"Oceněné potraviny musí pocházet alespoň ze 70 procent z místních surovin, hlavní surovina produktu má pocházet stoprocentně z daného kraje," uvedl jeden z pořadatelů třetího ročníku soutěže o titul Regionální potravina Pardubického kraje, Vladimír Šabata ze společnosti Agrovenkov.
Do soutěže se mohou každý rok se svými výrobky přihlásit malí a střední potravinářští producenti. Zájem o ni stoupá - jestliže do soutěže Regionální potravina Pardubického kraje vloni přihlásilo 17 výrobců 66 potravin, pak letos bylo firem 27 s přesnou stovkou výrobků.
Rosické špekáčky
Výrobce: Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti
Podle poroty je nadstandardní charakteristikou špekáčků jejich chuť a vůně. "Za co si ocenění naše špekáčky zasloužily? Je v nich maso! Dodržujeme receptury!" řekl předseda rosického družstva Václav Blažek. Rosické družstvo si zpracovává všechnu svoji produkci zvířat na vlastních jatkách a má deset vlastních prodejen.
Mailandr salám
Výrobce: Zdeněk Kořínek
Mailandr salám vyrábí uzenář z Nabočan u Chrudimi z libového vepřového a hovězího masa a vepřového sádla bez přidání vody. Rodinná tradice Kořínků se zrodila už v roce 1923, firma má sedm vlastních prodejen.
Polooštěpek - pařený sýr
Výrobce: Miltra B
Městečko Trnávka Polooštěpek pařený sýr je lahodný sýr mýdlového tvaru o hmotnosti 150 g. Vyrábí se z kvalitního kravského mléka, které je dodáváno z vlastních chovů. Je bez konzervantů, vhodný pro bezlepkovou dietu a diabetiky. Mlékárna je jediným výrobcem sýrů takzvaného salámového tvaru v České republice. V uplynulých 110 letech nebyla výroba nikdy přerušena.
Smetanový jogurt - brusinka
Výrobce: Choceňská mlékárna
Nový smetanový jogurt s příchutí brusinka má originální chuť. Vznikl kombinací jednoho z nejlahodnějších jogurtů Choceňského smetanového jogurtu a brusinkové příchuti. "Také Choceňská mlékárna má dlouhou více než osmdesátiletou tradici výroby mléčných produktů, vedle jogurtů a tvarohů jsou známá hlavně její pomazánková másla," uvedl Vladimír Šabata.
Borovský kulatý chléb
Výrobce: Věra Krejčí - Borová
Při výrobě kulatého chleba o hmotnosti 1150 gramů nepoužili v Borové žádné látky pocházející z geneticky modifikovaných organismů. Složení chleba je jednoduché -voda, pšeničná a žitná mouka chlebová, sůl a kmín. Ale ten výsledek stojí za to! Pekárna s parní sázecí pecí používá klasické třístupňové vedení kvasu.
Hlinecká medovina
Výrobce: Medovinka Hlinsko
Hlinecká medovina je jednou z letošních novinek společnosti Medovinka. Vyrábí se studenou cestou, bez dolihování, barvení, konzervačních látek a cukru. Používaná voda je z Hamerské přehrady. Jde o čistý přírodní produkt z nektarového a medovicového medu původem z Hlinecka. Medovina obsahuje 13 procent alkoholu.
Perníkové minidezerty
Výrobce: JaJa Pardubice
Perníkové minidezerty v kazetách jsou výrobky z medového perníkového těsta plněné různými náplněmi před pečením, Po upečení se zdobí šlehaným trvanlivým krémem. "Chci jít dopředu a dělat další řadu perníkářských výrobků, které jsou úplně něco jiného než s tradiční marmeládou a čokoládou," řekla Jarmila Janurová, jejíž firma se před několika týdny převedla na firmu JaJa Pardubice.
Med medovicový - lesní
Výrobce: Pavel Valenta
Pavel Valenta pokračuje v tradici svého dědečka, chová 40 včelstev v Němčicích, Dřítči a v blízkosti Kunětické hory. V jeho nabídce je med květový, luční, květový smíšený i květový pastovaný. "Med medovicový lesní je stoprocentní přírodní produkt bez dalších přidaných cizích látek. Včely ho získávají většinou v lese sbíráním sladkých šťáv - takzvané medovice," uvedl Pavel Valenta.
Čerstvá hlíva ústřičná
Výrobce: Jiří Paseka, Doly u Luže
Hlívu ústřičnou pěstuje Jiří Paseka na kvalitním českém substrátu z Pardubicka. "Jako jediná pěstírna v České republice při ošetřování houbových kultur nepoužívám agresivní chemii. Tím zaručuji unikátní kvalitu," uvedl pěstitel. Zaměstnanci rodinné firmy každý den sbírají čerstvé houby, které bez mezičlánků, zdlouhavé dopravy a skladování dodávají přímo k spotřebiteli - kvůli ochraně před zapařením volně nebo v papírových sáčcích.