Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fiala uvedl do úřadu 17 ministrů. Na funkci čeká Nekula, který je v izolaci

  7:20aktualizováno  15:33
Dvoudenní uvádění do funkcí zakončil premiér Petr Fiala na úřadu vlády. Na briefingu komentoval, proč si který ministr bez portfeje zasloužil místo v jeho kabinetu. Sdělil, že si stojí za jejich výběrem, protože jsou to lidé s praxí a se všemi se osobně zná. U Heleny Langšádlové připomněl společné působení ve sněmovně, s Mikulášem Bekem pak dlouho přednášel na Masarykově Univerzitě a Michal Šalomoun je podle něj odborník.

Sedm členů svého týmu uvedl do funkcí už v pátek, několik hodin poté, co koaliční kabinet tvořený Spolu a Piráty se STAN jmenoval v Lánech prezident Miloš Zeman a poté se ve Strakově akademii sešel k prvnímu zasedání.

Fiala jako první v sobotu do úřadu uvedl Janu Černochovou. Ta chce ve funkci ministryně obrany podporovat modernizaci armády. Fiala zopakoval slib vydávat do roku 2025 dvě procenta HDP na obranu. „V mém resortu nebude chybět kontinuita na minulé vedení,“ řekla. 

V modernizaci podle ní ministerstvo musí mít jasný koncept. Připustila, že některé plány z minulosti bude možná potřeba změnit. Za zásadní označila modernizaci těžké brigády, mezi kterou patří i mnohamiliardový nákup pásových bojových vozidel pěchoty, který byl pozastaven. Jak v zakázce bude pokračovat, zatím nechtěla Černochová předjímat.

Po Černochové byl do úřadu uveden Jan Lipavský, který převzal ministerstvo zahraničních věcí. Fiala v úvodu zdůraznil, že před Lipavským stojí velké výzvy. „Hlavním cílem bude posílit dobré jméno za hranicemi republiky,“ řekl po uvedení do úřadu Lipavský. Klíčem pro bezpečnost a perspektivu je podle něj členství v EU a NATO.

Lipavský chce podle svých slov usilovat o konsensus na zahraniční politice mezi Parlamentem, vládou a dalšími klíčovými hráči. „Když jedeme do zahraničí, reprezentujeme Českou republiku, ne stranické zájmy,“ poznamenal.

Lipavský rovněž podotkl, že je nutné provést revizi ohledně vztahu k Rusku a Číně. „Moje první zahraniční cesta povede na Slovensko, vyrazím již v pondělí,“ doplnil ministr zahraničí.

Situace je vážná, uvedl Fiala po prvním neformálním setkání své vlády

Lipavský rovněž řekl, že navržené nové velvyslance měnit nehodlá. Blíže to však odmítl komentovat. Zaměřit se chce také na lidská práva ve světě.

Lipavský také uvedl, že bude usilovat o konstruktivní vztahy s prezidentem Zemanem, hlava státu podle něj má širokou řadu kompetencí v zahraniční politice.

Petr Fiala poté zamířil na ministerstvo dopravy, kde do funkce uvedl Martina Kupku. Ten vystřídal Karla Havlíčka. „Znám všechny jeho přednosti. Tento resort v poslední době neměl plnohodnotného ministra, Martin má všechny předpoklady, aby resort úspěšně řídil,“ komentoval jmenování nový premiér Petr Fiala.

„Pro mě je doprava krví svobody,“ řekl v úvodu ministr Kupka. Na tiskové konferenci padl dotaz na i ohledně slev na jízdném. „Jsme připraveni se na systém podívat, kde je to rozumné, tak tam to zachováme,“ řekl Fiala. Podle Kupky musí být úprava slev na jízdném citlivá. 

„Mýtné se příští rok zdražovat nebude, dál se uvidí,“ dodal šéf resortu dopravy. „Musíme pohnout s dostavbou Pražského okruhu, za čtyři roky bude rozestavěna klíčová část mezi Běchovicemi a D1, severní část okruhu bude připravena k výstavbě. Stejně tak potřebujeme dokončit D1 u Přerova a rozestavět co nejvíce úsek na D35, která je alternativní spojnicí východu a západu země,“ popsal své plány na ministerstvu Kupka.

