Změňte strategii očkování, žádá od vlády za podporu nouzového stavu KSČM

  6:46aktualizováno  13:51
Komunisté, na jejichž hlasech je závislá vláda Andreje Babiše, ji vyzvali, ať zcela změní strategii očkování, decentralizuje ho a dá při něm co největší roli praktickým lékařům. Šéf KSČM Vojtěch Filip bude o podmínce decentralizace jednat s premiérem. Když Sněmovna dosud rozhodovala o prodloužení nouzového stavu, vždy pro vládu byla klíčová podpora KSČM.
Předseda KSČM Vojtěch Filip hovoří 16. prosince 2020 v Praze na schůzi...

Předseda KSČM Vojtěch Filip hovoří 16. prosince 2020 v Praze na schůzi Poslanecké sněmovny, na které budou poslanci schvalovat státní rozpočet na příští rok. | foto: ČTK

„Proti očkovacím centrům navrhuji, a myslím to úplně vážně, decentralizaci toho řešení, tak aby to bylo co nejvíce těch praktiků, kteří mají své obvody, ale v tom případě musí stát zvolit jinou strategii a vyzvu k tomu vládu,“ řekl předseda komunistů.

Filip: Nakupujme vakcínu nejen v EU. I v Rusku či Číně

Filip si nemyslí, že by něčemu prospěla debata o vyšetřovací komisi k očkování. „Jediné řešení je dostatek vakcíny, to znamená, že nemůžeme připustit, že se bude kupovat jenom prostřednictvím Evropské unie,“ řekl předseda KSČM.

Vyzval vládu, aby nakoupila vakcínu, kde to je možné. „Naše strategie selhává na tom, že jsme zvolili špatnou taktiku nákupu očkovací vakcíny. Jestli někdo z ideologických důvodů odmítá nákup vakcíny z Ruské federace, z Číny nebo jiného státu, připadá mi to nelogické, hloupé, a promiňte mi, proti občanům České republiky,“ řekl Filip.

Nouzového stavu se ale zastal. „Nemůžeme bez nouzového stavu přikázat někomu jinou práci, než zastává,“ řekl Filip. Definitivně se podle něj poslanci KSČM rozhodnou, jak budou hlasovat o jeho prodloužení, ve čtvrtek ráno, kdy o tom má Sněmovna jednat.

STAN je ochoten nouzový stav prodloužit o pár dnů

Ministra zdravotnictví Jana Blatného vyzve opoziční hnutí STAN, ať vláda finančně motivuje lidi, kteří jsou nuceni být v karanténě, aby v ní skutečně zůstali a omezili šíření koronaviru. „Jsme ochotni prodloužit nouzový stav v řádu dnů,“ řekl šéf hnutí Vít Rakušan. Spolu s lídrem Pirátů Ivanem Bartošem bude jednat s Blatným.

Rakušan řekl, že je možné upravit krizovou legislativu a vláda by podle něj neměla vytvářet falešnou realitu, že buď nouzový stav, nebo nic. „Odmítáme vyhlášení nouzového stavu na dalších třicet dnů bez toho, aby splnila podmínky,“ řekl šéf hnutí STAN.

Piráti se rozhodnou podle ochoty vlády jednat s opozicí

Šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek řekl, že jeho strana se rozhodne podle míry ochoty vlády jednat s opozicí. Pokud podpoří nouzový stav Piráti, tak podle Michálka o 15 až 21 dnů.

První místopředsedkyně STAN Olga Richterová bude například jednat s vládou o navýšení nemocenské pro lidi s nemocí covid-19.

Ministr vnitra Jan Hamáček novelu krizových zákonů projednával s opozicí v listopadu. Slíbil, že z něj vyřadí věci, které opoziční strany kritizovaly. Odmítl ale odhadovat, zda bude možné úpravu krizových zákonů využít při současné epidemii, a označil za nerealistické, že by byla novela ústavního zákona schválena za několik týdnů.

ODS chce odpovědi vlády k očkování a odškodnění

„Než Sněmovna začne jednat o nouzovém stavu, musí vláda odpovědět na otázky k očkování a odškodnění,“ řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Sněmovna se odpoledne sejde na řádné lednové schůzi.

„Nemůže začít ničím jiným než tématem očkování,“ řekl Stanjura. Vláda podle něj bohužel selhává v tom dostat vakcínu k co největšímu počtu lidí. Poslanci ODS, KDU-ČSL a TOP 09 budou usilovat o to, aby se tím Sněmovna přednostně zabývala.

