Internetem kolují parodie na novou stranu Karolíny Peake LIDEM.

Internetem kolují parodie na novou stranu Karolíny Peake LIDEM. | foto: Istral

Alkokracie i Piňda s Bobíkem, tak parodují lidé stranu Peake

  • 153
Sotva vicepremiérka Karolína Peake oznámila jméno své budoucí strany, už se internet začal plnit parodiemi a vtipy na toto téma. Lidé v nich začali LIDEM přirovnávat k supermarketu podobného názvu nebo do nich promítli čistou recesi či zklamání z politiky.

Peake oznámila název budoucí strany ve čtvrtek s tím, že LIDEM bude hledat v následujících dnech mezi studenty uměleckých škol autora pro své nové logo (více o založení nové strany čtěte zde).

Krátce nato začala na internetu kolovat parodie s postavičkami z oblíbeného dětského komiksu Čtyřlístek. Piňda a Bobík na ní kreslí ceduli se vzkazem: Lidem nas...

Další z parodií pracuje se scénou z filmu Český sen. Dvojice dokumentaristů v něm přilákala marketingovou masáží dav lidí do nově otvíraného supermarketu. Ten byl ovšem fiktivní, protože existoval jen na kulisách.

Do koloběhu vtipů na síti Facebook se zapojil i senátor za ČSSD Zdeněk Škromach, který si jeden z vtipů vyvěsil na facebookové zdi. Posléze jej ale sundal. "Není to žádná strana, jenom skupina přeběhlíků, která nestojí za řeč," míní Škromach.

Parodie a vtipy na LIDEM

Vtipy a parodie se buď inspirovaly zkratkovým slovem LIDEM nebo připomínají, že nové strany už tu byly, přízeň voličů si většinou dlouhodobě nezískaly. "Česká politika je dlouhodobě spojena s tím, že tady vznikají nové a nové strany, lidé jim dávají svoji důvěru, ale pak se ukazuje, že často nebyla naplněna a nové subjekty nejsou schopny být lepší než etablované parlamentní strany," komentovala situaci politoložka Eva Lebedová (rozhovor s politoložkou čtěte zde).

S propadem popularity se potýkají také Věci veřejné. Ty v průzkumech veřejného mínění klesly pod hranici volitelnosti. Právě VV Karolína Peake spoluzakládala a působili v ní i politici, kteří LIDEM zakládají.

Peake si prohlubování neoblíbenosti politiků uvědomuje. V rozhovoru pro iDNES.cz řekla, že nepředpokládá, že by nová strana důvěru lidí dostala automaticky. Chce prý voliče přesvědčovat činy (celý rozhovor s Karolínou Peake o zakládání nové strany čtěte zde).

Strana LIDEM není jedinou, koho vtipkování uživatelů internetu dostihlo. Například nedávno podobný vodopád kreativity schytala Česká televize, která změnila své logo (o parodiích na nové logo ČT čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video