Ten také plánuje zatraktivnit železnici pro cestující, nakoupit moderní a pohodlné vagony. „Výrazně pokročit se stavbami na čtvrtém železničním koridoru s cílem zkrátit jízdní dobu z Prahy do Českých Budějovic na 1,5 hodiny. Rozestavíme také většinu staveb budoucího železničního spojení na letiště Václava Havla v Praze. A především připravíme první stavby vysokorychlostních tratí,“ doplnil Kupka.

Po jedenácté hodině se nové funkce ministra školství ujal Petr Gazdík. „Klíčovým slovem je motivace, chceme zvýšit motivaci žáků a studentů. Naše vláda bude muset vysvětlit změny ve vzdělávání hlavně rodičům. Budou to nelehké čtyři roky. Ve vzdělávání všechno trvá, když teď vymyslíme geniální reformu, tak se projeví až za deset let,“ řekl Gazdík.

Sobota 18. prosince 2021

12:30 – uvedení Anny Hubáčkové do funkce ministryně životního prostředí

13:45 – uvedení Mikuláše Beka do funkce ministra pro evropské záležitosti

14.05 – uvedení Heleny Langšádlové do funkce ministryně pro vědu, výzkum a inovace

14.25 – uvedení Michala Šalomouna do funkce ministra a předsedy Legislativní rady vlády

14:50 – tisková konference předsedy vlády a ministrů nově zřízených rezortů

Úkolem školství bude uvést do života Strategii 2030+ vypracovanou předchozím vedením resortu, řekl Gazdík. Dosavadní ministr Robert Plaga v úřadu zůstává, bude Gazdíkovým náměstkem.

„České školství, jak nám ukazují poslední roky, potřebuje změnu. České školství musí připravit každé studenta důležitou schopností - umět se učit novým věcem. Ministerstvo školství by už nemělo být ministerstvem školství, ale spíš ministerstvem vzdělávání. Každý z nás se bude muset učit novým věcem v závislosti na technologickém pokroku, na ekonomice a na stavu zaměstnanosti,“ řekl po uvedení do úřadu Petr Gazdík.

Učitelům by se od ledna měly podle návrhu, který schválila ještě minulá vláda, zvednout platy o tři procenta. „Konkrétní čísla budeme řešit na vládě, jasné v tuto chvíli je, že koaliční program říká, že udržíme platy učitelů na 130 procentech průměrné mzdy v tomto volebním období. Nechceme, aby se učitelů dotklo rozpočtové provizorium,“ řekl Gazdík. Státní rozpočet podle něj není v dobré kondici.

Ředitelé škol podle ministra mají prostor k tomu, aby byly platy učitelů navýšeny. „O kolik přesně to bude, naše vláda bude řešit na příštích zasedáních,“ dodal Gazdík.

Krátce před polednem Fiala do funkce ministra kultury uvedl Martina Baxu.V úvodu tiskové konference Baxa připomněl, že vstupuje do úřadu v den, kdy si Česko připomíná výročí deseti let od úmrtí prezidenta Václava Havla. Byl podle Baxy klíčovou osobností, která formovala českou novodobou historii. Dnes se v Plzni zúčastní čtení Havlových proslovů.

Baxa chce ve vládě také usilovat o to, aby se v případě lepší epidemické situace kultura vracela do normálu a vznikl jasný plán jejího fungování.

Baxa současně považuje za důležité dokončit zákon o veřejných kulturních institucích, novelu autorského zákona či novelu mediálních zákonů. Baca také uvedl, že je pro něj klíčové, aby se kultura vzpamatovala z koronavirové krize a další opatření na ni již nedopadala. „Budu přesvědčovat, aby se, až to situace umožní, kultura vracela do normálu,“ řekl.

Fiala na tiskové konferenci na ministerstvu kultury apeloval na lidi, aby se přes svátky chovali zodpovědně. „Vidíme, jak se šíří varianta Omikron. Musíme velmi pečlivě sledovat jestli s prudkým šíření souvisí také zvyšování těžkých případů. To budeme vědět během 10 dnů nejdříve,“ řekl premiér.

Po poledni Fiala uvedl do úřadu ministryni životního prostředí Annu Hubáčkovou. Ta se chce zaměřit na ochranu pitné vody, obnovitelné zdroje energie, Green Deal či dořešení havárie na Bečvě.

Ministryně také řekla, že za nejdůležitější považuje řešení klimatické otázky a nutné změny v energetice, zemědělství či průmyslu. V tom podle ní bude nezbytně nutná spolupráce s jinými resorty. „Spolupráce, doufám, přinese to, že budeme umět dobře a rychle čerpat finanční prostředky, abychom se s tím brzy vyrovnali,“ uvedla.

