Vláda kývla na strategii očkování. Ministr Blatný prověří předbíhání při něm

  6:01aktualizováno  19:16
Na pravidla pro očkování kývla vláda a ministr zdravotnictví Jan Blatný je vzápětí podepsal. Vláda nařídila zdravotníkům každý den hlásit počet očkovaných. Premiér Andrej Babiš před tím navštívil záložní nemocnici v areálu brněnského výstaviště. „Je to první velkokapacitní očkovací centrum v České republice,“ řekl Babiš. Za den naočkuje 3600 lidí.

Ministr Blatný po jednání vlády řekl, že si předvolá ředitele Státního zdravotního ústavu a vyvodí důsledky z přednostního očkování jeho úředníků, pokud k němu skutečně došlo. „Ředitel ústavu je jednoznačně odpovědný za to, co se v ústavu děje. Nebudu to tolerovat,“ řekl ministr. Reagoval tak na zprávu, s níž přišel server Seznam Zprávy.

Fakultní nemocnice Brno, kterou před jednáním vlády navštívili Babiš a Blatný, spustila očkování v prostorách na výstavišti v pondělí. Nejprve na něj šly desítky hasičů a policistů, kteří pomáhají v nemocnici jako dobrovolníci. Zatím v něm bylo naočkováno 1500 lidí.

Kapacita centra je ale větší. „Je tady patnáct týmů, kteří očkují 300 lidí za hodinu. To znamená kapacita toho centra je 3600 lidí denně za dvanáct hodin,“ řekl Babiš. Potvrdil, že další očkovací centrum vznikne v pražské hale O2 Universum hned vedle O2 arény.

Zdravotníci budou hlásit každý den počet očkovaných

Očkováno proti covidu bylo oficiálně 61 474 lidí podle nahlášených údajů. „My odhadujeme společně s panem profesorem Duškem a s panem ministrem, že je to přibližně 70 až 75 tisíc lidí, kteří už byli naočkováni,“ uvedl předseda vlády.

Česká republika podle něj zatím dostala 169 650 vakcín. Vláda podle Babiše nařídí zdravotníkům každý den hlásit počet očkovaných. Za první čtvrtletí by podle něj mělo mít Česko k dispozici celkem 1 054 000 dávek od firem Pfizer a BioNTech. Plus k tomu vakcíny od společnosti Moderna, takže na první tři měsíce bude mít země asi 1,5 milionu vakcín.

„Není pravda, že by Česká republika nebyla schopna očkovat velké počty lidí a že by očkování nebylo dobře připraveno,“ řekl ministr Blatný.

Od příštího týdne budou podle něj očkováni podruhé ti, kteří již první dávku vakcíny dostali. On sám dostane druhou dávku vakcíny od firem Pfizer a BioNTech v neděli. Lidé, kteří budou pomáhat v očkovacích centrech, musí podlen něj dostat vakcínu předem. 

Již v pondělí ministr řekl, že Česko chce očkovat až 100 tisíc lidí denně. „Je velmi reálné v případě, že bude dostatek vakcín, kolem sta tisíc osob denně,“ řekl na dotaz iDNES.cz ministr Blatný. Z toho 50 tisíc denně můžou očkovat praktičtí lékaři.

Nevidí jako reálné využít volební místnosti, jak to navrhl ministr vnitra Jan Hamáček. Například v Praze by mohla být k očkování využita hala O2 Universum,  která je hned vedle 02 Arény.

Rychlost očkování závisí ale především na tom, kolik vakcíny a kdy bude mít Česko k dispozici. Zatím se očkuje vakcínou vyvinutou společnostmi Pfizer a BioNTech a v úterý do Česka dorazily první dávky od firmy Moderna. Zásoba injekčních stříkaček je na 65 dnů, řekl ministr vnitra Jan Hamáček po jednání Ústředního krizového štábu. 

