Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ANO píše kvůli penzím Pavlovi. Opozice vyvolá hlasování o pádu šéfky Sněmovny

  5:44aktualizováno  19:00
Spor o zvyšování penzí ve Sněmovně neustal ani poté, co se vládě podařilo překonat mohutné obstrukce opozice. Na zvoleného prezidenta Petra Pavla se dopisem obrací špičky opozičního hnutí ANO. Přes osmdesát poslanců ANO a SPD se také podepsalo pod návrh na odvolání šéfky sněmovny Markéty Pekarové Adamové z TOP 09.
Schůze dolní komory musela být večer přerušena zatím na deset minut. Kolem...

Schůze dolní komory musela být večer přerušena zatím na deset minut. Kolem Andreje Babiše se totiž shromáždili poslanci opozice. (23. března 2023) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Opozičním poslancům vadí, jak Pekarová Adamová řídila schůzi dolní komory parlamentu v průběhu schvalování zákona o nižším růstu penzí.

„Schůzi neřídila nadstranicky, ale ve prospěch vládní koalice, a to je v přímém rozporu nejen s jejími slovy, když byla zvolena předsedkyní Poslanecké sněmovny, ale i v rozporu s jednacím řádem Poslanecké sněmovny,“ zdůvodnila iniciativu opozice šéfka poslanců ANO Alena Schillerová.

„Podle nás jednoduše na tu funkci nemá. Nemá osobnostní předpoklady vést dál Poslaneckou sněmovnu,“ tvrdí Schillerová.

Jsem zodpovědná za dodržování zákonů a pravidel, ohradila se Pekarová Adamová

Šéfka Sněmovna se ohradila proti tomu, co jí ANO a SPD vytýkají. „Opozice hledá viníka nepřijatelného vystupování svých poslanců v čele s Andrejem Babišem a navrhne mé odvolání z funkce předsedkyně Poslanecké sněmovny. Jsem ve Sněmovně zodpovědná za dodržování zákonů a pravidel, včetně slušného chování. To, že se to opozici nelíbí, je jejich vizitkou,“ uvedla Pekarová Adamová.

Místopředseda Sněmovny z ODS Jan Skopeček řekl, že jestli něco poškodilo image dolní komory parlamentu, byl to incident z pátečního pozdního večera.

„Já si myslím, že každý, kdo sledoval dění v minulém týdnu, tak si musí udělat obrázek. Myslím si, že jestli něco image naší země poškodilo, tak to byla scéna, která se odehrávala za tímto pultíkem, kde se shromáždil chumel opozičních poslanců, kteří v tu chvíli nebyli schopni respektovat demokratickou většinu v této Poslanecké sněmovně a obrázky z této Sněmovny připomínaly spíše parlamenty směrem na Východ od nás, a to možná tomu Východu ještě křivdím,“ prohlásil Skopeček.

Okamura vidí rozpor v koalici, ta věří, že v Senátu zákon přes výhrady výborů projde

Novelu o nižší valorizaci penzí v úterý dopoledne odmítl senátní ústavně-právní výbor a to kvůli zrychlenému schvalování ve stavu legislativní nouze.

Výbor doporučil zamítnutí novely nejtěsnější většinou i hlasy senátorů z klubů vládních stran. Návrh na zamítnutí prosadil ve výboru jeho místopředseda Michael Canov z klubu Starostové a nezávislí, podpořily ho Hana Kordová Marvanová a Jitka Chalánková z klubu ODS a TOP 09 a také nezařazená senátorka Daniela Kovářová.

Vláda s důchody narazila u obou výborů Senátu. Rozhodne středa

Ani senátní výbor pro sociální politiku novelu v úterý nepodpořil. Pro její schválení byl stejný počet členů výboru jako pro její zamítnutí.

„Ukazuje se, že ve vládní koalici je rozpor,“ tvrdí předseda SPD Tomio Okamura v reakci na to, že vládní návrh o nižším růstu penzí nezískal podporu ve dvou výborech Senátu.

„Doufám, že se Senát stane pojistkou Ústavy a demokracie,“ komentovala v úterý dění v horní komoře parlamentu Schillerová.

Koaliční politici stále věří, že v Senátu návrh ve středu projde. „Komunikace na úrovni stran i klubů probíhá. Věřím, že senátoři ten návrh nakonec podpoří,“ řekl předseda Pirátů a vicepremiér Ivan Bartoš.

„S obrovským respektem přistupuji k názoru každého senátora. Senátoři dlouhodobě ukazují, že jsou samostatně myslící politici,“ komentoval v úterý prozatímní tak trochu nečekané komplikace v Senátu předseda hnutí STAN, ministr vnitra Vít Rakušan.

„Nechal bych to na rozhodování celého Senátu. Může a pravděpodobně bude hlasovat jinak,“ řekl ke schvalování zákona v horní komoře parlamentu místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera.

