Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podpořte manželství pro všechny, žádá 66 firem premiéra. Fiala chce debatu

  11:12aktualizováno  15:12
Celkem 66 firem v Česku žádá premiéra Petra Fialu o podporu přijetí zákona o manželství pro všechny. Adresovaly mu otevřený dopis s výzvou. Fiala uvedl, že se nebrání debatě o posunu legislativy, aby stejnopohlavní páry měly víc práv a za výzvu firmám poděkoval. Organizace premiéra upozornily, že nerovné podmínky pro LGBT+ lidi znamenají pro společnost ekonomické ztráty.

„Děkuji těmto firmám za další podnět k tomuto tématu. Nikdy jsem se nebránil debatě, jak zlepšit život těm, kteří žijí v jednopohlavním partnerství, a posunout legislativu tak, aby měli více práv,“ uvedl premiér.

Dodal, že považuje za správné, aby poslanci v morálních a etických otázkách rozhodovali volně podle svého přesvědčení. Iniciativu byznysu představil ve středu na tiskové konferenci generální ředitel Vodafone Petr Dvořák a zástupci dalších firem a organizací.

„Snažíme se jako firma posouvat inkluzi ve firmě a na společenské rovině. Diskuze o rovných svazcích probíhá od roku 2016. Připojilo se k nám 65 firem, za což jsme rádi. Důvod výzvy nebyl jen sociální. Neodmyslitelně jsou tu i ekonomické aspekty, jak se u nás zaměstnanci cítí, pak odvádějí lepší práci,“ sdělil Dvořák.

Od července 2006 mohou páry gayů a leseb uzavírat v ČR registrované partnerství. Zákon o rovném manželství se začal projednávat v roce 2016. Ve Sněmovně je norma i v tomto volebním období. Současně zákonodárci jednají i o protinávrhu na uzákonění manželství jen jako svazku muže a ženy.

Prezident Petr Pavel nedávno ve své zdravici v Senátu řekl, že není možné, aby část společnosti měla omezená práva kvůli sexuální orientaci. Zákon s manželstvím pro všechny nepovažuje za revoluci, ale za spravedlivý právní rámec.

Pod výzvu se podepsaly vedle telekomunikačních a počítačových společností také kosmetické, potravinářské, přepravní či poradenské firmy, některé banky a pivovary i automobilka Škoda Auto. V listu uvedly, že zaměstnávají dohromady desetitisíce lidí a sdílejí přání leseb, gayů, bi a translidí (LGBT+) žít a pracovat v Česku bez předsudků.

Signatáři a signatářky poukazují na náklady a ekonomické ztráty kvůli nerovnostem. Odvolávají se na analýzu výzkumné organizace Open For Business, která zastřešuje nadnárodní konzultační firmy. Píšou, že podle zjištění kvůli nerovnému postavení přichází česká ekonomika ročně až o 37,6 miliardy korun. „Z pohledu podnikání je tedy manželství pro všechny páry jednoznačně přínosné nejen pro naše firmy, ale i pro budoucnost české ekonomiky,“ stojí v listu.

Kvůli diskriminaci se snižuje produktivita

Stratég Vodafone Aleš Bernášek iDNES.cz řekl, že jako homosexuálovi se mu ve firmě, která veřejně LGBT+ lidi podporuje, pracuje mnohem lépe než v předchozích zaměstnáních.

„V nich se moc rovnoprávnost neřešila, firmy neměly nastavené přístupy ani systém, kdyby se třeba něco dělo špatně, kdybych zažíval nějakou šikanu. Neměl jsem jistotu, že bych se měl, na koho obrátit, kdybych měl problém s některým z kolegů či šéfů. Trochu to omezovalo ochotu být otevřený, třeba i v normálních konverzacích o tom, co jsem dělal o víkendu,“ sdělil Bernášek.

Manželství a partnerství řeší tři návrhy. Řada poslanců se už ale rozhodla

Dodal, že od začátku, co pro Vodafone pracuje, firma podporuje různé LGBT akce, včetně Prague Pride, či poradnu pro sexuální menšiny Sbarvouven.

„Zjistil jsem, že je tu i skupina, která je přímo určená pro LGBTQ. Mám tu lidi, kteří jsou jako já. je, Je tam vidět vlastně taková stabilní dlouhodobá podpora, díky které mám pocit jistoty a bezpečí,“ podotkl Bernášek.

To potvrdil i ekonom Vojtěch Bartoš, podle kterého se diskriminovaní zaměstnanci necítí v pracovním prostředí dobře a mohou se i bát chodit do práce. Tím se jejich produktivita snižuje a je velká pravděpodobnost, že ze zaměstnání odejdou.

Firmy, které výzvu podepsaly ale premiéra upozorňují i na to, že mají výdaje na dvojí administrativu a „vyrovnávání nerovností způsobené zákonem“, protože LGBT+ zaměstnanci nemají některé benefity od státu jako ostatní. Signatáři a signatářky zmiňují třeba volno na uzavření registrovaného partnerství či rodičovskou.

Podle zákona nemají registrovaní třeba společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají nárok na vdovecký či vdovský důchod. Sirotčí důchod nemusí získat ani jejich potomek. Registrované dvojici zákon adopci zakazuje. V ČR takzvané duhové rodiny s dětmi už žijí. Oficiálně mohou mít děti dvou matek a dvou otců ale jen jednoho rodiče.

