Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opozice je o nouzovém stavu ochotná vyjednávat, podle ní však vláda mlčí

  11:37aktualizováno  14:05
Dostatečné kompenzace, jasný plán návratu dětí do škol i schválení pandemického zákona. Takové podmínky klade opozice pro podpoření prodloužení nouzového stavu. Komunisté se totiž rozhodli, že oni už ho podporovat nebudou. Má to však háček. „Pan premiér se na nás zatím s žádosti neobrátil,“ uvedl šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Předsedové opozičních stran na tiskové konferenci. (28. července 2020) | foto:  Petr Topič, MAFRA

O podpoře pro delší nouzový stav jsou ochotní vyjednávat třeba Starostové. Mají ale své podmínky. „STAN spolu s Piráty připravuje plán na zvládnutí pandemie s výhledem do konce tohoto roku,“ popsal předseda strany Vít Rakušan. V tom definují kroky týkající se kompenzací, návratu žáků do škol a nové legislativy, která by nahrazovala současný nouzový stav.

„Ten byl i z pohledu zákonodárce zamýšlen pro krátkodobé využití, třeba v případě živelných katastrof. Chceme nový zákon, který by neomezoval tak zásadním způsobem práva lidí,“ dodal Rakušan. Při splnění základních podmínek vyplývajících z tohoto plánu je pak strana o podpoře ochotna jednat. „Ale určitě ne na celý měsíc,“ zdůraznil Rakušan.

Epidemie nemoci covid-19 v Česku

To potvrzuje i pirátský předseda Ivan Bartoš. Postup ještě probere právě s Piráty, pokud ale bude kabinet „konečně ochotný jednat v zájmu občanů“, je strana ochotná o prodloužení diskutovat.

„Klíčové jsou pro nás dostatečné kompenzace pro zasažené lidi či firmy, vyřešit otázku škol, a to jasnými pravidly a umožnění ředitelům škol v těchto pravidlech umožnit výuku i jinak než distančně a schválení pandemického zákona, který nebude tolik zasahovat do práv a svobod veřejnosti jako současný nouzový stav,“ popsal.

Proč bychom měnili postoj, ptá se ODS

Také ODS ještě další postup probere. Jak ale říká předseda strany Petr Fiala, žádné důvody ke změně dosavadního postoje strany nejsou. „Vláda působí rezignovaně a sám ministr zdravotnictví říká, že opatření nefungují. Pokud chce vláda podporu nouzového stavu, měla by o tom zkusit alespoň jednat,“ řekl Fiala.

Má se podle vás nouzový stav ještě prodloužit?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 12. února 2021. Anketa je uzavřena.

Jeho strana bude podle něj nadále prosazovat snazší a rychlejší odškodnění podnikatelů, tlačit chce na Babišův kabinet i s ohledem na urychlení očkování. „A už brzy představíme plán na záchranu vzdělávání. Podnikatele, ohrožené skupiny a rodiče a žáky nemůže stát hodit přes palubu,“ dodal Fiala.

Také TOP 09, která s ODS A KDU-ČSL tvoří volební koalici, se pozastavuje nad dosavadním zvládáním epidemie. „Jaké jsou symboly vládního v boji s koronavirem? Nefunkční rezervační systém, večírky papalášů, házení klacků pod nohy místním samosprávám, nedostatečná a pomalá pomoc postiženým podnikatelům i nezvládnuté očkování,“ řekla předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová.

Poukázala na to, že by šlo již o šesté prodloužení nouzového stavu od začátku podzimní vlny epidemie. „Kdyby teď šlo jen o zbožné přání kabinetu Andreje Babiše, měli bychom jasno a další prodloužení bychom za žádnou cenu nepodpořili. Nicméně v sázce jsou životy a zdraví občanů. Nyní musíme především zamezit kolapsu zdravotnického systému,“ zdůraznila.

Nouzový stav už ne, rozhodla KSČM. Byla by to katastrofa, řekl Babiš

I její strana tak bude na klubu TOP 09 jednat o tom, za jakých podmínek by prodloužení podpořila. Tedy, pokud vláda projeví zájem, což zatím neudělala. „Náš Anticovid tým navíc opět přijde s jasnými doporučeními a návrhy a naše podpora prodloužení nouzového stavu tak bude ve hře jedině za splnění konkrétních podmínek, které stanoví – a to jak pro školství, ekonomiku, tak zdravotnictví,“ uvedla Pekarová Adamová.

Také KDU-ČSL má své podmínky, při jejichž splnění by mohla prodloužení nouzového stavu podpořit. Konkrétně změnu v systému kompenzací, zvýšení kompenzačního bonusu a rozšíření jeho podpory i na živnostníky bez provozovny. „Také projednání odškodňovacího zákona a příprava očkování. Musí se zároveň urychleně řešit situace ve školství,“ uvedl předseda strany Marian Jurečka. Poukázal na to, že děti jsou již téměř rok izolované doma, tráví mnoho času u počítače, nesportují a jejich vzdělání upadá.

„Opravdu chceme takto dál pokračovat? Vláda výše uvedené věci nezvládá a sama přiznává, že ani represivní opatření nefungují, takto nelze dlouhodobě žít a není možné bez dalších úprav jen dál a dál prodlužovat stav nouze. Jsme nejhorší v Evropě, o to víc potřebujeme vakcíny a naději na zlepšení,“ dodal.

Neprodloužit nouzový stav? Sebevražedný útok, řekl Hamáček

Stanovisko nepodpořit nouzový stav schválil v pátek podle informací iDNES.cz výkonný výbor KSČM. Takové doporučení dostanou i poslanci strany. Důvodem byl fakt, že vláda opakovaně nesplnila podmínky, kterými komunisté podmínili schválení státního rozpočtu nebo předchozí prodloužení nouzového stavu.

„Já osobně zastávám názor, že pokud vláda něco požaduje, ale nedodrží vzápětí svůj závazek a svá slova – a nejde jen vleky a skiareály, ale i ve vztahu ke školám, nebo k otevření některých segmentů obchodů, maloobchodů – a jede dál i přes slib, který dala jak ve Sněmovně, tak nám interně, tak to považuji za nečestné jednání,“ řekl třeba ve čtvrtek v rozhovoru pro iDNES.cz místopředseda KSČM Stanislav Grospič.

Neprodloužit nouzový stav je sebevražda, míní ministr Hamáček

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka by ale neprodloužení nouzového stavu znamenalo katastrofu. „Neprodloužit nouzový stav znamená hazard se zdravím a lidskými životy všech, bez ohledu na sympatie či antipatie k vládě nebo opozici. Jsem připraven jednat o konkrétních opatřeních, ale handlovat hlasy za rušení opatření je nedůstojné,“ napsal na Twitteru v pátek.

A podobně mluvil v pátek ráno i premiér Andrej Babiš. „Znamenalo by to totální kolaps zdravotního systému a obrovský nárůst úmrtnosti,“ řekl premiér před odletem do Budapešti. Znamenalo by to podle něj třeba to, že v nemocnicích by nemohla pomáhat armáda. „Byla by to katastrofa,“ uvedl předseda vlády.

Nouzový stav platí při nynější vlně epidemie od 5. října, zatím do 14. února. Žádost o další prodloužení nouzového stavu v souvislosti s epidemií koronaviru by měla vláda projednat v pondělí. Sněmovna by ji posuzovala ve čtvrtek odpoledne.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...