Havlíček: Domácnostem drceným drahou energií pomůže stát finanční dávkou

  16:07aktualizováno  20:36
Asi deset procent domácností, které by mohly být ohroženy energetickou chudobou, bude mít nárok na mimořádnou okamžitou pomoc, řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Ministerstva průmyslu a práce a Energetický regulační úřad (ERÚ) připravují opatření, která by zmírnila dopady růstu cen za energie na domácnosti. Ministryně práce požádala o svolání vlády. Sejde se až bude finální shoda, reagoval premiér.

MPO a ERÚ doporučují, aby lidé rychle přešli od dodavatelů poslední instance ke standardnímu dodavateli energií, podle Havlíčka budou mít lepší cenu či mohou lépe řešit individuální problémy, například skrze splátkové kalendáře. Zároveň běžní dodavatelé zálohy rozpočítávají na celý rok, zatímco DPI se řídí očekávanou spotřebou na následující půlrok.  

„Pokud přejdou na standardního dodavatele, on si může kupovat energii na delší období, nikoli na krátké, kdy jsou ceny vysoké, to znamená, že bude mít levnější energii,“ řekl Havlíček.

„Mimořádná pomoc je konečně záležitost, na které jsme se s opozicí shodli,“ řekl ministr s tím, že její výši nechtěl specifikovat. Jednat by se mělo o asi 400 až 500 tisíc domácností, nebudou to však pouze klienti Bohemia Energy. S velkou pravděpodobností budou mít nárok ti, kdo mají možnost čerpat příspěvek na bydlení, a ti, kteří jsou v takzvané hmotné nouzi. „Je to to, co se dneska propočítává a bude v následujících dnech zveřejněno,“ doplnil.

Putin nařídil zvednout dodávky plynu do Evropy. Zachránce, píší ruská média

Mimořádná okamžitá pomoc je jednorázová dávka hmotné nouze. Pro její přidělení se podle zákona zkoumá příjem a majetek žadatelů a jejich blízkých i další skutečnosti. Získat ji mohou jen osoby ve vážné tísni.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) situaci musí řešit MPO a ERÚ vůči dodavatelům energií. MPSV dle svého vyjádření nemá žádné nástroje, s jejichž pomocí by mohlo řešit dopady zdražování energií a vysokých záloh.

Elektřina a plyn výrazně zdražují. Dopadá to na domácnosti i podniky. Nového dodavatele energií si musí hledat 900 tisíc odběratelů skupiny Bohemia Energy, která skončila. Ukončení činnosti oznámily i další firmy. 

Za plyn 20 tisíc, nemám na jídlo. Klienti Bohemia Energy teď zaplatí až čtyřnásobek

Lidé mají na nalezení nového dodavatele půl roku. Na tuto dobu je přebírají jiné společnosti. Řada lidí má teď platit násobně vyšší zálohy než dosud. „Přišli jsme s myšlenkou, kde je potřeba zapojit další resorty a zajistit, aby lidé nedostávali tak příšerné faktury,“ řekl náměstek ministryně práce a sociálních věcí Robin Povšík.

Vyplácení dávek

Soubor opatření by měl obsahovat sociální dávky i další kroky. Zástupci by jej měli představit během několika dní. „Přijdeme v řádu dnů se sérií jasných opatření, která lidem pomohou. Je potřeba nepodléhat strachu. Vláda a celá politická reprezentace se shodnou na tom, že v řádu dnů budou jasná opatření, aby se lidé nedostávali do exekucí a dluhových pastí,“ uvedl Povšík. Podle něj by lidé neměli „podléhat momentálním rychlým tlakům, aby okamžitě teď hned platili zálohové faktury“.

Pražská plynárenská zvedá ceny, někteří si připlatí o více než 20 procent

Lidé mohou nyní pobírat dvě dávky na bydlení. Příspěvek patří mezi dávky státní sociální podpory. Dosáhnou na něj ti, jimž na přiměřené bydlení nestačí 30 procent příjmu a v Praze 35 procent.

