Přes Česko jdou silné bouřky s kroupami, hrozí rychlý vzestup hladin

  • 88
Meteorologové ve čtvrtek odpoledne upřesnili výstrahu, ve které varují před velmi silnými bouřkami. Vyskytují se v jižních částech Orlických hor a jsou doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 30 milimetrů za půl hodiny a ojediněle s kroupami. Silné bouřky zasáhnou i zbytek celé republiky, výstraha je platná pro čtvrteční a páteční odpoledne a večer.

„V jižních částech Orlických hor a okolí se vyskytují velmi silné bouřky doprovázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 30 milimetrů za půl hodiny, ojediněle s kroupami. Bouřky se téměř nepohybují,“ upřesnili meteorologové čtvrteční výstrahu, která je v platnosti do půl čtvrté odpoledne.

První významnější proudění s intenzivními srážkami začalo na horách v okolí Hanušovic a Králíků. „Na návětří okolních kopců se od východu bouřky obnovují, zároveň se při pomalém postupu rozšiřují na západ,“ uvedli kolem druhé hodiny odpolední meteorologové na svém Facebooku.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Další bouřka podle nich začala na Vysočině, zatím s nižším rozvojem intenzivnějších přeháněk. Oblačnost je připravená vytvořit přeháňky nebo bouřky v pásmu od Jeseníků po Šumavu. Celkově pak bude pásmo postupovat k západu, dodal ČHMÚ.

Výstraha před silnými bouřkami pro všechny kraje pak platí od čtvrtečních 14 hodin do 23 hodin. Druhá výstraha rovněž před silnými bouřkami je v platnosti i v pátek, a to také od 14 do 23 hodin.

„Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek s přívalovými srážkami kolem 40 mm a kroupami. V závislosti na intenzitě přívalových srážek může dojít k rychlým vzestupům hladin zejména menších vodních toků, přičemž není ojediněle vyloučeno krátkodobé dosažení stupně povodňové aktivity,“ uvedl ve výstraze Český hydrometeorologický ústav.

Větší riziko můžeme očekávat již v silně nasycených povodích z předchozích srážek, doplnili meteorologové, kteří varují před rozvodněním malých toků a s tím souvisejícím zatopení podchodů či sklepů.

Podle výstrahy budou bouřky doprovázet také nárazy větru, které mohou lámat větve stromů. Nebezpeční mohou představovat také kroupy a blesky.

Od víkendu se na několika místech v Česku po deštích opakovaně zvedaly hladiny toků. Například v noci na čtvrtek se dostala po přívalovém dešti na nejvyšší, třetí povodňový stupeň říčka Stonávka na Karvinsku. Během několika hodin se ale její hladina zase vrátila do normálu.

Zvýšená aktivita komárů

Meteorologové dále varovali před zvýšenou aktivitou komárů, ve čtvrtek je na většině území vysoká až mimořádná.

„Komárům svědčí bohaté srážky, protože vytváří vhodná stanoviště pro jejich larvy. Kalamitní výskyt komárů je často spojen s obdobím po velkých povodních, kdy vzniká mnoho vhodných líhnišť,“ vysvětlili meteorologové příčinu zvýšené aktivity tohoto hmyzu.

,

Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video