ řekla. Podle ní šlo o exces a selhání systému. „Musíme se o tom spolu bavit, a proto jsme dnes tady. Chceme vyjádřit podporu všem přeživším sexuálního násilí, chceme o tom mluvit,“ uvedla.

Je rok 2024? Bartoš kritizoval nepřijetí Istanbulské úmluvy, Fiala chce trpělivost

Před budovou soudu zůstali protestující asi hodinu, vyslechli si proslovy představitelů neziskových organizací. Poté svítili mobilními telefony na budovu krajského soudu. Následně za zvuku bubnů šli průvodem Kobližnou ulicí přes náměstí Svobody až na Zelný trh. Cestou skandovali například „máme toho dost,“ „spravedlivé soudy“ nebo „excesů už bylo dost.“

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...