ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Česko sevře náledí, zvyšuje se nebezpečí nehod a úrazů

  • 15
Od pátečních odpoledních hodin do sobotního rána bude platit výstraha před náledím na celém území České republiky. Hrozí komplikace v dopravě včetně zvýšené nehodovosti a nebezpečí úrazů v důsledku uklouznutí.

„Na celém území ČR leží sníh, který bude zejména v nižších polohách přes den odtávat. Částečně nebo úplně roztátý sníh bude při poklesu teplot pod 0 °C mrznout, vytvoří se náledí a zmrazky,“ uvedla meteoroložka z ČHMÚ Valachová.

Po západu hrozí namrzání mokrých stop na silnicích. Tenká ledová vrstva se může vytvořit také „uježděním“ souvislé sněhové pokrývky.

Více na Počasí iDNES.cz

Hrozí také nebezpečí úrazů v důsledku uklouznutí. Na neošetřených komunikacích mohou nastat problémy v dopravě, které povedou ke zvýšené nehodovosti. „Při pohybu venku je třeba chodit velmi opatrně, starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně,“ doplnila Valachová.

Riziko náledí a zmrazků bude trvat i během dalších večerů a nocí, oteplení přijde zejména do Čech pravděpodobně začátkem příštího týdne.

Brno pod sněhem

Zasněžené silnice a náledí komplikují především dopravu na jihu Moravy. Podle meteorologů je aktuálně v Brně na prosincové poměry nejvyšší sněhová pokrývka za téměř čtyřicet let.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

V posledních dnech přidává sníh práci hasičům či policistům, kteří mají více výjezdů. Ve čtvrtek zasahovali jihomoravští hasiči u velkého počtu nehod. Odpoledne se situace začala měnit a nehody vystřídaly popadané stromy.

Během čtvrtka policisté tedy kvůli vytrvalému sněžení v Jihomoravském kraji řešili v souvislosti s nepříznivým počasím přes 150 událostí. Většinou se jednalo o nehody, které se obešly pouze s lehčími zraněními nebo bez zranění.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video