Dávka odpovídá rozdílu mezi stanovenými normativními náklady a 0,3 či 0,35násobkem příjmu. Za přiměřenou bytovou plochu pro jednu osobu se považuje 38 metrů čtverečních, pro dvě 52, pro tři 68 a pro čtyři a víc lidí 82 metrů. Doplatek je pro lidi v hmotné nouzi. Má pak dorovnat výdaje na bydlení tak, aby žadatelům zbylo na živobytí. 

22. října 2021

Vláda kvůli vysokým cenám energií minulý týden schválila návrh novely zákona, která od 1. ledna příštího roku umožní snížit u elektřiny a plynu sazbu DPH na nulu, a to na celý nadcházející rok. Novela zamíří do Sněmovny. Nulová DPH bude platit na elektřinu a plyn také letos v listopadu a prosinci.

Zároveň se kabinet shodl na tom, že domácnosti nebudou od příštího roku platit poplatek za obnovitelné zdroje do výše průměrné spotřeby tří megawatthodin, jde o částku maximálně 1 500 korun za rok.

EU chce rychle řešit vysoké ceny energií, ministři hledají společnou cestu

Kabinet také schválil návrh na převedení části peněz z výnosů z prodejů emisních povolenek do státního rozpočtu. Celkově má jít asi o 17 miliard korun, které chce následně použít na zmírnění sociálních dopadů současného zvyšování cen energií.

Maláčová: Mimořádná dávka není možné řešení

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) požádala premiéra Andreje Babiše (ANO) o svolání vlády kvůli zdražení energií pro lidi, kteří přišli o stálého dodavatele. Podle ní musí řešení navrhnout ministerstvo průmyslu a rozhodnout musí kabinet. 

Maláčová nevidí jako možné řešení krize vyplacení dávky mimořádné okamžité. „Dávka mimořádné okamžité pomoci je testovaná na příjem. Klienty u dodavatelů poslední instance pravděpodobně nezasáhne. Musíte doložit, že jste v hmotné nouzi, že nemáte žádné úspory a příjmy. Není to nástroj řešení situace,“ vysvětlila Maláčová.

Vláda se sejde až se dosáhne finální shody a vznikne program mimořádné pomoci.

Andrej Babišpremiér pro ČTK

Jako nejlepší řešení ministryně vidí vyplacení dotací dodavatelům poslední instance. Díky penězům od státu by snížili zálohy. Druhou možností je podle šéfky resortu práce návrh odborů na bezúročnou půjčku od státní banky. Třetí variantou by mohly být energošeky pro domácnosti.

S dotací pro dodavatele nesouhlasí ministr Havlíček. „Půjčky dodavatelům poslední instance neřeší situaci odběratelů, je absurdní, aby stát úvěroval ČEZ, podporu potřebuji domácnosti,“ řekl ministr. Za dobré řešení považuje vyplacení okamžité mimořádné pomoci lidem ohroženým energetickou chudobou. Podle Havlíčka to představuje jasnou a rychlou pomoc.

„Vláda připravuje komplexní podporu. Zapojuje se ministerstvo financí přes DPH, ministerstvo průmyslu a obchodu přes odpuštění plateb za OZE (obnovitelné zdroje energií) a ministerstvo práce a sociálních věcí, které společně se zmíněnými resorty připravuje tzv. mimořádnou okamžitou pomoc pro domácnosti, které jsou ohroženy energetickou chudobou. Přesně v souladu s doporučením EU a dle dnešní dohody zástupců zmíněných ministerstev,“ oznámil Babiš. „Jak bude finální shoda a program mimořádné pomoci hotov, sejde se vláda,“ doplnil.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Prý si to nepamatuje

19. března 2024  8:30

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stane před pražským Městským soudem obžalovaný ze...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...