Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Někdo raději zaleze do nory, šití roušek není pro každého, míní terapeutka

  19:03
Kvůli koronaviru zažíváme něco jako válečný stav, tvrdí lékařka a psychoterapeutka Olga Kunertová. Se stresem se podle ní každý vyrovnává jinak. Někomu může pomáhat třeba šití roušek. „Někdo ale naopak potřebuje zalézt do nory a počkat, až to přejde. To je také v pořádku,“ řekla Kunertová v rozhovoru pro iDNES.cz

Lékařka a psychoterapeutka Olga Kunertová | foto: Olga Kunertová

Podle výzkumníků naroste počet úzkostných diagnóz v souvislosti se stresem vlivem koronavirové nákazy. Proč úzkost vzniká? Kde se bere?
Úzkost je v podstatě civilizační choroba. Můžeme si to vysvětlit třeba tím, že život v civilizaci je sice pohodlný, ale také stresující, že jsme nuceni bojovat na jiných frontách, než tomu bylo dříve a nejsme na to dostatečně vybaveni. Nepřítel je jakoby skrytý, důvod znepokojení a obav není na první pohled patrný. Většinou tomu nevěnujeme příliš pozornosti a tak se vlastně nechráníme. Pak nám není dobře a nevíme z čeho. 

Koronavirus v Česku

Nevím, kteří výzkumníci tvrdí, že v souvislosti s koronavirovou nákazou vzroste počet úzkostných diagnóz. Nic takového jsem nikde nečetla a přijde mi to málo pravděpodobné. Kvůli koronaviru zažíváme něco jako válečný stav. Ve válce je nepřítel známý, což dává příležitost k vytváření strategií, spojenectví, k aktivizaci sil. Můžete mít strach z toho, jak to všechno dopadne, z toho jak nás to ovlivní, kdy to skončí a co bude potom, to ano, ale to není úzkost. Ve válce není pro úzkost prostor. Tam jde o přežití.

To, že počet úzkostí přibude, tvrdí Národní ústav duševního zdraví. Vy jste tedy nezaznamenala to, že by lidé byli v posledních týdnech více úzkostní? 
Lidé jsou nešťastní, protože na ně dopadají důsledky vládních opatření, přicházejí o obživu, o sociální kontakty a další věci, které pro ně byly důležité. Jiní jsou naštvaní, píší sprostě na internet nebo žalují stát. Jsou i takoví, kteří si to užívají. A jsou samozřejmě i lidé, kteří na situaci reagují úzkostně, ale to jsou většinou takoví, kteří úzkostně reagují téměř na jakýkoli podnět. Tím nechci říct, že by psychická podpora pro lidi v této situaci nebyla důležitá. Naopak. Ale spíš proto, že mnozí jsou reálně v krizi. Krize je normální reakce na nenormální stav. Nedefinovala bych tedy problém nárůstem psychopatologie. To by bylo nefér.

Jak lidé přistupují k pandemii koronaviru?
Někdo to bere jako hrozbu, jiný jako příležitost, zjednodušeně řečeno. Tím nemám na mysli vychytrálky, kteří se na situaci snaží snadno vydělat. Ale lidé, kteří jsou schopni vidět v nezvyklé situaci příležitosti, jsou rozhodně ve výhodě. Každopádně jsou podstatně více imunní vůči rozvinutí úzkostných stavů a depresí. Není to tím, že by měl někdo výhodnější pozici a jiný ne. Je to prostě přístup k životu.

Všichni nemůžeme být aktivní

Vraťme se ještě k úzkostem, které mohou lidi trápit. Jaké může mít úzkost podoby?
Různě, u někoho je to tísnivý pocit bez zjevného důvodu, někdo má tlak na hrudi, jinému se špatně dýchá. Obvyklé je, že úzkost respektive panická ataka, se pojí s dalšími nepříjemnými tělesnými stavy, jako je pocit nevolnosti, jakoby na omdlení, polévání studeným potem, horkost nebo zimnice. 

Olga Kunertová

  • lékařka a psychoterapeutka
  • vystudovala lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci
  • založila Psychoterapeutické centrum Gaudia, kde působí jako předsedkyně správní rady a odborná garantka
  • je spoluzakladatelkou a odbornou garantkou projektu Terap.io, který nabízí online terapie. 

Mají takové tělesné stavy nějaké vysvětlení?
Souvisí to s vyplavováním adrenalinu v těle. Ten připravuje naše tělo do akce, ale úzkost se dostavuje právě ve chvíli, když žádná akce není možná nebo k ní vlastně není důvod, typicky třeba v dopravních prostředcích. Pak nás tělo takto zrazuje, místo aby sloužilo.

