Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milion chvilek: Chceme lidem dát naději. Obchodníci se strachem nemají řešení

  15:00
Spolek Milion chvilek pro demokracii po delší době svolal na pražské Václavské náměstí setkání. Mluvčí spolku Hana Strašáková v rozhovoru pro iDNES.cz varovala před obchodníky se strachem. „Akci Česko proti strachu pořádáme proto, abychom ve společnosti zvedli hlas naděje,“ říká Strašáková k nedělní události, kde z videa promluví i manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská.
Milion chvilek pro demokracii

Milion chvilek pro demokracii | foto:  Petr Topič, MAFRA

Proč se Milion chvilek rozhodl pro setkání 30. října?
Datum akce jsme vybírali tak, aby reflektovalo současné dění. Navazuje tedy i na to, že na státní svátek 28. října jsou další demonstrace obchodníků se strachem. A to kolem Ladislava Vrabela a Jiřího Havla, a že ten stejný den plánuje demonstraci vlastně i SPD v Brně.

Akce Česko proti strachu je reakce jednak na současnou situaci, ale právě i tady na to. Hlavně ji ale pořádáme proto, že pro nás všechny je teď stále těžší dělat správná rozhodnutí. A naopak je o to snazší propadnout strachu, hledat obětního beránka, nebo uvěřit populistickým a extremistickým výkřikům.

Obzvlášť když jsou tu obchodníci se strachem, kteří se společně s populisty a extremisty snaží zneužít situace a prosazují zlo. Česká veřejnost je tak pod palbou dezinformací. To se týká i války na Ukrajině a proruských nálad.

Jaký je tedy hlavní důvod pro setkání?
Chceme ve společnosti zvednout hlas naděje. Abychom dali prostor příběhům pomoci Ukrajině, abychom si uvědomili, jak je důležité podpořit národ, který teď bojuje nejen o svoje právo na sebeurčení, ale postupuje boj i o sílu myšlenky svobodného a demokratického světa.

Ukrajina je živý štít Evropy, náš živý štít. Chtěli bychom lidem dodat naději, že se dokážeme zase spojit a že demokratický hlas ve společnosti je stále silnější než hlas obchodníků se strachem, kteří zneužívají současné situace.

Takže kdybyste shrnula hlavní sdělení...
Hlavní sdělení je dodání naděje a ukázka toho, že pomáhat si musíme všichni. Že pomoc Ukrajině se nevylučuje s pomocí českým lidem. A to jak ze strany vlády, tak ze strany neziskových organizací a občanů. Chceme připomenout, že nenávist a nenávistná slova mají bohužel ve společnosti velkou váhu a tím apelovat jak na veřejnost, tak na politiky.

Toho je důkazem třeba nedávný útok na Slovensku. Na akci proto vystoupí i zástupci různých menšin.

Vzkaz nahraje Olena Zelenská

Budou se akce zúčastnit nějaké osobnosti?
Speciálně pro tuto akci nahraje vzkaz Olena Zelenská, první dáma Ukrajiny. Videovzkazy natočí například i herec a zpěvák Jiří Suchý či Šimon Pánek z Člověka v tísni. Ti se bohužel, podobně jako někteří další, nemůžou akce zúčastnit osobně, ať už kvůli věku nebo proto, že jsou v zahraničí.

Olena Zelenská stojí při svém muži. Slovům první dáma dává zcela nový rozměr

Myslíte, že právě tyhle osobnosti v lidech nějakou naději dokážou vyvolat?
Věříme že ano. Jsou to osobnosti, kterým důvěřujeme a které mají co říct. Také pomůže už jen to sejít se na jednom místě. Na našich akcích vždycky bývá obrovské vzedmutí pozitivní energie. Nejsou tam žádné konflikty. Lidem jde o stejnou věc. A po skončení domů všichni odcházíme nabití nadějí, ne ještě více frustrovaní.

Často skloňujete obchodníky se strachem. Kdo to podle vás je? Jedná se o organizátory demonstrací Vrabela a Havla či SPD a ANO?
Já si myslím, že nějakým způsobem všichni, které jste vyjmenovala. Jsou to jak politické strany, tak i někteří jednotlivci. My je nazýváme obchodníky se strachem proto, že například na akcích Ladislava Vrabela a Jiřího Havla je vidět, že je neorganizují proto, že chtějí zlepšit situaci ve společnosti.

Oni nebojují například proti zdražování, to není podstata jejich akcí. Oni tam naženou lidi, kteří mají obavy, což je pochopitelné, ale potom tam řeší, že bychom měli brát plyn z Ruska, propagují proruské směřování nebo provolávají, že udělají puč. Tohle není řešení. Proto jim říkáme obchodníci se strachem, protože využívají současné situace ve společnosti, na kterou dopadá energetická krize, a rozdmýchávají strach.

