Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V KSČM převažuje rozčílení nad tím, co udělal premiér, říká Grospič

  12:06
Komunistům vadí, že je premiér Andrej Babiš podvedl, když vrátil 5 miliard korun do rozpočtu armády. Převažuje tak u nich nesouhlas s dalším nouzovým stavem. Podmínkou pro změnu názoru podle vyjádření místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče je, aby byl Babiš ochotný k nápravě, znovu oslovil šéfa komunistů a přišel na výkonný výbor KSČM. Sám Grospič by ale chtěl spíš písemné záruky.
Předseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič před jednáním výboru...

Předseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič před jednáním výboru k vydání poslance KSČM Zdeňka Ondráčka | foto:  František Vlček, MAFRA

Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl, že nevidí důvod prodlužovat nouzový stav a že váš souhlas nemůže vláda očekávat. Mluvil o tom s premiérem Andrejem Babišem i s prezidentem Milošem Zemanem. Vás čeká v pátek jednání vedení strany. Je podle vás ale něco, co by postoj komunistů mohlo změnit, abyste na nouzový stav ještě kývli?
Může se to stát, kdyby převážil na výkonném výboru opačný názor. Já osobně zastávám názor, že pokud vláda něco požaduje, ale nedodrží vzápětí svůj závazek a svá slova - a nejde jen vleky a skiareály, ale i ve vztahu ke školám,  nebo k otevření některých segmentů obchodů, maloobchodů - a jede dál i přes slib, který dala jak ve Sněmovně, tak nám interně, tak to považuji za nečestné jednání. 99 procent opatření může vláda dělat i podle zákona na ochranu zdraví lidu, i když to bude znamenat větší nápor na ministerstvo zdravotnictví, hlavní hygieničku a krajské hygienické služby

Zvažuji ještě jednu věc. Jestliže okolní státy kolem České republiky zpřísňují opatření a sami uzavírají hranice vůči nám, tak jestli bychom neměli přistoupit k tomu, že některá místa, která jsou napadena více než jiná, neměla také podlehnout uzavření jako kdysi Litovel.

Takže místo celostátního nouzového stavu lokální uzávěry?
Třeba, ale to už by byla odpovědnost krajských hygien. Samozřejmě nejsme stát velikosti Austrálie, kde když uzavřou půl milionu kilometrů čtverečních, tak v jiné části země to může být úplně jiné. Tady hustota osídlení je větší, přistoupit na lokální lockdowny je složité, ale přesto si myslím, že v některých místech, kde dochází k enormnímu šíření nákazy, by k nim šlo přistoupit.

Komunisté končí s podporou nouzového stavu, řekl Babišovi Filip

Když vláda nenajde hlasy pro nouzový stav jinde a 14. února skončí, co byste říkal na to, kdyby ho následující den vyhlásila zase na 30 dnů vláda sama? Je to podle vás možné nebo by to Sněmovna zrušila?
Sněmovna to nemůže vládě zrušit. Vláda má pravomoc danou zákonem, teoreticky by to mohla udělat. Asi by to nemohla udělat hned, bezprostředně druhý den. Musela by proběhnout nějaká lhůta, musí tam být doručení usnesení Sněmovny vládě. Ale když o půlnoci ze 14. na 15. února skončí nouzový stav, neznamená to, že padnou všechna opatření.

Není to tedy tak, že když skončí nouzový stav, že si budou moci jít lidé druhý den nakoupit kamkoli, do restaurace nebo se jít nechat ostříhat.
Přesně tak. Nouzový stav souvisí třeba s nasazením armády. Vláda bude mít tři, čtyři dny, aby jednala podle jiných zákonů a snažila se zajistit kontinuitu té služby podle jiných zákonů, což je, i když je to obtížnější.

Co vás osobně by mohlo ještě přesvědčit, abyste změnil názor?
Mám poznatky z našich organizací a převažuje rozhořčení nad tím, co udělal pan premiér ohledně armády, když nás podvedl a vrátil pět miliard korun do rozpočtu armády. Pokud by pan premiér byl ochotný a vstřícný k nápravě v těchto věcech a s tímto znovu oslovil pana předsedu a přišel na výkonný výbor, a pokud by nás epidemiologové přesvědčili, že je to nezbytné, tak asi se o tom dá diskutovat.