O zastavení stíhání v kauze Bečva se do konce roku nerozhodne, řekl žalobce

Důležitost ministerstva životního prostředí zdůraznil premiér Fiala. Dodal, že Hubáčková je pro něj dobrou kandidátkou s ohledem na její zkušenosti v regionální i celostátní politice a odbornou praxi. 

Hubáčková dále uvedla, že za jeden ze svých prvních úkolů považuje dořešení havárie na řece Bečvě. „Musíme nastolit taková opatření, aby k podobným případům vůbec nedocházelo,“ sdělila. Dodala, že jejím celoživotním profesním cílem a snahou je ochrana pitné vody, kterou chce prosadit i do ústavy.

Hubáčková v 90. letech působila jako úřednice okresního úřadu v Hodoníně a od roku 2000 stála v čele odboru životního prostředí krajského úřadu Jihomoravského kraje. Mezi lety 2014 a 2018 byla starostkou obce Ratíškovice, nyní je tam radní. Od roku 2016 je senátorkou za obvod Hodonín a od loňského roku zastupitelkou Jihomoravského kraje. Po vstupu do vlády podle svého dřívějšího vyjádření skončí jako zastupitelka Ratíškovic i Jihomoravského kraje, ale senátorkou zůstane.

Na jmenování do vládní funkce ještě čeká budoucí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který je kvůli nákaze covidem-19 v izolaci a neměl možnost mluvit s prezidentem. Resort zatím dočasně řídí šéf lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.

Nová ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová uvedla, že považuje za důležité dostávat poznatky aplikovaného výzkumu do praxe a hledat pro oblast vědy a výzkumu nové zdroje. Vláda Andreje Babiše za sebou zanechala zemi v těžké fiskální situaci, komentovala dále na tiskové konferenci Langšádlová. Přesto má nová ministryně od premiéra Petra Fialy přislíbeno, že v oblasti jejího resortu se škrtat nebude. „Jednou z investic do budoucnosti, jsou investice do vědy a výzkumu,“ sdělila.

Kromě přípravy předsednictví EU je pro nového ministra Mikuláše Beka prioritou zlepšení koncepční a argumentační přípravy vlády na diskuse o evropské politice a legislativě.

Ministr pro legislativu a šéf Legislativní rady vlády Michal Šalomoun (Piráti) chce dbát na kvalitu vládních návrhů, jejich jednoduchost, promyšlenost a provázanost. Po dnešním uvedení do funkce řekl, že plánuje i rušit přebytečné předpisy. Začne pravděpodobně revizí povinností drobných a středních podnikatelů.

Dále uvedl, že v roli šéfa LRV bude zodpovědný za předparlamentní fázi legislativního procesu. „Budu se snažit dbát na kvalitu právního řádu a pokusím se maximálně omezit to, aby se vytvářely legislativní zmetky,“ řekl. Nové předpisy musí být racionální, vyčíslené a jejich dopady promyšlené. „Měly by být také srozumitelné, jednoduché a provázané navzájem,“ dodal.

Neprodloužení nouzového stavu neznamená rozvolnění, varoval premiér

Symbolické předání ministerstev se odehrává za přítomnosti už bývalých ministrů předchozího kabinetu ANO a ČSSD Andreje Babiše (ANO).

Fialova vláda bude mít po jmenování Nekuly 18 členů, z toho tři jsou ženy. Znovu se sejde 22. prosince a také mezi svátky. Řešit musí přednostně epidemii koronaviru, přípravu rozpočtu na příští rok nebo dopady zdražování.

Jak ale Fiala po jmenování posledního ministra upozornil, neprodloužení nouzového stavu neznamená rozvolňování protiepidemických opatření. Zdůraznil, že kabinet chce využívat k boji s koronavirem jiné nástroje. Dále dodal, že vláda pečlivě sleduje situaci v zahraničí a pokud by se ukázalo, že varianta covidu-19 omikron přináší závažné zdravotní komplikace, je připravena reagovat.

„Neznamená to, že je vše za námi. Jen budeme postupovat v boji s covidem jinými právními nástroji. Vyzvali jsme všechny, ať si rozmyslí, zda večírky pořádat. Když se budeme chovat všichni odpovědně, budeme si vědomi nebezpečí a podle toho jednat, nemusím,“ řekl novinářům.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....