Občané v každém kraji by měli podle něj vědět, zda dostávají stejný podíl dodávek vakcíny pro rizikové skupiny jako ve vedlejším kraji. „Pokud nebudeme znát přesná čísla, budou vznikat jen spekulace a nevraživost mezi občany,“ řekl Stanjura.

Hnutí ANO zařazení mimořádného bodu podpoří, řekl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, ale chce, aby se hlavní diskuse o očkování odehrála až ve čtvrtek.

„Jednoznačně vnímáme potřebu diskuse o očkování,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Přednesu za vládu souhrn situace k dnešnímu dni,“ uvedl ministr.

Nakonec to rozhodnou komunisté, řekl Stanjura

Stanjura predikoval, kdo má klíč k tomu, jak dopadne hlasování o prodloužení nouzového stavu. „Nakonec to rozhodnou komunisté. S námi vláda o prodloužení nouzového stavu nejedná,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS.

„Chceme odpovědi na otázky, které klademe. Ne pro nás, ale pro veřejnost,“ uvedl bývalý šéf lidovců Marek Výborný. Veřejnost se podle něj musí jasně dozvědět, kdy se budou moci registrovat k očkování lidé mladší osmdesáti let. Vláda původně slibovala, že to bude od začátku února, ale později od toho začal premiér Andrej Babiš couvat.

Anticovidový tým ODS, KDU-ČSL a TOP 09 chce od vlády informace o termínech očkování rizikových skupin, přehled o počtu očkovaných a větší zapojení samospráv.

Cena za lockdown: 1 až 1,5 miliardy denně, řekl Jurečka

„Jeden den lockdownu nás stojí jednu až jednu a půl miliardy korun,“ upozornil předseda lidovců Marian Jurečka. Bude chít po vládě, aby systém registrace k očkování byl uživatelsky přívětivý a jednoduchý. Do systému mají být podle něj více než dosud zapojeni praktičtí lékaři.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová o víkendu televizi CNN Prima News řekla, že bude chtít navrhnout zřízení vyšetřovací komise, která by prověřila předbíhání při očkování. Kvůli tomu, že byli kromě zaměstnanců Státního zdravotního ústavu očkováni i jejich rodinní příslušníci, musel rezignovat šéf ústavu Pavel Březovský.

Pusťte děti do škol, vyzvala vládu Trikolóra

K otevření škol vyzvala na tiskové konferenci Trikolóry místopředsedkyně hnutí Zuzana Majerová Zahradníková.

„Vláda nemá jakákoliv data, ani nemá snahu je dostat. Prvňáci a druháci ve škole jsou, třeťáci a čtvrťáci ne. Kde jsou data za poslední měsíc o počtu nakažených prvňáků versus třeťáků? Pakliže jsou čísla stejná, okamžitě otevřete školy. U malotřídek, devátých tříd a maturitních ročníků je to třeba udělat hned,“ uvedla.Prodlužování nouzového stavu Trikolóra nepodpoří.

Stejně se zachová také hnutí Svoboda a přímá demokracie  Tomia Okamury. „ Některá zdravotnická zařízení kolabují kvůli nedostatku lůžek a odborného personálu. Kvůli Evropské unii je i nedostatek vakcín pro rizikové skupiny. Nouzový stav ale není možné stále prodlužovat, protože se jedná o stav, kdy jsou plošně omezeny základní lidské svobody a mechanismy parlamentní demokracie a veřejné kontroly účelného hospodaření vlády,“ řekl Okamura.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soud znovu uložil podmínky pro čtyři muže za tragický pád mostu ve Vilémově

19. března 2024  11:01

Odvolací soud v Pardubicích v pondělí dopoledne znovu uložil podmínky čtyřem mužům obžalovaným...

Odvolací soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let za vraždu desetiměsíční dcery

19. března 2024

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Zemřel král Karel III., šířila ruská média. Počkat, proč o tom nepíšou Britové?

19. března 2024  10:56

Ruská média vyvolala v pondělí odpoledne kontroverze, když vyslala do světa falešnou zprávu o smrti...

Usekni si nohu, vyhneš se odvodům. Rusové „radili“ Evropě lživými e-maily

19. března 2024  10:47

Bezpečnostní experti odhalili dezinformační kampaň cílící na Ukrajince. Morálku jim měly nalomit...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...