Vy byste uvítal, kdyby premiér Babiš na váš výkonný výbor přišel?
Já nevím, jestli chci, aby tam přišel. Spíš bych uvítal, kdyby dokázal dát nějakou záruku, třeba písemným dopisem, kde by sdělil, že peníze se vrátí do rozpočtové rezervy a budou z ní čerpány peníze jen na věci potřebné, zejména na léčení a ošetření pacientů postižených covidem.

Pochvala pro Sputnik V? Není to gesto vůči KSČM

Premiér Babiš ve středu řekl, že poslední informace, které má o ruské vakcíně Sputnik V, jsou, že je velice kvalitní. To se dá brát trochu jako vstřícné gesto vůči KSČM, která nákup této vakcíny doporučovala.
Nevnímám to jako vstřícné gesto vůči naší straně. Činí to i některé jiné země, i v Evropě, takže nevidím důvod, proč bychom se měli řídit nařízeními Bruselu. Jsem pro to, aby se ta vakcína co nejdříve testovala i v České republice, nakoupila a používala.

ANO by bez d’Hondtovy metody tratilo. Vládě by nestačili ani komunisté

Před pár dny jste v ČT řekl, že buď premiér napraví, co spáchal, nebo musí přijmout, že KSČM už nebude tolerovat jeho excesy. Jste vy osobně pro to, aby KSČM vypověděla dohodu o toleranci s hnutím ANO?
Podívejte, já jsem pro to, aby KSČM vypověděla dohodu o toleranci, když Andrej Babiš nebude dál ochoten plnit těch sedm plus dalších pět bodů, které jsme mu dali jako podmínku tolerance. A pokud se nevyjádří, že porušení těch dohod budou nějakým způsobem napravena. Rozumím tomu, že to nejde z hodiny na hodinu.

Takže k tomu, že by se KSČM chystala hlasovat pro nedůvěru Babišově vládě, se zatím neschyluje.
Nevím, jestli s takovým návrhem někdo na jednání výkonného výboru přijde. Když to bude řádně odůvodněno, nebudu s tím mít problém. Když to nebude řádně odůvodněno, nebudu to podporovat.

Grospič: Ústavní soud si uzurpuje hlavní moc ve státě

Ústavní soud vstoupil rázně do volebního zákona. Jak by podle vás měli politici zákon upravit, aby volby mohly proběhnout?
Budeme se o tom bavit v pátek. Za prvé je třeba vidět, že čtyři soudci s tím nesouhlasili a dali oponentní, disentní stanovisko. To doporučuji si prostudovat. Autorem tohoto volebního zákona také nebyl nikdo jiný, než současný předseda Ústavního soudu ještě v roli místopředsedy vlády a předsedy Legislativní rady vlády.

Vnímám to rozhodnutí jako politické a hlavní moc v tomto státě si uzurpuje Ústavní soud nad rámec pravomocí, které jsou mu dány. Mohl o tom rozhodnout také výrazně dříve, považuji to za určitou schválnost, která vede zemi do ústavní krize a která může mít fatální důsledky. Změna bude přijímána pod tlakem a za diktátu vymezení podmínek stanovených Ústavním soudem. Nemáme ale problém, aby se narovnala d’Hondtova metoda, která vedla k nespravedlnostem v některých krajích. Vláda bude muset za spolupráce stran připravit novelu zákona, my jsme k jednání připraveni.

Byl byste pro to, aby se Česká republika posuzovala jako jeden volební obvod, nebo byste byl pro zachování více volebních krajů?
Jsem pro, aby zůstalo buď čtrnáct volebních krajů, nebo abychom se vrátili k osmi volebním krajům.

Už víte definitivně, jestli se chcete stát novým předsedou KSČM?
Mám jednu nominaci, neodmítl jsem tu nominaci a bude záležet na tom, jak se bude dál vyvíjet situace v České republice i v samotné komunistické straně.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Řidič Porsche srazil na chodníku ženu s kočárkem

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce

5. května 2024  10:08,  aktualizováno  10:31

Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...

Rusko útočilo i na pravoslavné Velikonoce. Hořelo v Charkově

5. května 2024  10:30

Sledujeme online Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na neděli utrpělo zranění pět lidí,...

Na Nymbursku útočník pobodal muže, vrtulník oběť transportoval do Prahy

5. května 2024  10:26

Krajští kriminalisté prověřují sobotní napadení muže, který v Milovicích na Nymbursku zaútočil...

Přístup na sítě je lidské právo, žádá vězeň soud o uznání. Lákal na nich děti

5. května 2024  10:14

Norský nejvyšší soud se ve čtvrtek zabýval kuriózní žádostí. Muž odsouzený za sexuální obtěžování...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....