Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdravotnictví couvlo. Očkovací kampaň raději zkoordinuje s profesionály

  17:00
Ministerstvo zdravotnictví zrušilo výběrové řízení na očkovací kampaň a mění strategii. Reagovalo tak na dopis, který vládě zaslala Asociace Public Relations Agentur (APRA), která v něm upozorňovala na několik nedostatků. Ministerstvo se nakonec s APRA a Asociací komunikačních agentur dohodlo na spolupráci o víkendu. První spot na podporu očkování proti covid-19 bude zveřejněn už před Vánocemi.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Resort zdravotnictví zastavil výběrové řízení po výzvě skupiny APRA, která v jeho zadání objevila chyby. Podle asociace navíc dokumentace ministerstva obsahuje řadu zcela zásadních nedostatků.

„Mezi nimi například extrémně krátkou dobu na vypracování nabídky, a to asi tři pracovní dny. Chybí v ní také konkrétní cíle, na základě kterých by bylo možné vyhodnotit efektivitu kampaně,“ upozornila v dopise výkonná ředitelka skupiny APRA Pavla Mudrochová.

Podle reklamní agentury McShakespeare byly v původním návrhu kampaně další chyby. „Jsou to hodnotící kritéria. Tam je zajímavé, že jsou extra body za použití známé osobnosti. To rovnou určuje podobu kampaně a proč zrovna celebrita je ta správná cesta?“ podotkl zástupce reklamky Radim Jung. Podle něj je cílovou skupinou celá republika, a tak zvolená celebrita nemusí každému vyhovovat. „Známé osobnosti mají své obdivovatele a taky odpůrce. Což může být problém,“ zdůraznil Jung z agentury McShakespeare.

První spot už před Vánocemi

Pokud by byla kampaň realizována podle původního zadání ministerstva, tak podle asociace by byl výsledek nekvalitní. „Což znamená nejen neefektivně vynaložené veřejné prostředky, ale v tomto případě i hazardování se zdravím občanů,“ zdůraznila dále Pavla Mudrochová, která ministerstvu nabídla pomoc.

Rezort zdravotnictví výzvu vyslyšel a v pátek na sociální síti zveřejnil příspěvek o „navázání spolupráce se skupinou předních komunikačních agentur sdružených pod AKA, APRA a dalšími“. Ty by teď měly podle ministerstva kampaň vytvořit zdarma.

Komunikační agentury, které se podílejí na kampani na podporu očkování proti covidu-19, už chystají první spot. Bude zveřejněn před Vánocemi, nebo v období vánočních svátků, kdy má do Česka dorazit první vakcína.

Dohodly se na tom o víkendu s úřadem vlády a ministerstvem zdravotnictví, řekl Marek Hlavica z AKA.

Co je to hackathon?

Hackathon je akce, při níž programátoři, případně ve spolupráci s grafiky a webdesignéry, intenzivně pracují na zadaném softwarovém projektu. Například aplikaci.

Kromě toho se účastníci víkendového jednání podle Hlavici dohodli na tom, že na začátku ledna se uskuteční hackathon, během kterého všechny zapojené firmy zdarma vytvoří komunikační strategii a kreativní koncepty kampaně na podporu očkování.

„Vzniknou strategické dokumenty, které řeknou, co by se mělo udělat a jak by to mělo vypadat. Představíme je Úřadu vlády jako řešení, které pokládáme za správné ve chvíli, kdy je potřeba přesvědčit určitou část veřejnosti, že očkování je cestou ze šlamastiky, do které jsme se dostali,“ řekl Hlavica. 

Změna strategie

Následovat by mělo vytvoření kampaně, tedy natočení spotů, vytvoření grafických návrhů a nákup reklamy v médiích. Hlavica odhaduje, že náklady se budou pohybovat mezi 50 a 100 miliony korun. Podle něj zástupci vlády o víkendu uvedli, že peníze, které stát na kampaň poskytne, budou dostatečné. Ministerstvo však na kampaň dostalo jen 38 milionů korun.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová řekla, že se úřad rozhodl ke změně strategie. „Vzhledem k tomu, že agentury se nabídly, že už mají něco hotového, tak jsme se rozhodli udělat změnu strategie tímto směrem, že využijeme to, co nabízejí, a vstoupíme s nimi v kontakt,“ uvedla Peterová.

Ministerstvo původně nechtělo propagovat pouze očkování

Ministerstvo navíc nechce propagovat pouze očkování. Ve zrušeném tendru hledalo agenturu, která vytvoří kampaň na hned 10 oblastí týkajících se covidu-19. V dokumentech zmiňuje komunikaci témat jako plošné testování, zodpovědnost mladé generace nebo darování krve. Agentury se ale přihlásily k vytvoření kampaně na očkování.

Práce kvapná málo Blatná, reaguje reklamka na inzerát ministerstva

„Předmět zakázky, který nehovoří o očkování, ale o informacích spojených s covidem, jako třeba „buďte doma“, „myjte si ruce“. Proč nyní kampaň na mytí rukou a nošení roušek?,“ reagoval Radim Jung z agentury McShakespeare.

Inzerát Ministerstva zdravotnictví k plánované vakcíně proti onemocnění covid-19

Právě pražská agentura McShakespeare před několika dny nabídla ministerstvu pomoc. Agentura reagovala na nepovedený inzerát ministerstva se zelenou rukavicí a injekcí. Za víkend pak zveřejnila dva návrhy inzerátů.

„Práce kvapná málo Blatná. Vaší pozornosti jistě neušel nepovedený inzerát Ministerstva zdravotnictví, který má upozornit na očkování proti nemoci covid-19. Řekli jsme si, že by to šlo i lépe. Za víkend jsme dali dohromady dvě ukázky klíčových vizuálů, které podle nás myšlenku důležitosti očkování doručují efektivněji,“ napsala agentura k návrhům. Ta zároveň vyzvala další agentury, aby se přidaly. 

 „Naše nápady jsou v každém případě ministerstvu zdravotnictví k dispozici a rádi je v rámci propagace užitečné věci poskytneme zdarma,“ uvedla dále agentura.

Za nedostatečnou komunikaci kolem epidemie nového typu koronaviru, a zejména tématu očkování, kritizovala ministerstvo opozice i někteří odborníci. Ministerstvo zdravotnictví dosud komunikovalo o epidemii zejména na svých sociálních sítích, dezinformace začalo vyvracet na webu nebo na pravidelných tiskových konferencích. Minulý týden publikovalo inzerát, který za svůj obsah i vzhled sklidil kritiku opozice, odborníků na marketing i premiéra Andreje Babiše, který ho označil za katastrofu.

Návrh inzerátu | foto: Reklamní agentura McShakespeare

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...