Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Střet zájmů vadil asi jen u Babiše, stěžuje si končící Pirát na nové pořádky

  16:04
Za poslední dny Českou pirátskou stranu opustily dvě výrazné tváře. Po dvanácti letech svůj odchod tento týden oznámil Miroslav Brož, který působí na Ústecku. Ze strany odešla také Magdalena Opletalová. Oba nyní již bývalí Piráti poukazují na kauzu Turów. „Piráti první měli plno prázdných řečí o tom, jak budou dělat transparentní politiku, jak politiku otevřou občanům a potom tajně podepíšou protiprávní dohodu, kterou pošlapou své předvolební sliby,“ zdůvodnil Brož.

Miroslav Brož je jedním ze zakladatelů družení Konexe, které podporuje komunity ohrožené násilím a nenávistí. | foto: MF DNES

„Vystoupil jsem z Pirátské strany,“ oznámil v úterý na sociální síti Miroslav Brož, který v roce 2010 stál stál u zrodu místního sdružení Pirátské strany v Ústí nad Labem.

Podle něj asi nejsilnější důvod pro odchod, je nemožnost seberealizace, nemožnost pro Piráty něco dělat či stranu jakkoli ovlivnit. „V ústeckém krajském sdružení si přijdu nežádoucí, odmítaný. Nejsem součástí toho kolektivu. Pokusů to změnit, jsem udělal několik, neúspěšně. Nedávno se o zapojení do Pirátské strany zajímala i moje vzdělaná, chytrá a schopná manželka, neuspěla, je totiž moje manželka,“ postěžoval si v úterý na Facebooku Brož.

Druhým důvodem podle něj je také kauza místního sdružení Most či současné vládní kauzy. „Pirátské prázdné řeči o tom, jak dostanou exekutory na řetěz a potom se stane ministrem spravedlnosti Pavel „Don Pablo“ Blažek, do jehož gesce exekutoři spadají a jehož manželka je asi ta nejhustější exekutorka. Střet zájmů asi vadil jen u Babiše,“ uvedl dále bývalý Pirát, který také poukázal na kauzu Turów.

„Piráti první měli plno prázdných řeči o tom, jak budou dělat transparentní politiku, jak politiku otevřou občanům a potom s tajně bez veřejné diskuze, podepíšou protiprávní dohodu, kterou pošlapou své předvolební sliby,“ zdůvodnil dále svůj odchod.

Přišli lidé, kteří nejsou Piráti

Za největší problém Pirátů v současnosti považuje, že do strany po volebních úspěších ve velkém počtu vstoupili lidé, kteří vůbec nejsou svými názory a ideály Piráti. 

„Pirátské ideály jim nejsou blízké, případně je ani vůbec neznají. K Pirátům nevstoupili proto, aby dělali idealistickou otevřenou politiku, snažili se prosadit pirátské myšlenky, ale proto, aby členství v Pirátech využili k naplnění vlastních zájmů, k boostu své kariéry, k získání moci a vlivu,“ podotkl Brož s tím, že Piráti ztrácí svou autenticitu.

„Už nejsem Pirátka“

Brož však na závěr svého vyjádření uvedl, že podporuje předsedu strany Ivana Bartoše. „V politice bych chtěl dal pokračovat. Zapojím se do jedné ze skvělých nových levicových stran. Věřím, že mi bude přátelštějším, bezpečnějším a kreativnějším prostorem, než pro mě byli v posledních letech Piráti. Je čas na rehabilitaci levice v Česku,“ doplnil exPirát.

Poslanci STAN porušují koaliční dohodu s Piráty. Funkcí se vzdáme, slibují

„Už nejsem Pirátka,“ oznámila rovněž v úterý Magdalena Opletalová, která je ředitelkou neziskové organizace v České republice podporující lidi se zkušeností s duševním onemocněním Fokus Praha. Zároveň pomáhá i obětem trestných činů v Bílém kruhu bezpečí.

„Je to docela náročné, v poslední době se toho děje hodně a potřebuji být sama sebou,“ řekla pro iDNES.cz Opletalová s tím, že důvodů k odchodu je více.

„V souvislosti s nedávnými událostmi ohledně dolu Turów, vyjádřeními politiků jiných vládních stran k fyzickému násilí na dětech nebo k Istanbulské úmluvě jsem se rozhodla, že se potřebuji vymezovat důrazněji k těmto otázkám, abych si zachovala svou osobní integritu,“ vysvětlila bývalá Pirátka. 

Příchody a odchody se dějí a budou dít

Ta podle svých slov se nyní potřebuje vůči tomu vymezovat jako Mahu (její pseudonym pozn. red.), ne jako Pirátka. „Přestože jsou nadále Piráti jediná relevantní liberální síla v české politice a doufám, že tato témata budou řešit důrazněji, svou cestu k pozitivnímu ovlivnění veřejného života si budu znovu hledat jinde a jinak,“ doplnila Opletalová, která současně dodala, že mezi Piráty a Pirátkami mám nadále řadu přátel a mohu s nimi spolupracovat na spoustě projektů: „Kvůli výše zmíněným záležitostem ale musím pozastavit své členství ve straně.“

Změny stavebního zákona? Jedno razítko na konci a můžete stavět, popisuje Bartoš

Redakce iDNES.cz v souvislosti s odchody oslovila i předsedu Pirátů Ivana Bartoše. Podle jeho slov ho odchod výše zmíněných členů mrzí. 

„Velmi děkuji za jejich dosavadní práci. Jde o jednotlivce, ale za každým člověkem je životní příběh, společná cesta, kterou jsme spolu ušli, realizované projekty, které pomohly lidem, ale i změny zákonů a politického prostředí v naší zemi,“ vyjádřil se pro iDNES.cz Bartoš.

Podle něj má nyní Pirátská strana přes 1 200 členů, kdy počet vytrvale roste. „Jen od nedávných sněmovních voleb evidujeme kolem 300 žádostí o členství, což je dvojnásobný počet než v minulých obdobích,“ doplnil šéf strany s tím, že příchody a odchody do strany se dějí a budou dít neustále i v jiných stranách. „Strana se rozrůstá a plně se soustředíme na svou práci ve všech patrech politiky, ke které jsme se lidem zavázali,“ dodal.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Policie zabavila 300 milionů na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu

5. června 2024

Premium Česká policie v tichosti řeší třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní obchody...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Váš HIMARS zabil naše civilisty, nesete zodpovědnost, obvinilo Rusko USA

7. června 2024  10:03

Ukrajinská armáda použila rakety odpálené z amerického raketometu HIMARS k útokům na civilní cíle v...

Požár se z dodávky rozšířil na přístřešek mateřské školky, evakuovali 25 dětí

7. června 2024  9:36

Hasiči ve čtvrtek vyjížděli k požáru u mateřské školy v Osíku na Svitavsku. Poblíž zařízení vzplála...

Nová pomoc proti Rusům. Francie pošle Ukrajině stíhačky Mirage

7. června 2024  9:24

Francie poskytne Ukrajině stíhací letouny Mirage, aby se mohla lépe bránit ruské agresi, prohlásil...

Po ruském nočním útoku hoří průmyslový komplex i domy v Kyjevské oblasti

7. června 2024  8:47

Rusko v noci na pátek podniklo další rozsáhlý útok na Ukrajinu. Udeřilo desítkami dronů a několika...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...