Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Škola základ režimu: vychovat vzorné občany a všechno kontrolovat

  19:02
Normy na nástěnky, povinné účasti v průvodech nebo jen jedna „správná“ učebnice dějepisu. Školství bylo za totality pod přísnou kontrolou, učitelem se například nemohl stát každý. Socialistický režim držel otěže pevně v rukách, výuka byla přesně nalinkovaná podle osnov a hodiny ruštiny byly spíš oslavu Sovětského svazu.
Učitelka Danuše Šváchová rozdává na konci školního roku 1980/81 vysvědčení v 2....

Učitelka Danuše Šváchová rozdává na konci školního roku 1980/81 vysvědčení v 2. třídě Základní devítileté školy K Milíčovu v Praze 4 - Jižním Městě. Tento rituál se ve školách za desítky let příliš nezměnil. Jinak však skoro všechno. | foto: ČTK

Jak učit moderní dějiny? Na rozdíl od dnešních učitelů v tom měli jejich kolegové před rokem 1989 jasno. Nebo spíš – neměli moc na výběr. Při hodinách dějepisu v deváté třídě všechny děti ve všech devátých třídách otevřely stejnou učebnici na stejné stránce. „Čtvrt roku se bral jeden sjezd komunistické strany za druhým,“ vzpomíná dnes už penzionovaná učitelka.

Socialistický režim si už od 50. let dával velký pozor, aby měl školství důsledně pod kontrolou. Nešlo jen o to, komu dovolil stát se učitelem. Odchylky se netolerovaly a pravidla, která se musela dodržovat, řídila život žáků i učitelů někdy až do kuriózních detailů.

Pravidla na všechno

Předepsáno například bylo, co má viset na nástěnce nebo jak mají vypadat zápisy ve školním sešitě. Celé třídy se povinně účastnily prvomájového průvodu. „Řešilo se, když žák nepřišel a neměl to omluvené od doktora, pamatuji si, že jsme zvali rodiče do školy,“ vzpomíná bývalá učitelka Jiřina Blahníková.

Předepsáno bylo dokonce i to, jakým směrem se mají proškrtávat okénka v třídní knize. 

„Za to všechno byl učitel samozřejmě hodnocený, psalo se to do posudků,“ vzpomíná učitelka.

„Tenkrát jsem si ani tolik neuvědomovala, jak to všechno bylo kontrolované, patřilo to prostě k životu, ale když se podívám nazpátek, svobodu jsme ve škole neměli v podstatě žádnou. A nešlo jen o vyučování,“ uvažuje Blahníková.

Nějaké výhody to podle ní přece jen mělo. Tak například bylo jednodušší udržovat mezi dětmi kázeň. Nejen při vyučování nebo o přestávkách. „Například se po dětech běžně vyžadovalo, aby měly pořádek na lavici a pod lavicí. Na to se dnes tak nedbá,“ dodává Blahníková.

Výuka se do písmene držela osnov, které učitelům předepisovaly hodinu za hodinou, jakou látku mají s dětmi probrat. Používaly k tomu stejné učebnice, schválené stranou. Že se od osnov a učebnic neodchýlí, kontrolovala i školní inspekce.

S rudým šátkem na krku

Například učebnice ruštiny, která byla povinná od 5. třídy základní školy, jako by se nemohly rozhodnout, jestli se z nich děti mají učit mluvit cizím jazykem, nebo se seznamovat se sovětskými reáliemi a s příběhy ukazujícími velikost Sovětského svazu.

„Rusky jsem se učila sedm let, do třetího ročníku na gymnáziu. Když jsem v roce 1990 šla k maturitě, už sice ruština povinná nebyla, ale jiný cizí jazyk jsem neuměla. Neuměla jsem ani rusky, byla jsem schopná odzpívat několik lidových a budovatelských písní, ale to byla tak asi všechno,“ vzpomíná na svoje školní léta Katka Richtaříková.

Věci, které jsou dnes ve školách úplně jinak

  • Povinná školní docházka. Před rokem 1989 byla desetiletá, osm let na základní škole a dva na střední. Od roku 1990 má základní škola 9 ročníků.  
  • Povinná ruština. Do roku 1989 se ji učili všichni, povinně se z ní i maturovalo. Od roku 1990 je povinný cizí jazyk. Od roku 2013 přibyla výuka druhého cizího jazyka. 
  • Právní subjektivita škol. Od roku 2002 jsou školy právně samostatné. Extrémní socialistický centralismus vystřídal opačný extrém. Odpovědnost za provoz školy i výuku leží na řediteli, kterého ve výběrovém řízení vybírá komise, v níž mají silné zastoupení obce, které jsou zřizovateli většiny základních škol. 
  • Zrušení osnov. Nahradily je tzv. rámcové vzdělávací programy. Ty popisují znalosti a dovednosti, které mají žáci například na konci 9. třídy mít. Jakými prostředky toho dosáhnou, je na školách a učitelích.

Tak jako naprostá většina jejích spolužáků byla pionýrkou, během svátků s kamarádkami chodily držet čestnou stráž k místnímu pomníku padlých rudoarmějců.

„Byly to dvouhodinové služby, měli jsme při nich stát v pozoru, samozřejmě ve slavnostním modrém kroji a s rudým šátkem na krku,“ vzpomíná.

Věra nebyla ani v Pionýru a později ani v SSM (Socialistický svaz mládeže sdružoval mladé lidi ve věku od 15 do 35 let, byl považován za „přípravku“ pro členství v komunistické straně. – pozn. red.) „Chodili za mnou ve třídě, i za rodiči kvůli tomu byli, že mám vstoupit. A ne jednou,“ vypráví s tím, že to byl problém i pro její učitele a vedení organizace SSM, která na škole působila. „Skončilo to nakonec tak, že mi přinesli průkaz SSM s tím, že je můj. Ptala jsem se, jak je to možné, když jsem si nedala přihlášku a ani jsem nezaplatila členské příspěvky. Byl to nejspíš problém i pro ně, že jsem k nim nevstoupila,“ říká Věra.

To už bylo těsně před rokem 1989 a pro Věru rozhodnutí nevstoupit do SSM žádné důsledky nemělo. Jenže mohlo.

„Když děti odcházely na střední, psali jsme na ně posudky. Psaly se do nich běžné věci, prospěch nebo studijní předpoklady, ale také jestli byl v Pionýru nebo z jaké je rodiny,“ říká Blahníková. Špatný pocit z některých posudků na její žáky jí zůstal v paměti dodnes.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...