Uvidí se, jestli i prezident Pavel bude součástí nové totality, řekl Babiš

Dopis zvolenému prezidentovi Petru Pavlovi poslali šéf stínové vlády ANO Karel Havlíček a šéfka klubu opozičního hnutí Alena Schillerová.

Žádají Pavla, aby se s nimi sešel ještě před tím, než oznámí, jak se postaví k zákonu o nižším růstu penzí, až ho dostane na stůl k podpisu.

Pokud nižší růst penzí schválí ve středu i Senát, bude to právě Pavel, kdo může důchodcům zajistit penze vyšší, když návrh nepodepíše.

„Pan prezident řekl, že se vyjádří desátého. A tam se uvidí, jestli je to je totální totalita, jestli i pan prezident, váš kandidát, bude součástí této nové totality, nebo, jak se to často stává, když je někdo zvolen, tak zapomene a bude hodný a bude chtít spojovat,“ řekl při projednávání vládního návrhu zákona ve Sněmovně předseda ANO Andrej Babiš.

Vláda potřebuje, aby byla novela ve Sbírce zákonů nejpozději 22. března. Pavel slíbil, že jasné slovo k tomu, jak se k zákonu postaví, poví den po čtvrteční inauguraci. Má právo vrátit přijatý zákon do patnácti dnů ode dne, kdy mu byl postoupen. Pokud by plně využil tuto lhůtu, měla by vláda smůlu, zákon by nebyl přijat včas.

Novela počítá s tím, že průměrný měsíční důchod vzroste od června o 760 korun místo 1770 korun, jak by vyplývalo z nyní platného zákona. Omezení valorizace je podle vlády nutné pro stabilizaci veřejných financí. Pokud novela, jejíž přijímání ve Sněmovně doprovázely mohutné obstrukce ANO a SPD, začne včas platit, ve státní kase letos zůstane 19,4 miliardy korun. Opozice se také kvůli novele chystá obrátit na Ústavní soud, pokud nezasáhne Petr Pavel.

Schillerová požadovala jednání o otočce ministra Jurečky v názoru na růst penzí

Schillerová neprosadila, aby ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka v mimořádném bodu vysvětlil svá protichůdná vyjádření k růstu penzí.

Hnutí ANO poukázalo na to, že 22. ledna 2023 ministr Jurečka řekl, že v případě valorizace penzí platí princip legitimního očekávání a že do valorizace nemůže zasáhnout, když jsou splněny podmínky zákona.

„V okamžiku, kdy jsou ty mimořádné valorizace už realizovány, tak tam už je nějaké legitimní očekávání. A já nemůžu z hlediska ústavních principů přijít a říct jako teďka vám to to legitimní očekávání seberu a tu podmínku v okamžiku, kdy už ti lidé prostě mají za sebou ty mimořádnou valorizaci, takže jim ji seberu,“ řekl Jurečka v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Za necelý měsíc, když už bylo po prezidentské volbě, otočil. „Kdybychom nechali tento mechanismus v té původní podobě, tak by to znamenalo, že bychom v červnu v rámci letošního roku zvýšili výdaje na důchody o částku 34,4 miliardy korun s dopady na příští rok v objemu 58,8 miliardy korun. To znamená, trvale bychom zvýšili další výdaje ze státního rozpočtu v objemu skoro 94 miliard korun,“ zdůvodnil návrh na nižší růst penzí po jednání vlády 15. února.

Poslanci jednali o úpravě stavebního zákona

Poslanci v úterý ve druhém čtení projednali vládní návrh na změnu stavebního zákona a návrh zákona o jednotném environmentálním stanovisku. Ve druhém čtení mohli předložit pozměňovací úpravy.

Novela stavebního zákona má zrušit předloni schválený model čistě státní stavební správy, kdy měly stavební úřady přejít pod stát.

Stavební úřady mají být nadále v obcích. Návrh zachovává Specializovaný a odvolací stavební úřad, který bude mít na starosti strategické stavby, jako jsou třeba dálnice či elektrárny.

Jednotné environmentální stanovisko má zahrnovat požadavky na posouzení dopadů na životní prostředí podle devíti nyní platných zákonů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Krach jednání o důchodové reformě. ANO odmítá přijít, Jurečka ji pošle vládě

19. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  13:52

Na další jednání na Hradě o důchodové reformě s prezidentem Petrem Pavlem a s ministrem práce a...

Kriminalisté řeší vraždu v Řepích, po napadení v autoservisu tam zemřel muž

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  19.4 13:45

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Za smrt narkomanky dostal muž 7,5 roku. Soud uvěřil, že jí chtěl opiáty pomoci

19. dubna 2024  13:39

Trest 7,5 roku vězení uložil dnes českobudějovický krajský soud muži obžalovanému ze zavinění smrti...

První sankce na radikální osadníky. EU je uvalila kvůli útokům na Palestince

19. dubna 2024  13:35

Evropská unie v pátek poprvé uvalila sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...