Česko pokryl sníh, hrozí náledí. Největší silniční trable řeší jižní Morava

  9:42aktualizováno  17:55
Většinu území České republiky od rána zasypává sníh. Na některých místech začal sníh tát a hrozí náledí. Největší problémy jsou na jižní Moravě, kde autobusy kvůli sněhu nabíraly zpoždění a do některých obcí nemohly vůbec zajet. Podle ČHMÚ bude sněžit do večera a do pondělního dopoledne se může tvořit také náledí.

Během dopoledne se s komplikacemi potýkaly také vlaky, kvůli počasí se zastavil provoz ve stanici Brno-Královo Pole. Některé spoje kvůli tomu měnily trasu.

Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje na svém webu informoval o sněhové kalamitě na Blanensku. Problémy se týkají nejméně deseti linek, které obsluhují okolí Blanska a obce v Moravském krasu a na Drahanské vrchovině.

Komplikace v dopravě a zpoždění spojů musejí očekávat také lidé na Znojemsku. Výrazné zpoždění tam má hlavně linka ze Znojma do Hostimi a zpět. Podle ČHMÚ na většině území napadne do večera místy sedm až deset centimetrů sněhu. Při teplotách pod bod mrazu se až do pondělního dopoledne budou tvořit náledí a zmrazky.

Silnice na Vysočině jsou dnes s opatrností sjízdné. V celém kraji od rána sněžilo, vozovky jsou mokré, nebo se slabou vrstvou sněhu. Policisté od rána řešili 23 dopravních nehod, které se obešly bez zranění, sdělila mluvčí policie Dana Čírtková před 14:00.

„Největší problémy jsou na Žďársku a Havlíčkobrodsku. Na dálnici D1 měli řidiči problémy na nájezdech, kde se mokrý sníh ujíždí a klouzalo jim to,“ řekla Čírtková. Kluzkou vozovku hlásili řidiči během dne také na silnici 602 ve Stránecké Zhoři a Velkém Meziříčí nebo nebo na silnici 38 u obce Štoky. 

Policie na jihu Čech dnes eviduje kvůli počasí asi dvě desítky nehod včetně dvou nehod s účastí sypačů. Od rána sněžilo, silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Nehody se obešly bez vážnějších zranění. Řekla to policejní mluvčí Martina Joklová.

„Jeden sypač v obci Dvorec ve směru na Borovany skončil ve stoce, mělo by to snad být bez zranění. Pak máme na Dačicku nehodu sypače s osobní automobilem, kde pro změnu osobní auto skončilo v příkopu. Mělo by tam být snad jen lehčí zranění řidiče osobního auta,“ řekla Joklová.

Část nehod se podle ní stala kvůli tomu, že řidiči dostali na mokré či zasněžené silnici smyk. Kvůli smyku havaroval také autobus na silnici číslo 3 v obci Střítež na Českokrumlovsku. „Autobus vyjížděl ze zastávky, dostal smyk a narazil do autobusové zastávky,“ řekla Joklová. Při nehodě se nikdo nezranil. Autobus zablokoval silnici jen částečně, zůstala průjezdná.

Dopravu v Olomouckém kraji odpoledne komplikuje husté sněžení, silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Hasiči na několika místech odstraňují ze silnic spadlé stromy, které nevydržely tíhu mokrého sněhu a zlomily se. U Zlatých Hor na Jesenicku se srazil linkový autobus se sypačem, nikdo nebyl zraněn, sdělila mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Hustě sněžit začalo v kraji kolem poledne, napadlo už několik centimetrů sněhu. V nižších polohách jsou hlavní silniční tahy po chemickém posypu převážně holé a mokré. Ve vyšších polohách silnice pokrývá rozbředlý či ujetý sníh. „Vyjíždíme k dopravním nehodám a popadaným stromům, které se pod tíhou mokrého sněhu lámou a zasahují do komunikací či profilu tratě. Dnes máme na kontě 18 zásahů, při nichž jsme stromy odstranili,“ uvedla Balážová, podle které hasiči kvůli sněhu zasahují ve všech pěti okresech Olomouckého kraje.

