Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pekarová zůstává v čele Sněmovny, odvolání opozice neprosadila

  8:36aktualizováno  21:53
Poslanci v úterý odpoledne zahájili řádnou dubnovou schůzi Sněmovny. Mezi nejsledovanějšími navrženými programovými body schůze byl opoziční návrh na odvolání předsedkyně Sněmovny a šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové z této funkce. Opozice však návrh neprosadila.

Výsledek dnešního hlasování se vzhledem k rozložení sil v dolní komoře předem očekával. Opozice vytýkala šéfce Sněmovny způsob řízení schůzí dolní komory. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je útok opozice na Pekarovou Adamovou bezdůvodný a zástupný, chtěla se podle něho vymezit proti koaliční vládě.

Pro odchod Pekarové Adamové z čela dolní komory hlasovalo 72 opozičních poslanců. Potřeba bylo nejméně 85 hlasů. Proti návrhu na odvolání předsedkyně se vyslovilo 97 koaličních zákonodárců. Sněmovna před tím odmítla návrh zpravodaje Radka Vondráčka (ANO), aby poslanci rozhodovali tajně.

Důvody k odvolání jsou podle Pekarové Adamové liché. Jednání o valorizaci důchodů označila za vypjaté. „Chtěla bych připomenout, že jsme opakovaně diskutovali o tom, že předseda Sněmovny vyhlásí legislativní nouzi, aniž by on sám posuzoval, zda jsou naplněny podmínky,“ uvedla.

Předsedkyni Sněmovny opozice vyčítala údajné stranění vládnímu táboru při řízení schůze, na které poslanci schvalovali zkrácení červnové valorizace důchodů a kterou provázely rozsáhlé obstrukce. Pekarová Adamová opozici vzkázala, že jen hledá viníka nepřijatelného vystupování svých poslanců.

Předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová vinila Pekarovou Adamovou z naprosté absence pokory ke Sněmovně, opozici i obyvatelům, i když o ní mluvila v projevu po svém zvolení předsedkyní. „Pokora a nadstranickost zůstala zapomenuta,“ uvedla Schillerová. Pekarová Adamová má podle ní velkou odpovědnost za mnohdy vyhrocenou atmosféru mezi koalicí a opozicí. Lídr SPD Tomio Okamura vinil Pekarovou Adamovou i z údajného aktivismu. „Její ideologická zapálenost je srovnatelná snad jen se svazáky 50. let,“ řekl.

Dejme nejvyšší státní vyznamenání Kubišovi s Gabčíkem, navrhla šéfka Sněmovny

Pekarová Adamová se vůči výtkám ohradila. Uvedla, že když řídí schůze, vede ke kázni a k dodržování pravidel kteréhokoli z poslanců bez rozdílu. Předsedkyně dolní komory také míní, že některá její vyjádření jsou překrucovaná. Připustila však, že jako každý člověk není bezchybná.

Premiér Fiala se předsedkyně zastal slovy, že zvládá funkci výborně, nedopouští se žádných excesů a pracuje naprosto profesionálně. Je podle ministerského předsedy kompetentní političkou a důstojně reprezentuje Parlament i celou zemi. „Má mou podporu i podporu všech stran naší koalice,“ uvedl.

Měla by skončit Markéta Pekarová Adamová v čele Sněmovny?

celkem hlasů: 3538
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 11. dubna 2023. Anketa je uzavřena.

Opozici vadil zejména postup Pekarové Adamové při sněmovním schvalování sporného zkrácení červnové valorizace důchodů. Při řízení schůze provázené rozsáhlými obstrukcemi stranila podle opozičních zástupců v některých případech vládnímu táboru. Pod návrh na odvolání předsedkyně sesbírali dostatečný počet poslaneckých podpisů, a to 82.

„Umožnila jste, aby opozice byla absolutně zkrácena na svých právech,“ komentovala tehdejší události Schillerová. Okamura mluvil o údajném omezování demokracie. Pekarová Adamová argumentovala, že opoziční obstrukce se nesmějí změnit v destrukci.

Marek Benda (ODS) pak upozornil na to, že všechna tehdejší rozhodnutí byla rozhodnutími celé Sněmovny, její většiny. Bouchání do lavic z koaličních řad pak vyvolala slova Milana Brázdila (ANO), který předsedkyni označil za zlého člověka. Poslanci ODS Bohuslav Svoboda a Pavel Žáček vyzvali Brázdila k omluvě. Z pozice místopředsedy frakce ANO pak zazněla od Aleše Juchelky.

