Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Sněmovna podpořila novelu zákona o zbraních a střelivu, dotkne se veřejnosti

  13:07aktualizováno  20:53
Prodejci zbraní a střeliva zřejmě budou muset hlásit policii podezřelé nákupy dříve než od roku 2026, kdy začne platit nový zbraňový zákon. Policie má získat širší možnosti pro zajištění zbraní. Počítá s tím vládní novela platného zákona, kterou ve středu Sněmovna v prvním kole podpořila.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Petr Topič, MAFRA

Před dalším schvalováním normu projedná sněmovní výbor pro bezpečnost. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) o zkrácení lhůty na projednávání nežádal, i když vláda chtěla novelu prosadit původně ve zrychleném režimu, což zablokovaly ANO a SPD. Schůze byla po středečním projednání novely přerušena, ve středu mají poslanci začít schvalovat zavedení korespondenční formy hlasování pro Čechy v zahraničí.

Osobní ochrana? Když netrefí terč, nemá mít ani prak, říká policejní expert

Opoziční poslanci ANO a SPD během téměř tříhodinové debaty označovali navrhovaná opatření jako vágní nebo zneužitelná, neúspěšně navrhovali vládě jejich přepracování. Rakušan hájil předlohu s tím, že do současného zákona pouze promítá dvě ustanovení již přijatého budoucího zákona.

Novelu připravila vláda v reakci na prosincovou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde její student 14 lidí zabil, 25 zranil a následně zastřelil i sebe. Poslanec ANO Hubert Lang uvedl, že poslanci zatím od policie mnoho informací o případu nezískali, vyšetřovací spis by mohl být uzavřen počátkem července a koalice vznik sněmovní vyšetřovací komise opakovaně nepodpořila.

Oznámení převodu zbraně a podivné chování

Předloha počítá s tím, že prodejce „oznámí policii převod zbraně nebo střeliva nebo právní jednání směřující k takovému převodu, které důvodně považuje za podezřelé“. Podezřelé jednání nelze podle ministerstva vnitra z principu přesně definovat. Může ale například jít o případy, kdy se zákazník pokusí zakoupit zbraň, k jejímuž držení není oprávněn, nebo vykazuje „abnormální zmatenost, apatii nebo výrazné známky tíživého stresu“.

Nákup neobvyklého množství zbraní nebo střeliva nyní sleduje policie prostřednictvím analytického nástroje přímo v Centrálním registru zbraní.

Navrhovanou úpravou vláda podle poslanců ANO přenáší odpovědnost na prodejce. Norma může kriminalizovat i sportovní střelce za nákup většího množství střeliva, míní Lang. Pokud držitel licence oznámení neprovede, dopustí se podle návrhu přestupku.

Poslanci schválili, že se nově budou muset hlásit podezřelé nákupy zbraní

Novela dále rozšíří možnosti policie pro zajištění zbraní. Nově je bude moci zajistit v případech, kdy od „orgánu veřejné moci“ o jejich držiteli získá informace, že může představovat „vážné nebezpečí pro vnitřní pořádek nebo bezpečnost“. I toto ustanovení podle ministerstva obsahuje budoucí zákon o zbraních, podle opozice ale může být zneužíváno i k zabavení neregistrovaných volně prodejných zbraní typu vzduchovek a airsoftových či historických zbraní bez soudního příkazu.

Domovní prohlídky bez omezení

Podle poslance ANO Pavla Růžičky by byla novela přísnější než budoucí zákon a umožnila by domovní prohlídky bez omezení. „Vsadili jste na buzeraci normálních lidí,“ uvedl Jiří Mašek (ANO). Ministr Rakušan k tomu uvedl, že nebezpečnému člověku je třeba zajistit jakoukoli zbraň.

Poslanec Radek Koten je přesvědčen, že stávající zákony jsou dostatečné. „Nákup tisíce nábojů je zcela běžný, třeba pro sportovní střelce, či myslivce. Návrh úpravy zákona vyžaduje hlubší zamyslení. Policie přece již dnes zaznamenává dostatečně kdo nakupuje zbraně tím, že sama nákupní povolení vydává,“ řekl ve Sněmovně při projednávání a dodal, že legislativa v Česku je i v zahraničí považována za jednu z nejlepších a v případě neuvážených úprav by toto renomé bylo poškozeno.

