Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Manželství a partnerství řeší tři návrhy. Řada poslanců se už ale rozhodla

  15:37aktualizováno  16:43
Hlavní bitva o to, kdo má mít právo uzavřít v Česku manželství, se sice odehraje ve Sněmovně až na podzim, ale už nyní má řada poslanců jasno a byli ochotni odpovědět na to, jak budou hlasovat. iDNES.cz oslovil všechny poslance jejich e-mailem ve Sněmovně.

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Ve hře jsou návrhy umožnit manželství i párům stejného pohlaví i naopak zakotvit do Listiny základních práv, že manželství je výlučně svazek muže a ženy.

„Respektuji, že je výsostným právem a povinností každého poslance zaujmout k této problematice stanovisko odpovídající jeho morálnímu přesvědčení. Můj osobní postoj je takový, že lidé stejného pohlaví by měli mít právo uzavřít manželství,“ uvedla místopředsedkyně Sněmovny za hnutí STAN Věra Kovářová.

Právě v jejím poslaneckého klubu, který má 33 členů a je třetí nejsilnější ve Sněmovně, je nyní nejvíce jasných hlasů pro možnost „manželství pro všechny“. Výslovně to iDNES.cz potvrdili i další členové klubu STAN v čele s šéfem strany Vítem Rakušanem.

Jen jeden jasně napsal, že má opačný názor.

Manželství pro všechny je možné v 34 zemích. I v katolickém Španělsku a Irsku

„Vycházím z toho, že smyslem manželství odjakživa bylo a je založení rodiny, plození a výchova dětí. To je primární účel a věřím, že by takto mělo zůstat i zachováno. Protože jen žena může být matkou dítěte a jen muž může být otcem dítěte. Z toho vyplývá i má odpověď. A ta je záporná,“ uvedl poslanec STAN Jan Kuchař.

Otázky pro poslance

Všem poslancům a poslankyním poslal iDNES.cz na jejich oficiální e-mail ve Sněmovně následující otázky:

Budete hlasovat či uvažujete, že budete hlasovat pro změnu občanského zákoníku, která má umožnit manželství osob stejného pohlaví?

Budete hlasovat či uvažujete, že budete hlasovat pro zakotvení manželství jako výlučně svazku muže a ženy?

Když se koncem června hlasovalo o tom, zda návrh na manželství osob stejného pohlaví projde do druhého čtení, byl omluven. Nyní dodal, že by však rád hlasoval pro narovnání některých nerovností, jež vznikají registrovaným partnerstvím. „Jako například otázky majetkových vyrovnání, vdovských důchodů,“ přiblížil.

To, že budou hlasovat pro změnu občanského zákoníku a že mají jasno, potvrdili iDNES.cz kromě Kovářové a Rakušana i Josef Cogan, Tomáš Dubský, Martin Exner, Martin Hájek, Jan Lacina, Jarmila Levko, Ondřej Lochman, Tomáš Müller, Michaela Šebelová, Lukáš Vlček a Milada Voborská. Spolupředkladatem a obhájcem zákona je šéf rozpočtového výboru za STAN Josef Bernard.

Hlasy pro sňatky párů stejného pohlaví slíbili poslanci TOP 09, Pirátů i pár poslanců ANO

V tom, že zvednou ruku pro novelu občanského zákoníku a umožní uzavřít manželství i dvěma gayům či dvěma lesbám, se při přihlásili i poslanci TOP 09, Pirátů a také několik zákonodárců hnutí ANO.

„Žena a muž dnes mají v manželství práva a povinnosti, které manželský svazek přináší. Jsem tedy pro, aby stejná práva (a zejména ta rodičovská) a povinnosti měly i stejnopohlavní páry. Lidé, kteří se rozhodnou uzavřít tento nejtěsnější možný lidský vztah, vztah vzájemného sjednocení, v něm mají mít stejná práva a povinnosti bez ohledu na jejich pohlaví,“ odvětil na dotaz iDNES.cz, zda podpoří manželství osob stejného pohlaví, poslanec TOP 09 Michal Zuna.

Už teď ví, že pro budou hlasovat také Ondřej Kolář, Miloš Nový, Matěj Ondřej Havel i Martina Ochodnická. A jednou z předkladatelek návrhu je i šéfka strany Markéta Pekarová Adamová.

Mám dvojčata, jeden je gay, hájila poslankyně návrh na manželství pro všechny

Naopak mezi poslanci, kteří chtějí do Listiny práv a svobod zakotvit manželství výlučně jako svazek muže a ženy, je ministr zdravotnictví za TOP 09 Vlastimil Válek.

Páry stejného pohlaví mohou počítat i s podporou Pirátů, ti jsou ale ve Sněmovně jen čtyři. Klíčové pro to, zda manželství párů stejného pohlaví bude mít šanci projít, bude, kolik se k podpoře zákonů přidá poslanců opozičního ANO. Přesvědčeni, že budou pro, jsou už nyní Ondřej Babka, Jaroslav Bžoch, Eva Fialová a spolupředkladatelka návrhu Jana Pastuchová. Všichni čtyři tak odpověděli na dotaz iDNES.cz.

KVÍZ: Česko řeší manželství pro všechny. Znáte jeho výhody a historii?

