Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Očkování jako symbol roku 2021 a prvek národní hrdosti, hlásá kampaň

  17:29
Ministerstvo zdravotnictví a vláda již mají představu o kampani, která má přesvědčit lidi o nezbytnosti očkování proti covidu-19. Zatím ho chce zhruba 40 procent Čechů. Dokument „Mediální a informační podpora“ si klade za cíl zvýšit číslo do čtvrt roku na 60 až 65 procent.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Dan MaternaMAFRA

V průběhu kampaně je podle dokumentu nutné komunikovat více s cílovými skupinami. 

„Je proto nezbytné průběžně upravovat jak tonalitu a formu sdělení, tak i způsob, jakým informace jednotlivým skupinám doručujeme,“ stojí v dokumentu Mediální a informační podpora. Hlavním cílem kampaně však vždy zůstává následující: přesvědčit širokou veřejnost k tomu, aby prošla v průběhu roku 2021 očkováním, píše se dále.

Vedle hlavního cíle, tedy očkování má kampaň i další priority. Podle ní by se očkování mělo stát symbolem letošního roku a zároveň přirozeným prvkem národní hrdosti.

Strategie podporuje zdravý životní styl po epidemii

„V kampani je třeba ukázat, že úspěšné očkování i průchod krizí je výsledkem společné práce všech,“ píše se v mediální strategii. Součástí má být i poskytování praktických informací potřebné pro jednotlivé skupiny.

Přirozenou součástí kampaně musí podle dokumentu být i poděkování  či komunikace se všemi, kteří stáli v první linii a všem, kteří dodržovali vládní nařízení. Kampaň mí také informovat o bezpečnosti a účinnosti vakcíny, přestože byla vyvinut v rekordním čase.

Zpráva obsahuje i několik klíčových sdělení. Mezi ně patří, například to, že díky očkování se vrátíme zpět do normální života. Opakovaně ubezpečuje, že vakcína je bezpečná a vyzývá k očkování. Rovněž upozorňuje, že je nutné absolvovat dvě dávky očkování. 

Součástí kampaně mají být informace, kde je možné se na očkování objednat či místo, kde se bude možné nechat očkovat. „Podpora zdravého životního stylu po epidemii. Řešení psychických stavů spojených s epidemií, podpora návratu ke zdravému stylu života. Díky očkování se vyprázdní přetížené nemocnice a opět bude dost času a prostoru pro ty nemocné, kteří jsou na zdravotní péči závislí,“ pokračuje dokument. 

Práce kvapná málo Blatná, reaguje reklamka na inzerát ministerstva

Komunikační strategie má posloupnost, která však musí podle dokumentu bezprostředně reagovat na aktuální situaci - dodávky vakcín, připravenost očkovacích míst či technologická připravenost.

Fáze jedna komunikační kampaně je příprava, která je naplánovaná na prosinec a leden. V této fázi probíhá výběrové řízení na dodavatele mediálního plánu a nákupu médií a zároveň proběhne i hackathon kreativních agentur. 

Pomohou i influenceři

O startu hackathon včera již informovala Asociace public relations (APRA), která je součástí „Iniciativa komunikačních agentur Cesta ven“, jejíž součástí je několik komunikačních agentur a expertů.

APRA v úterý informovala, že hackathon byl odstartován. „Na základě zadání, na němž pracovalo pět předních českých reklamních stratégů, dodají účastníci hackathonu své návrhy ještě v první polovině ledna. Výsledkem bude komunikační strategie zahrnující reklamu, PR, digitální řešení i spolupráci s influencery,“ řekla výkonná ředitelka APRA Pavla Mudrochová.

Co je to hackathon?

Hackathon je akce, při níž programátoři, případně ve spolupráci s grafiky a webdesignéry, intenzivně pracují na zadaném softwarovém projektu. Například aplikaci.