Silnice v Moravskoslezském kraji zůstávají dál na mnoha místech sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Situace se začala zhoršovat během odpoledne, kdy začalo sněžit. Hlavně na Opavsku a Bruntálsku. Ve vyšších polohách může řidiče překvapit ujetá vrstva zledovatělého sněhu. Na Opavsku se tvoří mrznoucí mlhy a silnice mohou klouzat. Na několika místech byly uvízlé kamiony. Na Novojičínsku na silnici 2. třídy uvízl autobus. Všechny takové situace se už podařilo vyřešit a komunikace jsou průjezdné.

Pardubický kraj dnes zasáhlo sněžení. Hasiči od rána pomáhali u více než deseti dopravních nehod. Zraněním skončila nehoda u obce Břehy, kde osobní auto narazilo do stromu. Dále hasiči vyprošťovali zapadlá auta a také odstraňovali nalomené větve, které hrozily pádem na chodník či silnici. „Zasahovali jsme například u Třemošnice, ve Vysokém Mýtě, u Bělé nad Svitavou, u Poličky, v Chrudimi,“ uvedli hasiči.

Silnice v Jihočeském kraji jsou s opatrností sjízdné. Po 6:00 začalo sněžit, ošetřené vozovky jsou většinou mokré. Obezřetní by měli být řidiči hlavně v lesních úsecích, kde může být skrytý led či námraza. Silničáři po ránu do terénu vyjeli s asi 60 sypači.

Na nesolených silnicích ve vyšších partiích Orlických hor leží vrstva ujetého sněhu. Na některých místech v Královéhradeckém kraji se ráno objevilo sněžení. Řidiči musejí být po dnešním sněžení opatrní zejména při cestě do Krkonoš. Na silnicích nejvyšších českých hor se vytvořila zledovatělá vrstva sněhu, kterou silničáři posypali. Kvůli ledovce byly vpodvečer obtížně s opatrností sjízdné silnice do Malé Úpy a z Vrchlabí do Strážného, uvedli silničáři a policie. V Krkonoších se teplota po celý den držela pod bodem mrazu.

Na zasněžených a kluzkých silnicích se stala řada nehod. „Za posledních 24 hodin evidujeme 37 dopravních nehod,“ řekla mluvčí policie Iva Kormošová. Rozbředlý sníh dnes odpoledne ležel především na silnicích nižších tříd. 

V noci na pondělí by se sněžení mohlo v Královéhradeckém kraji objevit místy, na horách by mohlo být sněžení četnější. Teploty by v noci měly klesnout až k minus čtyřem stupňům Celsia a mohlo by se po cenou noc vytvářet náledí.

Silnice na severu Čech jsou po chemickém ošetření sjízdné se zvýšenou opatrností. Sníh se na komunikacích drží jen místy ve vyšších polohách, v nížinách zatím téměř nenapadl. 

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soud potvrdil ženě 13 let za vraždu desetiměsíční dcery, udusila ji přikrývkou

19. března 2024,  aktualizováno  11:43

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Poslední výstřel speciální prokuratury. Podle médií obvinila finančníka Haščáka

19. března 2024  11:43

Žalobce slovenské speciální prokuratury podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta...

Po lahvi rumu a bez řidičáku. Šofér před strážníky otočil auto na střechu

19. března 2024  11:23

Bez řidičského oprávnění a navíc notně opilý usedl v neděli odpoledne za volant šofér v brněnském...

Rusko kupuje satelitní fotky od firem z USA, odpaluje podle nich rakety

19. března 2024  11:23

Rusové si cíle pro své raketové útoky na Ukrajině ověřují na základě satelitních snímků zakoupených...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...