Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Turci byli rádi, že jsme našli i jejich mrtvé příbuzné, říká člen USAR týmu

Rozstřel   16:00aktualizováno  20. února 11:59
Čeští záchranáři byli jedni z prvních, kteří dorazili zasahovat do zemětřesením poničeného Turecka. Ve městě Adiyaman vyprostili ze sutin téměř 80 mrtvých, tři živé zachránili. „Já měl tehdy službu a už ráno se mluvilo o tom, že proběhlo zemětřesení s obrovskými ztrátami. Byla to teda taková předaktivace,“ říká velitel skupiny českých záchranářů v Turecku Radomír Fischer.

Fischer se vyjádřil k tomu, zda má o pomoc zažádat země, kterou postihla katastrofa, či může jako první zadat požadavek Česká republika. „Může to být obojí. Nevím, jaké bylo přesně pořadí. Jestli nejdříve žádala turecká strana, nebo přišly nabídky ostatních zemí k pomoci. Musí být ovšem nabídka konkrétní země.“

USAR tým (Urban Search and Rescue - pozn. red.) odlétal k večeru, ale aktivace podle jeho slov probíhala už dříve v ranních hodinách. „Já měl tehdy službu a byl jsem v práci. Ráno už byla indície, že proběhlo zemětřesení s obrovskými ztrátami. Byla to teda taková předaktivace.“

V tu chvíli nebyl podle Fischera sestaven ani tým, ale pouze se organizovalo, kdo začne sestavovat a kdo začne připravovat materiál či další potřebné věci. „Těch lidí se připravuje víc, aby byli nějací náhradníci v případě, že někdo vypadne.“

Podle Fischera ovšem dochází k různým časovým prodlevám. „U nás nastalo zdržení kvůli zpoždění letadla. Jinak jsme začali s přípravou už v dopoledním hodinách. Potvrzení, že jedeme, bylo ve 12 hodin a okolo 16. hodiny jsme se přesouvali na letiště,“ popisuje přípravu člen USAR týmu.

Koordinace na místě katastrofy

Organizace záchranných složek na místě je velmi komplikovaná, a to hned z několika důvodů. Při rozsáhlé katastrofě je totiž narušená jak infrastruktura, tak je také oslabený celý systém včetně lidí, kteří vykonávají důležité profese. „Ten systém se tedy musí zregenerovat a znovu začít pracovat,“ říká Fischer.

„Když jsme přistáli, jedna z prvních věcí je to, kde máme začít působit. Nemůže to probíhat úplně automaticky. Konkrétně jsme přistáli v Adaně, kde je recepční centrum, které by mělo fungovat a přeorganizovávat či rozdělovat jednotlivé týmy. V té době to ale ještě moc nefungovalo. Čekali jsme, jestli nám najdou místo, kde budeme působit a trvalo to poměrně dlouho dobu,“ říká velitel skupiny českých záchranářů v Turecku.

Sám Fischer přiznal, že na místě funguje adrenalin a všichni se chtějí zapojit do práce co nejdříve. „Hasiči chtěli začít pracovat co nejdříve, ale místo toho jsme čekali třeba na techniku. Dělá se už ale předběžný průzkum. Už v té době se hledá lokalita, kde budeme působit.“ První družstvo tak podle Fischera dodělává tábor a druhé dělá průzkum.

Hledání se psy je nejefektnější způsob

Podle Fischera to na sutinách není nikdy bezpečné a podle jeho slov se to projeví i na psech. Ti se totiž mohou v důsledku pátrání lehce zranit. „Pro nás je ale kynologický průzkum stále to nejefektivnější. Pes je schopný propátrat oblast velmi rychle a účinně. I na něj ale působí únava a proto je těch psů víc a překrývají se. Psi jsou prioritně určeni na to, aby hledali živé lidi,“ dodává člen USAR týmu.

Pokud je označeno místo nálezu, tak se to podle Fischera ověřuje poslechem či vizuálně. Tým se tak snaží lokalizovat člověka pomocí nějakého škrábání, ťukání a jiných zvuků.

Projev úcty zemřelým

Fischer dále zmínil i to, že v Turecku kladou velký důraz na manipulaci se zemřelými. „Oni ta těla potřebují, aby je mohli oplakávat, aby mohli postoupit někam dál. Potřebují to tělo pohřbít se všemi poctami. Chovají se k nim strašně uctivě. Ty těla chtěli odnášet sami. Sešel se u něj pak dav lidí, kteří jej znali. Nechtěli vůbec černé pytle, ale deky. Kladl se důraz na to, aby se tělo vůbec neporušilo,“ vysvětluje Fischer.

„Velmi těžké je, když vidíte těla matek a dětí pohromadě. Matky se totiž nesnažily zachránit pouze svůj život, ale i život i svých dětí,“ dodává velitel skupiny českých záchranářů v Turecku Radomír Fischer.

Čeští záchranáři přiletěli z Turecka. Vítaly je jejich rodiny a turecká menšina

Zemětřesení si od 6. února vyžádalo přes 44 tisíc životů. Počet obětí v Turecku se zvýšil na 36 tisíc, v Sýrii zemřelo na 6 tisíc lidí. Čeští záchranáři začali v Tureckém Adiyamanu pomáhat hned druhý den po otřesech. Zachránili tři živé a vyprostili 78 obětí.

Záchranářům v celé zemi se z trosek budov podařilo vyprostit přes 8 tisíc přeživších. Přes klesající pravděpodobnost přežití se i po deseti dnech objevily zprávy o záchraně několika lidí.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Na letišti v Amsterdamu zemřel člověk, ocitnul se v běžícím motoru letadla

29. května 2024  18:24

Na letišti Schiphol v Amsterdamu ve středu odpoledne zemřel člověk poté, co se ocitnul v běžícím...

Boje v Gaze mohou trvat do Vánoc, o poválečné podobě pásma se stále jedná

29. května 2024  18:20

Válka v Pásmu Gazy potrvá zřejmě ještě dalších sedm měsíců. Ve středu to uvedl izraelský poradce...

Řekli mi, že nepochodím. Téměř všichni soudní úředníci stávkovali za lepší mzdy

29. května 2024  6:25,  aktualizováno  18:15

Asi devadesát pět procent soudních úředníků vstoupilo ve středu podle justičních odborů do...

New York ovládla Manhattanhenge. Název nebeské show se inspiroval Stonehenge

29. května 2024  17:28

Dvakrát do roka se obyvatelům a návštěvníkům amerického New Yorku naskytne úkaz známý jako...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...