Tohle dlouhodobě využívá i hnutí ANO. A předseda SPD Tomio Okamura je extrémista už velmi dlouho a velmi dlouho také zneužívá obavy lidí jen proto, aby je dál strašil. Tím pak získává politické body. To je právě to, co rozsévá strach a hlavně nenávist ve společnosti. Tohle chceme přebít.

Lidé mají opravdu strach

Překvapil vás zájem o demonstrace Vrabela a Havla?
Musím říct, že zájem o první akci nás příliš nepřekvapil. Lidé mají opravdu strach. A i když jsme tak trochu tušili, co jsou ti organizátoři zač, ani my sami jsme přesně nevěděli, co se bude na první akci odehrávat či říkat.

Překvapilo nás ale, kolik lidí přišlo na další akce, i když už věděli, v jakém duchu se asi ponesou a co se na nich asi bude říkat. Proruská hesla, svržení vlády a podobně. Už věděli, že to není demonstrace za práva občanů.

Myslím, že i kdyby byla elektřina zadarmo, tak se organizátoři budou dál scházet a svolávat další demonstrace, protože je to pro jejich zájmy a nikoliv zájmy lidí.

Pořadatele protestů z Václaváku rozdělily peníze. Šlo o ego, přiznávají

První demonstrací trefili organizátoři společenskou náladu a na ní pak stavěli dál. Strach je ve společnosti velký, proto je pro nás důležitá akce, kterou chystáme. Extrémní řešení nic nevyřeší. Z minulosti víme, že je to pro demokracii velké ohrožení.

Nezaspalo podle vás Milion chvilek se setkáním?
Já si myslím že ne. Nebereme to jako závod. Situaci zhoršily právě ty proruské protivládní demonstrace. Samozřejmě bude vždycky určitý počet lidí, který se bude k extrémním řešením uchylovat. Tak to prostě je.

Kvůli těmto demonstracím ale upadli do strachu a paralýzy i lidé, kteří se báli o demokracii. To bylo důsledkem právě těch akcí. Naše setkání není jen reakcí na ně, ale také na společenskou náladu a poptávku. A ta si myslím, že je do určité míry ovlivněna právě i akcemi Vrabela a Havla.

V reakci na ně se vymezujeme proti organizátorům, ale nikdy se nechceme a nebudeme plošně vymezovat proti účastníkům. Pod to podium přišli lidé kvůli obavám z energetické krize či války na Ukrajině. My chceme ukázat, že hledat pomoc v náručí tyrana (proruské směřování pozn. red.) by bylo historickou chybou.

Dozimetr je komunální kauza

Teď ještě trochu odbočím. Milion chvilek v komentářích lidé kritizovali, že nekonal v kauze Dozimetr či ohledně hnutí STAN. Proč se tedy nic nedělo?
Myslím, že jsme se vůči tomu vymezovali dost. Fyzické akce jsme nedělali, protože to bereme jako nejzazší možnost. V kauze Dozimetr je například oproti exministryni spravedlnosti Marii Benešové enormní rozdíl v tom, že ona byla dosazena premiérem ve střetu zájmu a ještě k tomu byla spolčena s prezidentem.

Dozimetr je komunální kauza. Kdyby se ukázalo, že v tom je zapojený například ministr vnitra Vít Rakušan nebo jiní politici, tak by to bylo něco jiného. Tady to byla lokální kauza, kdy ani nebylo prokázáno, že by ji Vít Rakušan nějak ovlivňoval. Je ministr vnitra, ale evidentně se ta kauza řeší a nezametá pod koberec.

Milion chvilek by rád našel prezidenta, varoval před kandidaturou Babiše

Politici, kteří byli obviněni, tak vyvodili svou odpovědnost. To je důležité. Demonstrace jsme dělali, když byl problémem premiér. Premiér je hlava celé vlády, tam už pak nemůžete věřit jeho krokům ani tomu, jestli je dělá pro sebe, své firmy či média. Tady takový problém nebyl a politici vyvozovali důsledky. To u minulé vlády nebylo. To je ten hlavní rozdíl.

Vrátím se zpátky k nedělnímu setkání. Kolik očekáváte, že dorazí lidí?
Očekáváme plný Václavák. Píšou nám lidé z celé republiky. Organizují se autobusy, jsou vykoupené jízdenky ve vlacích, takže se snažíme o posílení spojů. Společenská situace je vážná, i když to není nic hmatatelného, a lidé to vnímají.

Když se demonstruje proti politikovi, tak je jasné, čeho se chytit či jaké to může mít řešení. Teď ale reagujeme na náladu či extremistické tendence. Což je mnohem obtížněji uchopitelné. Ona vlastně i demokracie jako taková, je nehmatatelná. I proto je tak složité problémy v rámci ní vyřešit či nějak předat lidem náladu nebo náhled na ně. Ale je to hrozně důležité.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...