Ministr vnitra Vít Rakušan naopak potřebu legislativních úprav zastává. „Úprava pouze rozšiřuje současný zákon, například možnost odebrání zbraní a tak podobně. Je třeba si uvědomit, že zbraně kategorie D nejsou jen vzduchovky, jak říkají někteří opoziční poslanci, ale i funkční, historické zbraně,“ řekl ministr. Podle něj novela reaguje i na tragické události z prosince loňského roku na Filozofické fakultě.

Breivik by prošel i psychotesty, řekl Rakušan. Prosadil nový zákon o zbraních

„Novela zákonů o zbraních? Škoda slov, ta je špatná,“ komentoval poslanec Pavel Růžička a uvedl, že současná legislativa je dostatečná. Obvinil navíc STAN z toho, že brání vytvoření vyšetřovací komice tragických událostí na Filozofické fakultě.

Nový zákon o zbraních a střelivu také například zkracuje lhůty pro lékařské prohlídky držitelů zbraní z deseti na pět let, zahrnuje také možnost policie nařídit tuto prohlídku kdykoli. Ošetřující lékaři mají získat přístup do centrálního registru zbraní a ověřovat, zda je jejich pacient držitelem zbrojního průkazu. Kvůli digitalizaci centrálního zbraňového registru a jeho propojení s dalšími policejními a zdravotními evidencemi nabude norma účinnosti až od přespříštího roku.

Resort navrhl zákon, který má kulturním institucím pomoci s hospodařením

Sněmovna ve středu prodiskutovala čtveřici předloh ve druhém čtení. Jde například o uzákonění veřejných kulturních institucí, jejich výhodou v porovnání s nynějšími příspěvkovými organizacemi má být podle vlády mimo jiné možnost dlouhodobého finančního plánování z více zdrojů. Ve druhém čtení je také třeba vládní novela zákoníku práce s valorizací minimální mzdy a se zrušením zaručených mezd v soukromém sektoru.

Teprve po těchto předlohách přišla na řadu jednání o zákonech v úvodním kole. Patří k nim zavedení povinnosti prodejců zbraní a střeliva hlásit podezřelé nákupy a zakotvení statusu umělce.

Zákon je dostatečný, říkají odborníci

Před nepromyšlenými zásahy do návrhu zákona varuje i plukovník Milan Prchal, který u policie vede Službu pro zbraně a bezpečnostní materiál. Proti jsou i odborníci z řad střelecké komunity a expertů.

Autor:

Tak ať někdo vymyslí, jak opravovat město bez uzavírek, vyzývá Hřib

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

Čína zprovoznila revoluční solární elektrárnu. Dokáže proud vyrábět i v noci

Už na konci letošního roku by se měla do provozu dostat první dvouvěžová (twin-tower) solární elektrárna na světě. Nachází se v Číně a ročně zvládne vyrobit až 1,8 miliardy kWh energie. Převratnou...

27. července 2024

Sestřelili jsme 21 ukrajinských dronů, tvrdí Rusko. O útoku chybí podrobnosti

Ruská protivzdušná obrana v noci na sobotu sestřelila nad Brjanskou oblastí 21 ukrajinských dronů. Podle ruskojazyčného serveru BBC to uvedlo ruské ministerstvo obrany. Ukrajinské letectvo během noci...

27. července 2024  9:01,  aktualizováno  11:55

Venezuela se opatrně nadechuje. Odpůrci Madura si chtějí volby ohlídat

Venezuelané budou v neděli volit prezidenta. Současný autoritář Nicolás Maduro opět kandiduje a hodlá vyhrát „po dobrém, nebo po zlém“. Proti nenáviděnému vládci však stojí vzácně sjednocená opozice...

27. července 2024  11:40

Izrael v Gaze nařídil další evakuaci humanitární zóny, reaguje na raketové útoky

Izraelská armáda v sobotu nařídila v Pásmu Gazy evakuaci hustě zalidněné oblasti spadající do takzvané humanitární zóny. Armáda v této souvislosti uvedla, že plánuje v Chán Júnisu operaci namířenou...

27. července 2024  11:30

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....