Teprve koncem ledna má být na úrovni Evropské unie povolena vakcína AstraZeneca, na niž původně unijní státy nejvíce spoléhaly, protože se může skladovat i v běžné lednici a očkovat ji budou moci i v ordinacích praktických lékařů.

Začátek očkování nebude v centrech jednotný

Od půlnoci ze čtvrtka na pátek se registrovat do systému očkování ne webové stránce crs.uzis.cz budou moci hlásit lidé nad 80 let, od února se budou moci registrovat i ostatní občané. Na této webové stránce se dosud lidé rezervují, když potřebují PCR nebo antigenní test. Ministr na dotaz iDNES.cz řekl, že systém prochází dostatečnými zátěžovými testy, aby vydržel nápor žadatelů o registraci.

Blatný po jednání vlády také řekl, že senioři se ale budou moci registrovat k očkování i pomocí praktických lékařů. Jedná se podle něj i o možnosti, aby k registraci pro očkování mohly být využity i lékárny.

Nový PES může ve 4. stupni otevřít obchody, hotely či sport testovaným

Začátek očkování u lidí, kteří se přihlásí do rezervačního systému od 15. ledna, nebude podle Blatného jednotný. Centra si ho určí podle svých kapacit a dodávek vakcíny,

Očkování proti covid-19 je schváleno jako dobrovolné a je hrazeno ze všeobecného zdravotního pojištění, takže si lidé nic nepřiplácejí.

Pravidla by mohl určovat nový PES

Členové vlády budou příští týden posuzovat nový protiepidemický systém PES.  „Stupeň 5 se příliš nezmění, v nižších stupních budou určité aktivity umožněny těm, kteří nebudou rizikem,“ řekl Blatný. Lidmi, kteří nebudou rizikem, míní ty, kteří se vykáží negativním antigenním testem.

V nové podobě tabulky opatření PES by nemusel být nutný nouzový stav pro dva nejméně rizikové stupně a vláda by tak mohla opatření přijímat i bez něj. Úprava pravidel se dotkne například restaurací a hospod, tabulka neřeší jejich dřívější uzavření, jak je tomu nyní. Otevřeno budou podle nového PSA mít i hotely ve 4. stupni. Podmínkou bude test.

Největší spory se nyní vedou o stravovací zařízení. Podle posledního návrhu smí u jednoho stolu v prvním stupni sedět maximálně 6 lidí. Hospody a restaurace budou mít povolené obsadit maximálně 80 procent kapacity.

Podmínky jsou pak ve vyšších stupních o něco přísnější. Ve druhém stupni mohou být provozovny stravovacích služeb naplněny pouze ze 60 procent – omezení pro šest lidí u jednoho stolu zůstává.

Nově se také ve třetím stupni může setkávat venku maximálně 30 lidí, uvnitř pouze 12. Původně platilo 50 lidí venku a deset uvnitř. Nová budou i pravidla pro bazény a wellness centra. Zatímco původně se řídily v prvních třech stupních podle pravidel shromažďování, nově PES uvádí, že například ve druhém stupni může být u venkovních bazénu maximálně 100 osob. 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soud potvrdil ženě 13 let za vraždu desetiměsíční dcery, udusila ji přikrývkou

19. března 2024,  aktualizováno  11:43

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Poslední výstřel speciální prokuratury. Podle médií obvinila finančníka Haščáka

19. března 2024  11:43

Žalobce slovenské speciální prokuratury podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta...

Po lahvi rumu a bez řidičáku. Šofér před strážníky otočil auto na střechu

19. března 2024  11:23

Bez řidičského oprávnění a navíc notně opilý usedl v neděli odpoledne za volant šofér v brněnském...

Rusko kupuje satelitní fotky od firem z USA, odpaluje podle nich rakety

19. března 2024  11:23

Rusové si cíle pro své raketové útoky na Ukrajině ověřují na základě satelitních snímků zakoupených...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...