Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šlechtová chce nový školní předmět, děti se mají učit bránit vlast

  7:40
Výchova k vlastenectví, výchova k obraně státu, výchova ke zvládání krizí. Který z těchto názvů se vám zamlouvá nejvíc? Ministryně obrany Karla Šlechtová chce vrátit do škol „brannou výchovu“, i když by se staronový předmět jmenoval určitě jinak. Děti by se v něm učily o armádě nebo základy první pomoci.

Úvahy Šlechtové se ubírají přesně tím směrem, jak je naznačeno v úvodu. „Máme průzkumy, že děti nevědí, jak se chovat, kdyby se něco stalo, dejme tomu, kdyby do školy přišel střelec. Nevědí, jestli zalézt pod stůl, nebo utíkat,“ říká ministryně.

Nápad je myšlen zcela vážně a dostal se i do programového prohlášení vlády. Doslova se tam píše: „Do základních a středních škol zavedeme přípravu prvků branné dovednosti.“

Tentokrát by šlo o plnohodnotný předmět, jako je zeměpis nebo přírodopis. Co by se tedy dítě ideálně v novém předmětu mělo dozvědět? Základy zdravovědy, základní fakta o armádě, a jak doslova říká Šlechtová, „co to znamená být Čech“.

Oponenti nejčastěji namítají, že děti už mají látky naloženo dost a další „výchovu“ už není v rozvrhu kam zařadit. Ministryně by ráda nový předmět zavedla ještě v tomto volebním období.

Ministryně obrany Karla Šlechtová

Zároveň zdůraznila, že nový předmět nebude mít nic společného s předlistopadovou výchovou zasaženou komunistickou ideologií, kdy děti pobíhaly v pláštěnkách imaginárním „zamořeným územím“. Šlechtová připomněla, že tohle sama ještě zažila.

Do konce roku chce ministryně obrany předložit vládě novou „koncepci přípravy občanů k obraně státu“, která bude novému předmětu předcházet. Vlastenectví nechápe ministerstvo obrany úplně nacionalisticky, ale jako soubor povinností a práv, které člověk ve vztahu ke státu má. Ať už jde o brannou povinnost, nebo o to, že člověk má právo, aby ho stát ochránil.

Školy: Jedna výchova stačí

Učitelé dnes vysvětlují dětem obsah branné výchovy v jiných předmětech. Nejčastěji na to přijde řeč v občanské nauce, ale třeba i na školním výletě. Ředitelé škol to proto vesměs považují za dostačující.

„Dokud nám to někdo vyloženě nenařídí, tak brannou výchovu jako předmět zařazovat nebudeme,“ reagoval třeba ředitel pražského Gymnázia Jana Palacha Michal Musil. „V září společně jezdíme na týden na Šumavu, výjezdu se účastní asi devadesát procent studentů. Právě tam se například chceme více věnovat tématu záchrany života,“ doplnil ředitel Musil.

Šlechtová určitě záměr neprosadí bez souhlasu a spolupráce ministra školství Roberta Plagy. Jeho tiskový odbor za ministra úřednicky odpověděl, že „může probíhat diskuse o další dílčí úpravě rámcového vzdělávacího plánu v požadované oblasti“.

Rámcový vzdělávací program už od roku 2013 školám ukládá, aby „obranu státu“ do výuky nějak zakomponovaly, ale nikde není psáno, že to má být samostatný předmět.

Prozatím branná výchova probíhá dost často na té úrovni, že ředitel pozve na přednášku vojáky z nejbližší posádky. Ministerstvo školství také vydalo metodickou příručku pro učitele a lektoři ministerstva obrany už teď školí na seminářích pedagogy.

Děti mají moc jiných hodin

Hnutí ANO by se při zavádění nového předmětu mohlo opřít o občanské demokraty. Zavedení „branné výchovy“ podporuje předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová z této strany.

„Obnovení nějaké formy přípravy na krizové situace bylo i v programu ODS. Jde o to, aby žáci rozeznávali varovné signály, znali základy topografie a zdravovědy. Považuji za chybu, že jsme to z výuky vypustili,“ míní Černochová.

Předseda školského výboru Sněmovny Václav Klaus mladší, rovněž z ODS, se k nápadu Šlechtové staví rezervovaněji, nicméně ani on ho úplně nezavrhuje.

„Já si myslím, že hodin ve školách je strašně moc. Když se budeme bavit o tom, že se omezí nějaké zbytkové hodiny, které tam přišly v posledních letech, tak se můžeme o něčem bavit. Ale ne za cenu, že tam přibudou další dvě hodiny, a ty školy už to nemají jak nafouknout,“ uvedl v pondělí Klaus.

Z oslovených učitelů a ředitelů škol byl nejvstřícnější asi ředitel základní školy v Londýnské ulici v Praze Martin Ševčík. „Dovedu si to představit, i když ne optikou toho, co jsem v rámci branné výchovy zažil já. Bylo by dobré učit děti, jak se chovat za mimořádných situací a podobně, ale mělo by to být koncepční řešení,“ říká Ševčík.

I on však upozorňuje na stejný problém jako Klaus. Děti mají příliš mnoho různých předmětů a hodin a není možné jen tak přidat další. „Musíme si také říct, co z obsahu vzdělávání vyndáme,“ připomíná Ševčík.

Ve sněmovním výboru pro obranu mimochodem zasedá za Piráty František Kopřiva – jeden z nejmladších poslanců, který maturoval v roce 2015. Takže má ze školy coby student čerstvé zkušenosti.

„My jako Piráti nejsme pro zavedení branné výchovy zvlášť. Na druhou stranu, když jsem chodil na gymnázium, chodili k nám sice zdravotníci na přednášky a byli jsme i v nemocnici, ale určitě by bylo na místě nějaké zintenzivnění a zpravidelnění téhle výuky,“ myslí si Kopřiva.

Měla by se do škol v modifikované verzi vrátit „branná výchova“?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 19. února 2018. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 5818
Ano
Ano 5206
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Zákazy nikdy dobře nefungují. K látkám jako HHC se mají dostat už jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  17:15

Přímý přenos Politici se chystají za pevně stanovených podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako je...

Požár bytu v Železném Brodě napáchal škodu za 10 milionů, příčinu policie vyšetřuje

16. dubna 2024  16:52

Úmyslné založení vyloučili kriminalisté jako možnou příčinu vzniku pondělního požáru bytu v...

Jsem tady kvůli tomu, žes ty uvařil člověka! U soudu mluvili vystrašení svědci

16. dubna 2024  16:52

„Řekl, že ho uvařili jako kuře, něco dali prasatům. Že měl ten mrtvý v hlavě kovovou destičku,...

Chcete si zahrát na europoslance? EU v Praze otevřela interaktivní muzeum

16. dubna 2024  16:47

Europarlament v tandemu s Evropskou komisí otevřel v centru Prahy interaktivní muzeum „Zažijte...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...