Obliba politiků u veřejnosti stoupá

Obliba politiků u veřejnosti stoupá | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Češi důvěřují politikům nejvíce za poslední tři roky, ukázal průzkum CVVM

  • 96
Podle nejnovějšího průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění, mají lidé v politiky abnormální důvěru. Ministrovi zahraničí a šéfovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi stoupla od minulého měření obliba o osm procentních bodů. Ostatním politikům na vrcholu žebříčku o sedm až pět procentních bodů.

Průzkum důvěry občanů ve stranické představitele ukázal zajímavé výsledky. Hned několik politiků se dočkalo výrazně vyšší podpory než v minulých měřeních.

Karel Schwarzenberg získal 51 procent, což je o osm procentních bodů víc než při posledním měření v prosinci 2010. Jako druhý se umístil premiér a šéf ODS Petr Nečas se 40 procenty, o sedm víc než minule. Třetí se umístila šéfka Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová s 39 procenty.

V oblibě stoupl také ministr vnitra a šéf Věcí veřejných Radek John. Věří mu 37 procent dotázaných občanů, tedy o osm procent více než v prosinci. O sedm procent vystoupala také další členka Věcí veřejných Kristýna Kočí, dostala 19 procent.

Víc lidí věří i ministru obrany Alexandru Vondrovi. Přestože čelí podezření, že věděl o korupci ve svém resortu, důvěru mu dalo 26 procent dotázaných, o šest procentních bodů víc než v prosinci.

O šest procent si polepšili také ministr školství Josef Dobeš (17 procent) z Věcí veřejných a ministr financí Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09.

Ten získal důvěru 26 procent respondentů. Řadí se ale mezi politiky, kteří v dlouhodobém průměru mají hodnocení spíše negativní. Do této skupiny se silně převažující negativním hodnocením (až o 20 procent) se zařadili také šéf komunistické strany Vojtěch Filip, místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil a šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Převažující kladné hodnocení mají pouze Karel Schwarzenberg, místopředsedové ODS Miroslava Němcová a Jiří Pospíšil a místopředsedkyně Věcí veřejných Lenka Andrýsová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video