Sňatky stejnopohlavních párů ve světě

    • Sňatky lidí stejného pohlaví na celostátní úrovni nyní umožňuje ve světě 33 zemí, z toho 14 v EU. Od příštího roku se 15. zemí EU, která uznává sňatky stejnopohlavních párů stane Estonsko. V celé Evropě je těchto států 19, většina z nich umožňuje i adopci dětí homosexuálními páry.
    • Jako první umožnilo sňatky homosexuálních párů v roce 2001 Nizozemsko. Od té doby uzákonily stejnopohlavní sňatky další evropské země: Belgie, Španělsko, Norsko, Švédsko, Portugalsko, Island, Dánsko, Francie, Británie, Lucembursko, Irsko, Finsko, Německo, Malta, Rakousko, Švýcarsko, Slovinsko, Andorra a jako poslední Estonsko.
  • Mimo Evropu sňatky osob stejného pohlaví na celostátní úrovni umožňují Argentina (v roce 2010 jako první latinskoamerická země), Brazílie, Ekvádor, Kanada, Kolumbie, Kostarika, Nový Zéland, Uruguay, USA, Austrálie, Chile a loni v září schválili na Kubě zákon o rodině, který mimo jiné umožňuje homosexuální sňatky včetně adopcí dětí těmito páry.
  • První zemí v Asii, která umožňuje sňatky homosexuálů, se v květnu 2019 stal Tchaj-wan. I v jiných zemích mohou homosexuálové uzavírat sňatky, ale jen v některých částech, například asi v polovině států Mexika. Izrael uznává stejnopohlavní sňatky, pokud je dotyční uzavřou v cizině.
  • Další země umožňují registrované partnerství osob stejného pohlaví, první z nich se v roce 1989 stalo Dánsko. V současné době umožňují registrované partnerství, ale ne sňatky Bolívie, Černá Hora, Česká republika (od roku 2006), Chorvatsko, Kypr, Řecko, Maďarsko, Itálie, Lotyšsko, Lichtenštejnsko, Monako a San Marino.
  • ČR uzákonila registrované partnerství v červenci 2006. Komunita homosexuálů, bisexuálů a transgenderových lidí považuje registrované partnerství za nedostatečné. Parlament začal v listopadu 2018 projednávat novelu, která měla manželství lidem stejného pohlaví umožnit. Letos koncem června dala Sněmovna sňatkům stejnopohlavních párů šanci. Poslanecká novela občanského zákoníku odolala návrhům odpůrců na zamítnutí i vrácení předkladatelům k přepracování, což se obecně chápe jako mírnější způsob zamítnutí. Návrh je ve Sněmovně před druhým čtením, které se uskuteční nejdříve v listopadu. Současně zákonodárci jednají i o protinávrhu na uzákonění manželství jen jako svazku muže a ženy.
  • V řadě zemí zůstává homosexualita trestná, jedná se zejména o státy Afriky a Blízkého východu. V současnosti jsou vztahy mezi osobami stejného pohlaví kriminalizovány podle Mezinárodního sdružení leseb, gayů, bisexuálů, transgenderových osob a intersexuálů (ILGA) v 62 ze 193 členských států OSN. Zákony proti homosexualitě nejsou zavedeny v Iráku a Egyptě, ale příslušníci LGBT komunity jsou zde stíháni podle jiných zákonů.
  • V roce 2006 uzákonila stejnopohlavní sňatky jako první a dosud jediná země Afriky Jihoafrická republika (JAR). V Africe je homosexualita stále trestná ve více než polovině zemí.

Firmy považují stejná práva za podmínku pro rozvoj konkurenceschopnosti a prosperity Česka. Manželství pro všechny má podle nich ekonomický i morální smysl. Vyzývají premiéra, aby se zasadil o brzké přijetí zákona. Zástupci byznysu by mu rádi představili své důvody na schůzce, jsou připraveni s nimi seznámit i zákonodárce.

Podle ředitele organizace Jsme fér Czeslawa Walka je výzva signálem premiérovi a ODS, že české firmy za manželstvím pro všechny stojí a aby zvážili svůj postoj k legislativním změnám. Zároveň podotkl, že si nemyslí, že by výzva byla součástí marketingové strategie cílené na sexuální menšiny.

Je to ponižující handl, hodnotí LGBT právnička debatu o manželství pro všechny

„Není obvyklé, že by firmy takto masově a otevřeně vystoupily na podporu nějaké legislativní změny, která zdánlivě nesouvisí s jejich byznysem. Přeci jen to není o čokoládě, telefonu nebo pivu, ale jejich zaměstnancích,“ řekl iDNES.cz Walek.

Dodal, že ze zkušenosti ví, že se lidem mnohem lépe ve firmě pracuje, když mohou být sami sebou a otevření i co se týče například jejich sexuality, kterou jejich kolegové dobře přijímají.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Co budou dělat končící europoslanci? Zvažují zkusit politiku i návrat k profesi

30. května 2024

Premium Sedm současných europoslanců z jedenadvaceti se po nadcházejících volbách do parlamentních lavic v...

Otočka v Berlíně: deportace už nevadí. Němci zvažují posílat běžence do Afriky

30. května 2024

Premium V Německu dlouho bylo pravidlem, že britské plány na deportace žadatelů o azyl do africké Rwandy...

Ortel měl hrát v dětském zábavním parku, po tlaku rodičů koncert zrušili

29. května 2024  10:29,  aktualizováno  23:13

Pražský zábavní park Krtkův svět v Horních Měcholupech ohlásil na 7. července koncert. U lunaparku,...

Opozice vyčetla Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno 

Poslanci opozičního ANO se přeli s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...