Dá se stavům nějak předejít?
Většina našich pocitů a prožívání souvisí s přemýšlením. Tak, jak věcem rozumíme, tak na ně reagujeme. Takže pokud chceme úzkostným stavům předejít, stačí v podstatě jinak myslet, jinak se na situaci dívat. To se ale lehce řekne a hůř udělá. 

Přesvědčování moc nefunguje. Zkuste fobíkovi v metru říct, že je to hloupost, aby se něčeho bál, že metro dojede do cíle více než v 90 procentech případů. Myslím, že moc úspěšný nebudete. A ani, když se vaše tvrzení potvrdí, neznamená to, že třeba příště to nebude jinak. Stojí za tím hlubší myšlenkové vzorce, naše skálopevná přesvědčení, způsoby, podle kterých jsme zvyklí vyhodnocovat svět kolem nás. A to není tak jednoduché odhalit, chce to chvíli bádání v psychoterapeutickém procesu. Bádání pak může pokračovat v jejich postupné zpochybňování. A to funguje.

Pokud na sobě člověk zpozoruje přicházející úzkostnou ataku, může tomu sám nějak zabránit?
Pomáhá relaxační trénink, ale ten nezajistíte, když už to na vás takzvaně jde. Bezprostředně v dané situaci pomáhá ideálně to, co jste se naučili předtím. Každý máme stav klidu a pohody spojený s nějakou asociací. Když to chvíli trénujeme, můžeme si skrz tuto asociaci stav klidu přivodit. Ale jak říkám, chce to trochu trénink. 

Je to čas udělat životní inventuru, říká o koronavirové epidemii psychiatr

Co když trénink nemáme?
Pak si zkuste si vzpomenout, jak většinou řešíte stresové situace. Někde se vrhne do práce, někdo naopak do pasivity. Někomu pomáhá něco dělat, prakticky cokoli, ideálně když to nějak souvisí s tím, co úzkost vyvolalo. To je důvod, proč tak mnoho lidí dneska šije roušky, nebo rozvíjí různé pomáhající aktivity.

Takže při šití roušek můžeme pomáhat také sami sobě?
Pomáháme i ostatním, ale také sami sobě. A tím to nesnižuji. To je přece skvělé. Není to ale pro každého. Někdo potřebuje zalézt někam do nory a počkat až to přejde, věřit, že se to nějak vyřeší. To taky není od věci. Všichni nemůžeme být aktivní. To bychom rouškami zasypali republiku a zase by pak byl problém s odpadem. To víte, něco za něco.

Práce se svaly a s dechem

Jak důležitá je práce s dechem? Jak by měl úzkostný člověk dýchat?
Ano, to radí většina krizových interventů. A mají pravdu. Když jde na vás úzkost, máte se začít soustředit na dech. Dýchat zhluboka, ale ne rychle. Tím byste si přivodili hyperventilační kolaps, nepříjemný stav, kdy máte křeče a změněný stav vědomí. Není to nebezpečné, ale nevypadá to hezky.

Osm hlavních kroků, jak si ulevit od úzkosti a nemít pocit, že umřete

Proti úzkosti pomáhá i práce se svaly, jejich uvolňování a zatínání. Jak by to měl člověk udělat?
To je takzvaná Jacobsonova relaxace. Pro člověka, který není trénovaný, je těžké se jen tak na povel uvolnit, i když se v tu chvíli nic zásadního neděje. Když sval zatnete, třeba uděláte pěst, napětí stupňujete a pak povolíte, přijde uvolnění, ruka se vám prokrví a o to jde. Takto můžete postupně pracovat se všemi částmi vašeho těla.
Je vhodné se v tu chvíli snažit odvádět pozornost jiným směrem?
Zkuste říct úzkostnému člověku, aby myslel na něco jiného. Myslím, že nemusím zdůrazňovat, co vám pravděpodobně odpoví. Samozřejmě, že by mu to pomohlo, kdyby to dokázal. Jenže to prostě nejde. Čím víc se o to bude snažit, tím méně to půjde.

Jak to myslíte?
Když se ale budete snažit soustředit na projevy úzkosti, také vám to nepůjde. Toho využívá takzvaná paradoxní intervence. Zkuste dát člověku, který se bojí vejít do supermarketu úkol, aby pozorně sledoval, co dělá jeho tělo, jak reaguje, kdy to začne být nepříjemné, kdy se začne potit nebo se mu přestane dobře dýchat. A ono nic. Zázrak.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...