Ze členů vedení Sněmovny naposledy čelil návrhu na odvolání Okamura, a to v minulém volebním období, kdy byl místopředsedou. Předseda SPD tehdy čelil kritice kvůli svým výrokům o koncentračním táboře pro Romy v letech u Písku. Dolní komora ho z funkce místopředsedy Sněmovny v březnu 2018 neodvolala, když neschválila návrh programu příslušné mimořádné schůze.

Poslanci schválili misi vojenských policistů

Sněmovna schválila misi až 15 příslušníků vojenské policie, kteří budou pomáhat s vyšetřováním možných válečných zločinů na Ukrajině. Souhlasila rovněž s vysláním dvou desítek instruktorů speciálních sil do Nigeru, kde budou působit jako poradci.

Zakotvení každoročního vynakládání aspoň dvou procent hrubého domácího produktu (HDP) na obranu je ve Sněmovně před schvalováním. Vládní návrh zákona bude čelit návrhu na zamítnutí, který v dnešním druhém čtení podalo opoziční hnutí SPD.

Zřejmě neuspěje, v branném výboru získala předloha podporu koaličních členů i zákonodárců opozičního hnutí ANO. O návrhu zákona, jenž má také zajistit stabilní financování nákladných obranných projektů k modernizaci armády, budou poslanci hlasovat nejdříve za dva týdny.

Sněmovna zřejmě schválí také rozšíření možností obyvatel k zapojení do obrany Česka. SPD navrhlo zamítnutí i této novely. Branný výbor ji již dříve podpořil hlasy koalice i hnutí ANO.

Ukrajinští uprchlíci před ruskou agresí by měli podle poslanců nechat auta v Česku zaevidovat. Změna má zlepšit postižitelnost dopravních přestupků.

ANO píše kvůli penzím Pavlovi. Opozice vyvolá hlasování o pádu šéfky Sněmovny

Zákonná ochrana oznamovatelů protiprávního jednání před případnou odvetou zejména zaměstnavatelů by se mohla vztahovat i na anonymní oznámení. Doplnění vládní předlohy navrhli v dnešním druhém čtení koaliční i opoziční poslanci.

Sněmovní ústavně-právní výbor už dříve doporučil rozšířit zákon o přestupky. Podle úpravy Marka Bendy (ODS) by se mělo jednat jen o závažnější přestupky s horní hranicí postihu nejméně 100 000 korun. Poslanci budou hlasovat o podobě předlohy nejdříve za dva týdny.

Česká pošta se řešit nebude

Poslanci opozičních ANO a SPD neuspěli s návrhy, aby Sněmovna přednostně projednala restrukturalizaci České pošty. Ztrátová pošta chce snížit počet poboček o 300 na 2900. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) opozici vzkázal, že pobočky měly být zavřené už dávno a současný koncept pošty se přežil. Debata o úpravách navrhovaného programu sněmovní schůze včetně hlasování poslancům zabrala více než dvě hodiny.

Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová uvedla, že Rakušan uzavřením poboček způsobil chaos. Podle šéfa hnutí Andreje Babiše jde o příklad toho, jak tradiční strany zničily „unikátní aktivum“. „Kdyby měl Českou poštu soukromník, tak z toho udělá fantastickou firmu, kam by všichni chodili,“ uvedl.

Snížení odměn zákonodárců i manažerů ČEZ. Piráti přišli se svým receptem

SPD odmítá rušení poboček i propouštění provozních zaměstnanců, řekl předseda hnutí Tomio Okamura. Vláda podle něj nechce dát peníze na zajištění základních služeb pro občany, zatímco dává peníze na Ukrajinu. „Jsme přesvědčeni, že Česká pošta je součástí služeb, které musí stát zajišťovat občanům,“ poznamenal.

Program schůze

Opoziční poslanci chtěli jednat také například o možném zvyšování daní, o nedostatku některých léků, o aktualizovaném vládním programovém prohlášení a o zvýšení některých příspěvků na péči pro lidi ze zdravotním postižením a o růstu rodičovského příspěvku. Sněmovna žádný z návrhů zákonodárců opozice s ohledem na koaliční většinu hlasů nepřijala.

Dění ve Sněmovně ukázalo nejednotnost koalice, varuje politolog

Ve sněmovním finále je například zakotvení výše platů učitelů, které budí kontroverze kvůli jeho možnému zúžení. Dolní komora by také měla pokračovat ve schvalování sporných změn ve volbě radních České televize a Českého rozhlasu.

Schůze by měla pokračovat ještě ve středu. Na Zelený čtvrtek už poslanci podle dosavadních informací jednat nebudou. Celkově by schůze mohla trvat až tři týdny a s týdenními přestávkami určenými pro jednání výborů by mohla skončit v pátek 5. května.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...