Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zemřel sexuolog Radim Uzel, bojoval s rakovinou žaludku

  9:15aktualizováno  9:27
Ve věku 82 let zemřel Radim Uzel. Sexuolog bojoval s rakovinou žaludku, v minulosti si prošel i těžkým průběhem covidu. Uzel byl známým popularizátorem sexuologie, vysokoškolským pedagogem a ředitelem Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu. Upozornil na sebe i kontroverzními výroky o sexuálním obtěžování.

Informaci o úmrtí jako první přinesl deník Blesk. Podle toho Uzel zemřel v noci z neděle na pondělí ve Fakultní nemocnici Motol. „Děda zemřel z neděle na pondělí v motolské nemocnici, potvrdil Blesku jeho vnuk Jan Uzel s tím, že pohřeb bude v rodinném kruhu.

Radim Uzel se na veřejnosti ukázal naposledy 7. března 2022, když se účastnil se předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Od prezidenta Miloše Zemana dostal medaili Za zásluhy. Předávání se původně mělo konat již v roce 2020, kvůli covidu však byla ceremonie odložena. Uzel byl pohublý a bylo vidět, že bojuje s vážnou nemocí. Přiznal, že se mu po zdravotní stránce nedaří dobře a jeho stav se nevyvíjí pozitivně.

Uzel působil jako sexuolog, vysokoškolský profesor a soudní znalec. Za svůj život vystoupil v řadě televizních i rozhlasových pořadů, publikoval v tisku a napsal řadu odborných i populárních knih o antikoncepci, plánovaném rodičovství a poruchách plodnosti.

Cítil jsem se víc mrtvý než živý, říká o prodělaném koronaviru sexuolog Uzel

Byl absolventem brněnské lékařské fakulty. Vedl gynekologickou sexuologii a endokrinologii v Ostravě, po roce 1989 přešel do Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze. Byl čestným předsedou Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu.

Kromě vědecké a osvětové činnosti se Uzel angažoval také v politice. Na počátku 90. let stál u zrodu neparlamentní Nezávislé erotické iniciativy (později přejmenované na Nezávislou iniciativu). Několikrát kandidoval do Senátu, naposledy v roce 2012 za Stranu práv občanů Zemanovce na Břeclavsku. V červnu 2002 byl na kandidátce národních socialistů pro volby do Poslanecké sněmovny, do parlamentu se však nikdy nedostal.

Řada kolegů ho kritizovala

Uzel na sebe v minulosti upozornil výroky, za které ho kritizovala řada odborníků i veřejnosti. V rozhovoru v DVTV řekl, že „muž je od přírody zvíře,“ a ženy měly počítat s tím, že muži jsou od přírody agresivnější a podle toho se zařídit. V rozhovoru tvrdil i to, že za svou kariéru poplácal po zadku desítky zdravotních sester a nepovažuje to za nevhodné. „Někdy to může představovat proteplení mezilidských vztahů,“ dodal. Uzel kritizoval také pohled, že by měl muž od ženy vyžádat před pohlavním stykem souhlas.

Někteří sexuologové a psychologové se proti jeho názorům vymezili. Ospravedlňoval podle nich sexuální násilí a zlehčoval problematiku sexuálního obtěžování. Ženskoprávní organizace na něj podaly stížnost České lékařské komoře za nedodržování etických standardů lékaře. Právník Pavel Houdek a sexuoložka a soudní znalkyně Želmíra Herrová zpochybnili jeho způsobilost pro vykonávání funkce soudního znalce.

Smrti se nebojím, jen bolesti. Do roka a do dne tu nebudu, říká Radim Uzel

V roce 2021 přišel Uzel o manželku, se kterou žil dvaapadesát let. Řekl, že stres ze ztráty partnera je tím největším, který člověka potká. Poté mu diagnostikovali rakovinu, kvůli které podstoupil dva chirurgické zákroky a chemoterapie.

Poprvé o nádoru promluvil v říjnu 2021. „Pokoušeli se to dokonce operovat, dvakrát se to nepodařilo. Jícen se onkologickou léčbou jakž takž ještě drží, ale moc života už ve mně není,“ řekl tehdy Uzel pro iDNES.cz.

S vážnými zdravotními problémy se potýkal i kvůli covidu, kterým se nakazil na podzim roku 2020. Infekci chytil u kamarádů, když se koupali v bazénu. „Dokonce jsme tam zpívali písně, až později jsem se dozvěděl, že to je vlastně to největší nebezpečí. Přestal jsem se po pár dnech těšit na jídlo, bylo mi najednou odporné. A ztratil jsem čich. Ani to víno už mi nechutnalo,“ popsal své počáteční příznaky.

Nemoc však nabrala rychlý spád, po třech dnech začal mít problémy s dýcháním a byl hospitalizován na infekčním oddělení Ústřední vojenské nemocnice. Problémy s dýcháním přetrvávaly, sexuologovi lékaři diagnostikovali oboustranný zápal plic. Nakonec ho přeložili na 1. LF UK a ÚVN v Praze, kde mu byla zjištěna a léčena plicní embolie.

V posledních letech života otevřeně hovořil o svém špatném zdravotním stavu. „Nakonec to vypadá, že umřu. Strach ze smrti nemám. Nakonec umřeme všichni. Jen přitom nechci mít moc velké bolesti. Ale to už dnes dokážou zařídit. Jako lékař mohu trošičku odhadnout, kolik mi zbývá času. Řekl bych tak do roka a do dne. Co naděláte,“ dodal.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Koho ještě zajímá? Trumpův soud jako reklama končí, demokraty neuspokojil

21. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Soudní proces s exprezidentem USA Donaldem Trumpem o údajné nelegálnosti úplatku pornoherečce...

iDNES Premium rozdává 1 000 Kč na letenky a čtení za 49 Kč na čtvrt roku

21. května 2024

K mimořádné nabídce na čtvrtletní předplatné za 49 korun teď iDNES Premium přidává ještě další...

Rusko si objednalo sabotáže v Polsku, devět lidí skončilo za mřížemi

20. května 2024  22:51

Polské bezpečnostní složky nedávno zadržely devět lidí, které podezírají ze zapojení do sabotáží v...

Absurdní! Nehorázné! Izrael, USA i Česko odmítají zatykač z Haagu na Netanjahua

20. května 2024  20:32,  aktualizováno  21:50

Izrael má jasno: zatykač z Haagu je absurdní, ostudný a útok proti celé zemi. Tak se vyjádřil...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....