Feranec i Peštová změnu občanského zákoníku už nyní odmítli

V poslaneckém klubu ANO jsou ale už nyní někteří rozhodnutí, že budou určitě hlasovat proti změně občanského zákoníku, a tedy proti sňatkům párů stejného pohlaví.

„Nebudu hlasovat pro změnu občanského zákoníku, tak jak je navržen předkladateli. Nebudu ale ani hlasovat pro takzvanou ústavní ochranu manželství. Nemá podle mého názoru logiku, abychom měnili kvórum pro eventuální budoucí úpravu Občanského zákoníku. Nad rámec dotazů uvádím, že podpořím rozšíření práv (registrovaných) partnerů ale bez označení manželství. Patrně s výjimkou adopcí,“ napsal iDNES.cz poslanec ANO Milan Feranec.

„Již nebudeme rozlišovat my a oni.“ Poslanci jednali o manželství homosexuálů

Dal tak najevo, že by pro něj mohl být přijatelný návrh lidovců přejmenovat registrované partnerství na partnerství a posílit práva párů stejného pohlaví, což by se ale nemělo týkat dětí. Tento týden se k němu neutrálně postavila vláda, když ministři za STAN a Piráty neprosadili, aby ho vláda odmítla.

„Ne, nebudu, už jsem hlasovala pro zamítnutí v prvním čtení, ale budou hlasovat pro novelu, kterou nahrál do systému poslanec Navrátil. To znamená změna názvu na partnerství a narovnání všech práv,“ uvedla Berenika Peštová. „Od počátku podporuji verzi narovnat práva, nepojmenovávat manželství,“ napsal iDNES.cz Patrik Nacher. Není ještě definitivně rozhodnutý, jak se postaví k návrhu, aby v Listině práv bylo zakotveno manželství jako svazek výlučně muže a ženy.

Odpůrci stejnopohlavních sňatků v SPD, KDU-ČSL a v ODS

Manželství v jeho tradiční podobě hájí lidovci, SPD i větší část klubu ODS.

„Budu hlasovat pro zakotvení manželství jako svazku muže a ženy,“ uvedl Ondřej Benešík a obdobně se vyjádřili i další poslanci KDU-ČSL.

„Duše člověka s nějakou odlišností od většinové společnosti, poraněná nepřístupností, cynismem, odmítáním, pohrdáním a dalšími negativními přístupy ostatních, bolí mnohdy víc než oteklé koleno nebo přetržený sval. Chci proto, aby naše společnost byla schopná přijmout i lidi odlišné od většinového nastavení,“ sdělili iDNES.cz Tom Philipp.

Dodal, že na druhou stanu si nemyslí, že by bylo k tomu nutné zavádět změny ve vžitém názvosloví. A podle jeho informací to ani není stoprocentně vyžadováno.

„Navrhli jsme proto poslaneckou iniciativou novelizaci zákona o registrovaném partnerství a snažíme se v ní o změnu názvu svazku stejnopohlavních osob na partnerství, a zároveň narovnat práva těchto párů na úroveň heterosexuálních párů. Já osobně jsem samozřejmě připraven jednat i o tom, že by tento návrh byl transformován do pozměňovacího návrhu k občanskému zákoníku,“ rozepsal se Philipp. Zakotvení manželství jako výlučně svazek ženy a muže podporuji bez výhrad, dodal poslanec KDU-ČSL.

Zastánce LGBT zklamal postoj vlády, která se nepřipojila k žalobě na Maďarsko

To, že budou hlasovat pro ochranu tradičního manželství, potvrdili Jaroslav Foldyna, Zdeněk Kettner a Jiří Kobza z SPD. Kettner dodal, že nemá sebemenší problém s novelou registrovaného partnerství tak, aby se odstranily nedostatky, které vyvstaly během platnosti zákona či s úpravou názvu registrovaného partnerství.

„Určitě nebudu hlasovat pro manželství stejnopohlavních párů. Jsem však připraven podpořit legislativní změny, které narovnají práva těchto párů srovnatelné s manželstvím. Pro zakotvení manželství jako svazku muže a ženy určitě budu. Byl jsem jedním z poslanců, který tento návrh podepsali,“ uvedl Pavel Kašník z ODS. „Pokud nedojde ke konsensuální kompromisní úpravě podaného návrhu pracovně nazývaného ‚manželství pro všechny‘, tak budu z věcných důvodů jednoznačně hlasovat proti návrhu,“ má jasno také Karel Haas z ODS.

Poslanec SPD řešil mísení s migranty i „atypické chování“ sexuálních menšin

Když se v prvním čtení hlasovalo a zamítnutí návrhu na „manželství pro všechny“, bylo pro to 18 z 25 přítomných poslanců ODS. Pro vrácení návrhu k přepracování bylo dokonce 21 z 25 přítomných poslanců občanských demokratů.

Z rozložení sil ve Sněmovně plyne, že zastánci manželství párů stejného pohlaví budou mít velmi těžké dobrat se ve Sněmovně k většině.

Nemohou si být naopak vůbec jisti tím, že se zastáncům manželství v jeho dosavadní podobě nepodaří dát dohromady potřebnou ústavní většinu z poslanců KDU-ČSL, SPD, ODS a ANO pro zakotvení manželství jako výlučně svazku muže a ženy do Listiny základních práv.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...