Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fiala považuje setkání Blažka s Nejedlým za nevhodné, Bartoš za hranicí dobrého vkusu

  15:27
Vlnu reakcí vyvolalo středeční setkání v restauraci ministra spravedlnosti Pavla Blažka a lobbisty Martina Nejedlého. Mluvčí premiéra Václav Smolka pro iDNES.cz řekl, že Petr Fiala nepovažuje tento typ setkání za vhodný. „Bez ohledu na to, že k němu došlo náhodně,“ uvedl pro iDNES.cz mluvčí premiéra Petra Fialy.
Tisková konference po bilanční návštěvě premiéra Petra Fialy na ministerstvu...

Tisková konference po bilanční návštěvě premiéra Petra Fialy na ministerstvu spravedlnosti. (30. ledna 2023) | foto: Radek Vebr, MAFRA

Ministr spravedlnosti se dle svého vyjádření náhodou ve středu v restauraci setkal s lobbistou Nejedlým. „Vzhledem k nevídané bouřce, v jejímž průběhu nebylo možné restauraci opustit, jsem si přisedl k jejich stolu,“ hájil se po náhodném setkání Blažek.

Redakce ohledně schůzky oslovila i mluvčího premiéra. „Pan ministr pana premiéra o okolnostech a obsahu tohoto setkání informoval. Pan premiér nepovažuje tento typ setkání za vhodný, bez ohledu na to, že k němu došlo náhodně. V tomto duchu také o celé situaci s ministrem spravedlnosti mluvil,“ odpověděl v SMS zprávě mluvčí Václav Smolka.

„Považuji to za hranicí dobrého vkusu“

Poslanec za Piráty Jakub Michálek pro iDNES.cz řekl, že je docela možné, že se tam potkali náhodou, to se občas podle jeho slov děje. „Ale pokud jde o pochybné politické podnikatele s vazbami na Rusko, podle mého názoru by se slušelo, aby si ministr spravedlnosti držel větší odstup,“ doplnil Michálek.

„Považuji to za hranicí dobrého vkusu,“ reagoval pro iDNES.cz šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Na Twitteru reagoval také Pirát a europoslanec Marcel Kolaja. „Čistě teoreticky je možné, že náhlá bouřka uvěznila pana ministra na 5 hodin náhodou zrovna u stolu jeho dlouholetého kamaráda a parťáka na volejbalu Nejedlého, který se dostal do hledáčku BIS. Druhá věc je, zda ministr spravedlnosti skutečně považuje takovou situaci za vhodnou,“ napsal na sociální síti Kolaja.

Blažek a Nejedlý pět hodin u jednoho stolu. Hodně pršelo, hájí se ministr

Na náhodné setkání reagoval na Twitteru i poslanec za ANO Patrik Nacher. „A Milion chvilek uspořádá demonstraci za 3… 2… 1, protože zjistili, že v okruhu dvou kilometrů od restaurace jel hodinu před tím Andrej Babiš,“ uvedl.

Redakce iDNES.cz oslovila i další členy pětikoalice či předsedy hnutí ANO a SPD. Dosud však reakce nedorazila.

Chci předejít konspirativním smyšlenkám

„Včera (ve středu pozn. red.) jsem se ve večerních hodinách bez předchozí domluvy nacházel poblíž mého pražského bydliště ve stejné restauraci jako Martin Nejedlý s rodinou a jeho známými, které jsem neznal,“ napsal Blažek na sociální síti.

Bylo podle vás setkání ministra spravedlnosti s Nejedlým vhodné?

celkem hlasů: 2337
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 24. srpna 2023. Anketa je uzavřena.

K tomu doplnil, že vzhledem k nevídané bouřce, v jejímž průběhu nebylo možné restauraci opustit, si přisedl k jeho stolu. „Po čase se objevili redaktoři Seznam Zpráv a snažili se zjišťovat, co dělám v jedné restauraci s panem Nejedlým. Bylo to tak, jak popisuji,“ pokračoval Blažek ve své obhajobě.

Ministr celý příspěvek uzavřel slovy, že chce předejít jakýmkoliv konspirativním smyšlenkám. „Žádná konspirace se na veřejném místě za přítomnosti desítek ostatních hostů restaurace skutečně nekonala,“ dodal Blažek.

Podle serveru Seznam Zprávy však u stolu po boku Nejedlého strávil pět hodin. Oba pak odcházeli těsně před zavírací dobou. Blažek do jiného podniku, Nejedlý po chvíli nasedl do svého černého mercedesu a odjel.

Prozradit, o čem spolu celou tu dobu mluvili, ale ministr podle Seznam Zpráv nechtěl. „O všem možném,“ odvětil. „Pořád je co si vykládat,“ neupřesnil obsah konverzací ministr.

Čas neměřil

Redakce iDNES.cz oslovila i samotného Nejedlého. Ten opět zdůraznil, že schůzka byla opravdu náhodná. „Promiňte, ale připadá mi to trochu... hledat něco v tom, kde sedím s ženou, se svými dětmi a přáteli...Opravdu to krupobití a bouřka byla děsivá, což znamená, že někdo vejde dovnitř a já mám říct: ‚Prosím, nesedej si za mnou, protože jsi ministr a já jsem Martin Nejedlý.‘ To žijeme v takové době?“ reagoval.

Ohledně doby, kterou spolu u stolu strávili, Nejedlý reagoval slovy, že čas neměřil. „Vím, že má žena a děti odcházely. Do kolika jsme tam seděli, to nevím. Vím, že dvě třetiny z toho jsme opravdu měli starost, protože bouřka byla opravdu velká. Neumím říct, jak dlouho jsem tam seděl. Věřím tomu, že jsou dny, kdy se nesedí 10 minut v restauraci,“ pokračoval.

Spiklenectví bych za tím neviděl, říká Bublan ke schůzkám Nejedlého s Koudelkou

Lidé se podle něj u stolu baví o tom, co přináší život a jaké jsou prázdniny. „S tím, že se známe relativně velmi dlouze, opravdu dlouze, dlouho jsme i spolu sportovali a hráli volejbal. Věřte mi, že za 40 let máme společný okruh známých i z dob sportu, takže si najdeme témata, stejně jako vy, když půjdete s kamarádkou,“ uvedl dále Nejedlý.

Současně zdůraznil, že se s ministrem rozhodně nebavil o politice. „Rozhodně už nejsem poradce pana prezidenta (exprezidenta Miloše Zemana pozn. red.), rozhodně už nemohu nic ovlivňovat. Hledám odpověď sám pro sebe, jak se příště zachovám. Mně je to jedno, mně je líto, že teď ministr spravedlnosti musí hledat odpovědi na to, že si sedl vedle Martina Nejedlého. To je nějaká divná doba,“ dodal pro iDNES.cz.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...