Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poslanci volali po odvolání Pelikána kvůli vyjádření ke kauze Čapí hnízdo

  10:44aktualizováno  12:09
Odvolání ministra spravedlnosti Roberta Pelikána z ANO požadují poslanci ODS, TOP 09 a STAN. Nezískali pro to ale většinu v ústavně-právním výboru, který Pelikána „griloval“ kvůli jeho rozhovoru v Respektu, v němž policii napadl, že koná před volbami na politickou objednávku, když usiluje o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.
Ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny projednává výroky ministra...

Ústavně právní výbor Poslanecké sněmovny projednává výroky ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (na snímku) na adresu žádosti policie o vydání stranických kolegů Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. (30. srpna 2017) | foto:  Dan Materna, MAFRA

K vyvození osobní odpovědnosti nejprve vyzval Pelikána na mimořádném jednání výboru poslanec Jan Farský z hnutí STAN. On, poslanci TOP 09 i ODS pak chtěli prosadit výzvu premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, aby Pelikána vyměnil.

„Nemůže takto veřejně napadat policii,“ řekl Farský, volební lídr STAN. Vyjádření Pelikána v rozhovoru pro týdeník Respekt podle něj nasvědčují, že se chová jako někdo, kdo hájí svého šéfa, nebo jako právník Agrofertu, ne jako ministr spravedlnosti.

„Každý, kdo alespoň zdálky viděl, jak se vyšetřují takovéhle věci, tak mu musí být zcela zřejmé, že jediným možným důvodem pro žádost o vydání, podanou několik týdnů před volbami, může být ovlivnění těchto voleb. V tom má Andrej Babiš nepochybně pravdu,“ řekl v rozhovoru pro týdeník Respekt ministr spravedlnosti Pelikán. Pak se dokonce snažil, aby rozhovor vůbec nevyšel, ale Respekt mu nevyhověl.

„Napadat tímto způsobem policii a státní zastupitelství mi přijde od jakéhokoli politika nepřístojné, od ministra spravedlnosti nepřijatelné,“ řekl Farský. „Podrývá důvěru v práci policistů a státních zástupců. Je to na vyvození osobní odpovědnosti,“ uvedl poslanec STAN Farský a řekl, že výroky Pelikána podrývají právní stát. Když pak chtěl od Respektu, aby již pořízený rozhovor vůbec nevyšel, bylo to podle něj spíše doznání ministra, že šlápl vedle.

„Výroky ministra spravedlnosti v tom rozhovoru jsou vážné a nepřijatelné,“ řekl také poslanec Martin Plíšek z TOP 09. Hned po rozhovoru v Respektu se podle něj Pelikán měl omluvit, a když se tak nestalo, měl odstoupit nebo by ho premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD měl odvolat. Pro odvolání Pelikána se vyjádřil i poslanec ODS Marek Benda. „Když pan ministr není schopen reflexe, měl by konat předseda vlády,“ navrhl usnesení výboru, aby Sobotka z vlády, byť těsně před volbami, Pelikána vyhodil. Byli pro to ale jen čtyři poslanci - Farský ze STAN, Martin Plíšek z TOP 09 a dva poslanci ODS, Marek Benda a exministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Ministr spravedlnosti Pelikán tvrdí, že poslanci jeho vyjádření v rozhovoru pro Respekt nepochopili, a podpořil, ještě před tím, než poslanci navrhli jeho vyhazov, aby se o jeho kritickém vyjádření na adresu policejních vyšetřovatelů na výboru diskutovalo. Jediná poslankyně, Marie Benešová z ČSSD, se hlasování zdržela. „Je to jen píárová předvolební akce,“ řekla.

Pelikán: Novinář se mi vlísal pod záminkou obecného rozhovoru

„Byl jsem žádán všemi novináři v zemi, abych se k věci vyjádřil, a všechny jsem odmítal,“ řekl poslancům výboru ministr Pelikán. Redaktor Respektu se k němu prý – jak doslova řekl – „vlísal pod záminkou obecného rozhovoru“, a kdyby ministr věděl, že se z větší části bude točit kolem snahy policie stíhat Babiše, nikdy by na něj prý nepřistoupil.

Pelikán se brání tím, že nijak nevybočil z poměrů v zemi, když třeba současný šéf TOP 09 Miroslav Kalousek dokonce před časem volal vyšetřovateli kvůli stíhání jeho kolegyně, exministryně obrany Vlasty Parkanové. „To jsou klišé totalitní doby,“ odmítl Pelikán, že svými slovy podrývá právní stát.

Ministr trvá na tom, že svými slovy nepoškodil policisty. „Já nehovořil o tisících policistech, právním státu. Mám plnou důvěru v právní stát,“ řekl poslancům. Dodal, že hovořil jen o konkrétním úkonu jednoho konkrétního policisty.

Zdůraznil, že se nevyjadřoval k podstatě kauzy, protože ani nezná vyšetřovací spis, ale jen k tomu, že policie koná těsně před volbami po roce a půl prošetřování, když je jisté, že žaloba nemůže být ani teoreticky podána před koncem volebního období, a tak bude Sněmovna v případě zájmu policie o Babišovi a Faltýnkovi jednat znovu. Vzhledem k jejich pozici na kandidátkách je totiž prakticky jisté, že budou zvoleni a získají tím znovu imunitu.

Projednávání výroků Pelikána je ve středu dalším dějstvím kauzy Čapí hnízdo, kvůli níž se schází i mandátový a imunitní výbor. Pozval si vyšetřovatele, dozorujícího státního zástupce i poslance Babiše a Faltýnka, aby rozhodl o doporučení poslancům, zda mají být oba vydáni k trestnímu stíhání.

Jde o dotaci na Babišovu farmu Čapí hnízdo, která byla podle policistů získána podvodem. Šéfa ANO chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a kvůli poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství. Oběma politikům, když je kolegové vydají a jejich provinění uzná i soud, hrozí trest pět až deset let.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Řidič Porsche srazil na chodníku ženu s kočárkem

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...