V průběhu první fáze je třeba podle dokumentu připravit veškerou vizuální a obsahovou komunikaci, která se bude objevovat v místech, kde se veřejnost potká s očkováním. Tak, aby očkování mělo v celé Česku jednotnou podobu a styl a zároveň jsme usnadnili přípravu krajům i jednotlivým očkovacím centrům, píše se ve strategii. Jde především o následující materiály - navigace do očkovacích míst, instruktážní materiály při registraci na očkování či materiály pro lidi podstupující očkování a zdravotní poučení pro již očkované.

Ve fázi dvě, která je plánována na leden a únor, je podle programu již nutné komunikovat s vedením sociálních a zdravotních ústavů, tak i s pacientskými organizacemi.

Nutné je zesílení komunikace směrem k seniorům

Směrem k široké veřejnosti je podle plánu se třeba soustředit především na praktické informace, které s očkováním souvisí. Například spuštění rezervačního systému či informace o organizaci očkování.

„Zároveň v této fázi počítáme i se spuštěním prvních vysvětlujících video spotů pro očkování, které budou distribuovány prostřednictvím sociálních médií a internetových kanálů vlády. V průběhu této fáze zesilujeme komunikaci směrem k seniorům a cílovým skupinám, které budou prioritně zařazené do očkování,“ stojí v prioritách druhé fáze.

Poslední fáze neboli hlavní fáze komunikace je plánovaná až do roku 2022. „Hlavní důraz v této fázi bude na tzv. call to action komunikaci, kdy se budeme snažit přesvědčit maximum veřejnosti, aby se objednali na vakcinaci,“ předpokládá kampaň.

Zdravotnictví couvlo. Očkovací kampaň raději zkoordinuje s profesionály

Součástí této fáze má začít komunikace, která se zaměří na návrat ohrožených skupin do běžného života. Od speciální komunikace a projektů pro seniory až po rodiče s dětmi. Tato komunikace by se měla zaměřit na zmírnění psychických následků izolace a následků epidemie koronaviru. 

„Na národní úrovni by měl komunikační tým segmentovat lidi s negativním názorem na očkování, analyzovat důvody jejich skepse a vést aktivity k jejich přesvědčení,“ stojí v návrhu.

Společnost je hluboce rozdělená

Program počítá i se zapojením dobrovolníků z řad médií, známých lékařů či odborníků. „Ale i běžné lidi, kteří mohou šířit informace a nadšení pro očkování ve svém okolí. Kromě pozitivní komunikace je jejich role kritická při vyvracení fám a dezinformací a krizové komunikaci,“ zní plány komunikační strategie. 

Kampaň je plánovaná od února do září, za tu dobu projekt počítá s tím, že z neznámých lidí například z první linie udělá důvěryhodné a známé tváře.  

„Ideálně se nám podaří spojit celou společnost, která je hluboce rozdělená. Proto chceme vakcinaci prezentovat jako apolitické téma. Je to jediná bezpečná a rychlá cesta zpět k normálnímu životu pro všechny,“ uzavírá plány strategie.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Vrátíme věk odchodu do důchodu, přes 65 let nejede vlak, řekl Babiš

28. května 2024  5:59,  aktualizováno 

Důchodovou reformu podle představ současné vlády Petra Fialy začali na mimořádné schůzi schvalovat...

Fiala jednal s evropskými lídry o pomoci Ukrajině, ti přislíbili další pomoc

28. května 2024  8:40,  aktualizováno  22:21

Zástupci Polska, Dánska, Nizozemska, Lotyšska a Ukrajiny se sešli v Kramářově vile, kde potvrdili...

Bystroně obviňují, že si nechal posílat peníze na falešnou adresu

28. května 2024  22:11

Kontroverzní německý politik českého původu Petr Bystroň nově čelí podezření, že používal falešnou...

Terasa baru, jejíž pád na Mallorce zabil čtyři lidi, neměla provozní licenci

28. května 2024  21:58

Terasa baru v turistickém letovisku na ostrově Mallorca, při jejímž pádu minulý týden zahynuli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...