Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Manželství párů stejného pohlaví má šanci, odpůrci ho nedokázali potopit

  6:13aktualizováno  19:30
Páry stejného pohlaví dostaly šanci, že se dočkají manželství. Konzervativním odpůrcům sňatků párů gayů či leseb se nepodařilo zamítnout ani vrátit k přepracování návrh změny občanského zákoníku, která má manželství párům stejného pohlaví umožnit. Homosexuální páry mají nyní v Česku nárok pouze na takzvané registrované partnerství, které jim ale negarantuje stejná práva jako manželům.
Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová | foto:  František Vlček, MAFRA

Pro návrh Zdeňka Kettnera z opozičního hnutí SPD na zamítnutí změny občanského zákoníku hlasovalo 58 ze 141 přítomných poslanců. Kromě poslanců SPD také polovina klubu ODS, čtvrtina klubu ANO a většina lidovců.

Vrátit změnu zákon k přepracování chtělo 64 ze 139 poslanců. Návrhem změny občanského zákoníku se tak nyní budou zabývat výbory Sněmovny.

Manželství stejnopohlavních párů je ve více než 30 státech, i katolickém Irsku a Španělsku

V současnosti jsou více než tři desítky států, které manželství párů stejného pohlaví umožňují. A jsou mezi nimi i katolické státy Španělsko a Irsko. Naposledy k nim před pár dny přibylo Estonsko.

Názor prezidenta Petra Pavla

„Není možné, aby část společnosti měla omezená práva kvůli své sexuální orientaci. Vnímám také, že naše společnost je podle různých průzkumů právní formalizaci vztahů stejnopohlavních párů i jejich rodičovství významně nakloněna.“
(část videozdravice pro konferenci pro konferenci „Manželství a rodičovství pro gay a lesbické páry: domácí a zahraniční zkušenosti“ v Senátu 28. června 2023)

„Již nebudeme rozlišovat na my a oni a všechny páry budou mít stejnou důstojnost,“ řekl při představování návrhu na změnu občanského zákoníku jeden z jeho předkladatelů Josef Bernard z hnutí STAN.

Páry stejného pohlaví by po přijetí novely získaly nárok na vznik společného jmění, na vdovský a vdovecký důchod i práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a také přístup k náhradní rodinné péči.

Podle prezidenta Petra Pavla není možné, aby část společnosti měla omezená práva kvůli sexuální orientaci. „Vnímám také, že naše společnost je podle různých průzkumů právní formalizaci vztahů stejnopohlavních párů i jejich rodičovství významně nakloněna,“ uvedl.

Ve hře zůstal i návrh zakotvit do Listiny práv manželství jen jako svazek muže a ženy

Poslanci dali zároveň šanci konkurenčnímu návrhu jiné skupiny poslanců, kteří chtějí naopak do Listiny základních práv, která je součástí Ústavy, zakotvit manželství jako svazek výlučně muže a ženy.

Ve hře ho udrželi poslanci ANO, ODS, SPD a KDU-ČSL Nepodpořili návrh poslankyně Pirátů Kláry Kocmanové, aby se tím už Sněmovna nezabývala. Pro návrh Kocmanové bylo 37 ze 131 přítomných.

Poslanec KDU-ČSL Jiří Navrátil, který nedávno udělal „coming out“ a přihlásil se k homosexuální orientaci, také ve Sněmovně představil návrh novely zákona o registrovaném partnerství, který ve čtvrtek podali lidovečtí poslanci. Navrhují, aby se svazek partnerů stejného pohlaví jmenoval nově partnerství. „Chceme narovnat práva, která se netýkají dětí,“ řekl Navrátil. Podaní návrhu zdůvodnil tím, že lidovci nemohou nikdy hlasovat pro to, aby se sňatkům párů stejného pohlaví říkalo manželství.

Kompromis? Více práv, bez názvu manželství

Šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová ve Sněmovně při jednání o změně občanského zákoníku řekla, že je při dalším projednávání prostor se dohodnout, zda se po narovnání práv bude říkat svazkům párů stejného pohlaví manželství, nebo nějak jinak. „Může se stát, že tomu nakonec nebudeme říkat manželství,“ uvedla Pekarová Adamová.

„Přijde mi, to že z nich děláme lidi jiné kategorie. Mně to přijde nedůstojné,“ řekla o registrovaném partnerství. To dříve považovala za dostatečné, ale změnila názor a je podporovatelkou a spolupředkladatelkou návrhu na „manželství pro všechny“, tedy manželství i pro dva muže či dvě ženy.

„Tisíce let trvá manželství jako svazek muže a ženy,“ řekl nový šéf poslanců KDU-ČSL Aleš Dufek.

„Já mám problém s tím názvem, ne s tím vnitřkem,“ uvedla poslankyně ANO Berenika Peštová. Nevadí jí narovnání práv sexuálních menšin, ale vadí jí, že by se svazek dvou mužů či dvou žen měl nazývat manželství. Může se to podle ní nazývat třeba partnerství, tak jak navrhují lidovci.

„Je to zavádějící, manipulativní,“ ohradil se místopředseda Sněmovny Jan Skopeček z ODS proti tomu, že se návrhu na umožnění manželství párů stejného pohlaví říká „manželství pro všechny“. Poslanci podle něj rozhodují o možná nejdůležitějším návrhu celého volebního období.

„Každý muž může uzavřít manželství se ženou a každá žena může uzavřít manželství s mužem, a to bez ohledu na sexuální orientaci kteréhokoliv ze snoubenců. Nikdo při uzavření manželství nezjišťuje sexuální preference snoubenců. Homosexuálním osobám v uzavření manželství zákon nijak nebrání a mají v tomto ohledu zcela rovná práva jako osoby heterosexuální,“ řekla poslankyně KDU-ČSL Pavla Golasowská.

Odpor vyvolal svým vystoupením Síla z SPD

Nesouhlasné reakce vyvolalo ale hlavně vystoupení poslance Jana Síly z SPD, který řekl, že čtyřprocentní menšina se snaží přenést na většinovou populaci zátěž své biologické anomálie a že prosazení manželství pro homosexuály zruší překážku rozvoje byznysu soukromých center asistované reprodukce.

„Pokud na to budete mít, tak si v blízké budoucnosti koupíte dítě jako domácího mazlíčka podle svých požadavků, blond klučinu s výškou 190 centimetrů a třeba s IQ 180. No a většina těch, co na to mít nebudou, se stanou podřadnou rasou, jejichž IQ bude dále řízeno neúprosnou Gaussovou křivkou,“ tvrdil poslanec SPD

Zpochybňoval výchovu dětí homosexuálními páry a varoval, že dítě by se mohlo dostat do péče dvou pedofilů. Praha se podle Síly stala centrem prodeje dětí do zahraničí.

„Tohle si myslím, že je úplně mimo, úplně za hranou. A myslím si, že by to vyžadovalo omluvu,“ ohradil se proti Sílovu vystoupení lidovec Michal Kohajda. „Tohle byla opravdu síla,“ hodnotila slova Síly poslankyně ANO Taťána Malá.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková na Twitteru vyzvala lidi s menšinovou sexuální orientací, aby v zájmu zachování vlastního duševního zdraví sněmovní jednání o novele raději nesledovali.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...