Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poslanci odsoudili Erdogana, Turecko ohrožuje celou EU, řekla Černochová

  9:29aktualizováno  11:51
Rozhodnutí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana otevřít dveře do Evropy migrantům a porušit tak dohodu se zeměmi Evropské unie odsoudili poslanci. „Turecko zcela otevřeně doprovází migranty na hranice s Řeckem a tím destabilizuje a ohrožuje celou Evropskou unii,“ řekla poslankyně ODS Jana Černochová.

Turecko tím, že už nebude bránit migrantům v odchodu do Evropské unie. přestalo dodržovat dřívější dohodu z roku 2016, v níž Erdogan slíbil Evropské unii pomoci zastavit migrační vlnu výměnou za finanční pomoc. „Samozřejmě, že nás Turci vydírají,“ uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Přijaté usnesení Sněmovny

1. Poslanecká sněmovna odsuzuje porušování dohody ze strany tureckého prezidenta Recep Tayyip Erdogana uzavřené 18. března 2016 mezi lídry členských zemí Evropské unie a tureckým premiérem Ahmetem Davutoglu, která umožnila navracet nelegální migranty z řeckých ostrovů zpět do Turecka s platností od 20. března 2016.

2. Poslanecká sněmovna podporuje všechny snahy řecké vlády směřující k ochraně státních hranic a tím i vnější hranice schengenského prostoru.

3. Podporuje snahu vlády České republiky nabízet humanitární, personální, finanční a technickou pomoc zemím, do nichž směřuje prvotní migrační vlna.

4. Deklaruje, že zajištění bezpečnosti má být jednou z nejdůležitějších priorit Evropské unie, a proto vítá návrh na navýšení finančních prostředků na ochranu vnější hranice Evropské unie a vyzývá předsedu vlády České republiky, aby tento návrh v bodě Obrany a bezpečnosti při vyjednáváních o víceletém finančním rámci na období 2021 - 2027 podpořil.

5. Považuje dodržování Dublinských dohod za zásadní pro zvládání migrační krize v Evropské unii a odmítá jejich nedodržování.

6. Vyzývá vládu České republiky, aby proaktivně zajistila potřeby zemí zasažených migrační krizí a navrhla adekvátní a účinnou formu pomoci těmto postiženým regionům.

7. Apeluje na vládu České republiky, aby sama proaktivně zajišťovala urgentní potřeby zemí zasažených migrační krizí tak, aby bez prodlení mohla reagovat a vyslat na místo příslušníky Policie České republiky ke zmírnění dopadů a zvládání této mimořádné situace.

8. Vyzývá vládu České republiky, aby iniciovala nová jednání o způsobu vytvoření funkčních opatření k ochraně vnějších hranic schengenského prostoru, které povedou ke zvládání nelegální migrace do zemí Evropské unie.

9. Poslanecká sněmovna konstatuje, že v rámci řešení současné situace v oblasti migrační krize je třeba nezapomínat i na její humanitární rozměr a to zejména pokud jde o poskytnutí potřebné pomoci nejzranitelnějším skupinám, především ženám dětem a starším lidem.

10. Pověřuje předsedu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, aby s tímto usnesením seznámil předsedu vlády České republiky, předsedu Evropské komise, předsedu Evropského parlamentu a další představitele orgánů Evropské unie a parlamentů členských států Evropské unie.

„Turecký prezident v pondělí znovu veřejně uvedl, že již otevřel turecké hranice miliónům migrantů do Evropy. Důvod, který uvádí, je, že Turecko nezvládá čelit migrační vlně z Idlíbu a že Evropská unie nesplnila své sliby pomoci Turecku,“ řekl poslancům ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček.

„Stále probíhají pokusy o prolomení turecko-řecké pozemní hranice, nicméně díky zásahu řecké policie a armády k tomu nedošlo,“ uvedl ministr vnitra. Informoval poslance, že na řecko-turecké hranici je aktuálně zhruba 15 tisíc migrantů, hlavně z Íránu, Iráku, Pákistánu a Afghánistánu, kteří se snaží dostat do Evropské unie.

Hamáček chce poslat do Řecka 20 dalších policistů

V Evropské agentuře pro pohraniční a pobřežní stráž FRONTEX v Řecku působí osmnáct českých policistů. Hamáček řekl, že je připraven poslat jich dalších dvacet. Česko také nabídlo řecké straně finanční pomoc milionu eur. 

Komunista Zdeněk Ondráček upozornil, že nyní Česká republika nemůže vyslat na pomoc do Řecka české vojáky. „Uvědomme si to, že za této situace, která teď je, nemůžeme během chvilky vyslat Armádu České republiky, protože by bylo potřeba si přečíst Ústavu české republiky a tam to máme přesně popsáno, za jakých podmínek a kdo schvaluje vyslání Armády České republiky mimo území České republiky,“ řekl Ondráček.

„Nemusíme důsledky toho, co se děje na vnější hranici Schengenu pocítit dnes ani za týden, ale přehlížení této bezpečnostní hrozby, kterou tato migrace bezesporu je, a situace na hranicích Řecka a Turecka, by bylo velmi nerozumné,“ řekla Jana Černochová z ODS. Zmínila, že její strana už v roce 2016 varovala před uzavřením potenciálně vyděračské dohody s prezidentem Turecka Erdoganem.

„Na řecké hranici se bojuje o budoucnost Evropské unie“

„Migranti se chtějí stůj co stůj za každou cenu dostat na území Evropské unie,“ prohlásil Ondráček s tím, že migrantům pomáhá turecká strana a snaží se to zastavit řečtí policisté a řecká armáda.  Řekl, že on sám by jel na pomoc Řecku. „Na turecko-řecké hranici se v současné době možná bojuje o budoucnost Evropské unie a třeba i České republiky,“ řekl Ondráček.

Helena Langšádlová z TOP 09 řekla, že mezi migranty jsou i lidé, kteří utíkají z oblasti válečných konfliktů, konkrétně ze Sýrie. Připustila, že jsou tam ale i lidé z jiných zemí, než ze Sýrie.

„O jaké solidaritě máme mluvit, když ti lidé sem nechtějí kvůli válce, ale z ekonomických důvodů,“ řekl poslanec Jaroslav Foldyna zvolený za ČSSD, který se rozhodl stranu opustit, protože se s ní názorově rozešel, a plánuje na podzim v krajských volbách kandidovat za opoziční hnutí SPD.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Co budou dělat končící europoslanci? Zvažují zkusit politiku i návrat k profesi

30. května 2024

Premium Sedm současných europoslanců z jedenadvaceti se po nadcházejících volbách do parlamentních lavic v...

Otočka v Berlíně: deportace už nevadí. Němci zvažují posílat běžence do Afriky

30. května 2024

Premium V Německu dlouho bylo pravidlem, že britské plány na deportace žadatelů o azyl do africké Rwandy...

Ortel měl hrát v dětském zábavním parku, po tlaku rodičů koncert zrušili

29. května 2024  10:29,  aktualizováno  23:13

Pražský zábavní park Krtkův svět v Horních Měcholupech ohlásil na 7. července koncert. U lunaparku,...

Opozice vyčetla Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno 

Poslanci opozičního ANO se přeli s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...