Poslanci schválili sankční zákon, který umožní dotyčným zmrazit majetek

  • 71
Poslanci kývli na sankční zákon, který umožní ukládání národních postihů vůči cizincům za závažná protiprávní jednání. Stát by mohl dotčeným například zabránit ve vstupu na své území nebo v pobytu na něm či zmrazit jejich majetek. Vládní návrh zákona obhajoval ve Sněmovně ministr zahraničí, Pirát Jan Lipavský. Zákon nyní posoudí Senát.

„Mám velkou radost. Považuji to za výsledek naší sebevědomé zahraniční politiky. Pro mě osobně je to silný moment,“ řekl po přijetí zákona ministr Lipavský.

Pro návrh hlasovalo 112 ze 130 přítomných poslanců, poslanci SPD se hlasování zdrželi, stejně jako Milan Brázdil a Taťána Malá z hnutí ANO.

Zákon umožní zavést restrikce také proti organizacím a režimům, které porušují lidská práva nebo používají teroristické metody a kybernetické útoky.

Umožní využívat i jiné postihy než ty, které jsou uvedeny na sankčním seznamu Evropské unie. „Bude to významný nástroj pro českou zahraniční politiku,“ věří Lipavský.

O zařazení na sankční seznam bude podle předlohy rozhodovat vláda na návrh ministerstva zahraničí. Lidé na sankčním seznamu se budou moci bránit i prostřednictvím soudu, jímž bude prvoinstančně Městský soud v Praze.

Obdobné zákony mají z unijních zemí Francie, Nizozemsko, Lotyšsko nebo Estonsko.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video