Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Putinova loutka vede Maďary z Evropy, reagují čeští politici. Okamura gratuluje

  10:26aktualizováno  15:39
Maďarský premiér Viktor Orbán už počtvrté v řadě vyhrál parlamentní volby. Jeho konzervativní strana Fidesz v nedělních volbách získala přes 53 procent hlasů. „Zatímco na Ukrajině Putinovi vojáci mučí, znásilňují a masakrují civilisty včetně dětí, Orbán postavil kampaň na tom, že nechce Kreml rozzlobit a bezpáteřně šíří ruskou propagandu proti ukrajinskému vedení,“ vyjádřil se například místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.
Maďarský premiér Viktor Orbán  po oznámení průběžných výsledků parlamentních...

Maďarský premiér Viktor Orbán po oznámení průběžných výsledků parlamentních voleb. (3. dubna 2022) | foto: Reuters

„Bylo to obrovské vítězství,“ prohlásil k výsledkům voleb Orbán. „Dosáhli jsme vítězství tak velkého, že ho lze vidět z Měsíce a určitě je vidět z Bruselu,“ řekl Orbán, kterého EU často kritizuje kvůli prohřeškům vůči demokracii a kvůli údajné korupci.

„Toto vítězství si budeme pamatovat do konce života, protože jsme museli bojovat proti obrovskému množství odpůrců,“ řekl Orbán podle stanice CNN a zmínil řadu svých politických nepřátel včetně maďarské levice, „byrokratů“ v Bruselu, mezinárodních médií, „a také ukrajinského prezidenta – nikdy jsme neměli tolik odpůrců najednou.“

Výsledky maďarských voleb okamžitě vyvolaly reakci na české politické scéně. Jako jedna z prvních reagovala předsedkyně Poslanecké sněmovny Pekarová Adamová (TOP 09). Podle ní si Maďarsko svou budoucnost v dalších letech vybralo. „Je třeba to respektovat a zároveň myslet na to, že značná část Maďarů chtěla zvolit jinou cestu,“ uvedla na svém Twitteru. Budoucnost České republiky je podle jejích slov ve spojenectví partnery, kteří chápou rizika Putinova Rusko.

Pekarová Adamová Orbána kritizovala již začátkem roku. Doufala, že aktuální parlamentní volby v Maďarsku dopadnou úspěšně pro tamní opozici, stejně jako na podzim v Česku. „Češi svého Babiše už vyhnali. Pevně doufám, že se to povede i Maďarům,“ prohlásila. 

S výsledkem maďarských voleb není spokojený ani bývalý ministr financí a poslanec Miroslav Kalousek, který je považuje je za varování pro České občany. „Maďarsko, Srbsko… Kdybyste chtěli vědět, jak dopadnou u nás prezidentské volby, podívejte se k sousedům. Nejsme o nic víc chytří a kultivovaní, než Srbové a Maďaři.“ uvedl na Twitteru. Podle něho byly české říjnové volby do Sněmovny výjimečná klika, která se jen tak neopakuje.

„Viktor Orbán a jeho vlastenecký FIDESZ zvítězil ve volbách v Maďarsku. Lídr šestikoaliční (!!) opozice Márki-Zay uznal porážku. Orbánovi se jistě sluší pogratulovat. Zvítězil, i když se proti němu spojili všichni ostatní. SPD na rozdíl od Fialovy vlády podporuje spolupráci V4,“ napsal na Twitteru předseda opozičního hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura.

Je mi ctí nazývat tě přítelem, píše Zeman Orbánovi. Bojujete i za Západ, míní Klaus

Také pro prezidenta Miloše Zemana je Orbánův triumf důvodem ke gratulaci. „Jednoznačné vítězství, kterého se Ti ve volbách již popáté dostalo, je pro mě důkazem dlouhodobé důvěry, jíž se těšíš ze strany svého národa,“ napsala Orbánovi česká hlava státu.

Orbánovi k vítězství blahopřál i bývalý prezident Václav Klaus. „Mám z výsledku voleb velkou radost. Není to jen volební vítězství, je to vítězství i současného boje o budoucnost západního světa,“ uvedl Klaus v dopise adresovanému Orbánovi.

Maďarské volby opět ovládl Orbánův Fidesz, udrží si ústavní většinu

K maďarským volbám se vyjádřil i poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil (ODS). „Orbán je nepochybně nejúspěšnějším politikem postkomunistické části Evropy. 5x vyhrál volby (z toho 4x v řadě), celkem bude premiérem 20 let. Bývá hojně kritizován za svou politickou ideologii, ta je nicméně legitimní, ať se to komu líbí či ne. Je načase to začít respektovat,“ dodal.

„Zatímco na Ukrajině Putinovi vojáci mučí, znásilňují a masakrují civilisty včetně dětí, Orbán postavil kampaň na tom, že nechce Kreml rozzlobit a bezpáteřně šíří ruskou propagandu proti ukrajinskému vedení,“ napsal na sociální sítě místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Premiér Petr Fiala (ODS) věří, že Maďarsko se bude po volbách více angažovat v řešení ruské agrese na Ukrajině. Evropa musí být jednotná a postavit se za Ukrajinu, míní.

Předsedu Pirátu doplnil i europoslanec a předseda Evropské pirátské strany Mikuláš Peksa. „Evropská pravidla musí platit pro všechny stejně. Podporovat korupčníky a autoritáře nelze – Viktor Orbán je Putinova loutka a vede Maďarsko z Evropy. Existuje mnoho Maďarů, kteří s tím nesouhlasí, ale bohužel stále menšina. O to víc budou potřebovat naši pomoc,“ napsal na Twitteru.

„Jako liberálního politika mě výsledek voleb v Maďarsku přirozeně netěší. Jako ministr zahraničí ovšem musím hledat partnery, se kterými budu prosazovat české zájmy. Maďarsko se musí rozhodnout, na čí straně bude stát a jestli patří do EU a do NATO,“ reagoval na Twitteru pirátský ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Také další pirátská spolustranice a členka Evropského parlamentu Markéta Gregorová okomentovala výsledek voleb. „Tak Orbán své vítězství završil řečí, v níž za své oponenty označil mezinárodní média (domácí už má), Brusel, a... prezidenta Zelenského,“ uvedla na Twitteru. Zároveň také zkritizovala způsob hlasování v EU. „A tohle může vetovat kolektivní bezpečnostní rozhodnutí EU. Konec jednomyslnému hlasování,“ doplnila.

Maďarský premiér Orbán jednal s Putinem o navýšení dodávek plynu: 

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...