Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruské únosy dětí začaly ještě před invazí, mají na ně systém, říká právnička

  15:37aktualizováno  15:49
Už přes deset let je pro Darynu Pidhornovou denní realitou krutost či střelba. V současnosti pomáhá na Ukrajině dokumentovat ruské válečné zločiny, například likvidaci kulturního dědictví nebo únosy ukrajinských dětí. „Prvně obcházeli sirotčince a ústavy, pak brali kohokoliv,“ popisuje v rozhovoru pro iDNES.cz.

Rusové říkají ukrajinským dětem, že největší pocta je padnout v boji za vlast. Tou vlastí ale myslí Rusko, říká v rozhovoru pro iDNES.cz Daryna Pidhorna. (23. 10. 2023) | foto: Radek Vebr, MAFRA

V RCHR sledujete příběhy ukrajinských dětí, které unesli Rusové na „převýchovu“. Můžete nějaké zmínit?
Únosy začaly už před invazí v únoru 2022. Byly to případy údajných krymských sirotků, které měla kontrolovat místní vláda. Ty děti ale byly odvezené do Ruska nebo do ruských rodin.

Rusové únosy dobře zakrývali, vybírali si často děti bez příbuzných, po kterých nikdo bohužel nepátral. Po loňském únoru začínají tyto případy vyplouvat na povrch, bylo jich mnohem více, než jsme si mysleli.

Daryna Pidhornová

Daryna Pidhorna na mezinárodním parlamentním summitu Krymské platformy v Praze...
  • Ukrajinská právnička a aktivistka, která pracuje pro organizaci Regionální centrum pro lidská práva.
  • Kromě dokumentace porušování lidských práv se zabývá otázkou páchání genocidy na Ukrajině, ale také ochranou ukrajinského kulturního dědictví.
  • Je konzultantkou ukrajinského ministerstva kultury i ukrajinské armády. V říjnu 2022 vystoupila v Parlamentu ČR, kde vyzvala k vytvoření zvláštního tribunálu k potrestání válečných zločinů.

Vy ty případy sledujete. Jak Rusové postupovali?
Dlouze a systematicky. Chodili vesnici po vesnici, město po městu. Nejdříve se zaměřovali na sirotčince nebo ústavy.

Poté už ale brali kohokoliv, vždy si vymysleli nějakou legislativní záminku, pod kterou jednotlivé případy únosů zakryli. Pokaždé ale nejdříve dítě fyzicky přestěhovali, odřízli ho od jeho blízkých.

Na webu Children of war publikuje ukrajinská vláda počty mrtvých, unesených, či ztracených dětí, které se podařilo oficiálně potvrdit. Unesených a násilně deportovaných dětí je podle webu takřka 20 tisíc.
To jsou bohužel jen ty děti, jejichž rodiče se podařilo kontaktovat. Nevíme, kolik je sirotků nebo jiných dětí se smutným osudem.

Ruské zdroje hovoří o sedmi stech „synech“, kteří byli „adoptováni“ tamními rodinami a zároveň slibují výhody těm, kteří si ukrajinské děti osvojí.

Takhle si „adoptovala“ ukrajinské dítě i Marija Lvovová-Bělovová, na kterou vydal zatykač Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu. Jmenuje se Philip a ona pořád komolí jeho věk, letos už mu podle ní bylo patnáct, šestnáct i sedmnáct.

Jak těžké je dostat děti zpět?
Je to strašně těžké. Rusové jsou dobří ve skrývání důkazů a znemožňování dopátrat se pravdy. Už se jim dokonce podařilo mnohým z těch dětí načerno udělit ruská občanství, pro nás je tak skoro nemožné pracovat na jejich návratu, protože nemáme legální cesty, jak se k nim dostat. Nevíme, odkud a kam přišly. Kradou těm dětem životy.

Jak velký problém je pro tyto děti ruská propaganda?
Podařilo se nám získat některé jejich učební materiály. Učebnice ruštiny, dějepis, zeměpis, výtvarná výchova a tak dále. Vším jsou propsaná hesla jako: Tvá vlast je Rusko! Nic než vlast není důležitější, měl bys ji milovat a opatrovat; Nejlépe za svou vlast umři v boji.

Dále zmiňují, že je pro chlapce vhodné narukovat do armády nebo třeba k wagnerovcům, protože to je nejlepší způsob ochrany vlasti.

Regionální centrum pro lidská práva (RCHR)

  • Organizace byla zřízena v roce 2013 v Sevastopolu. Po anexi poloostrova byla přemístěna do Kyjeva.
  • Do ruské invaze RCHR jako analytické centrum dokumentovalo a poskytovalo právní expertizy týkající se páchání mezinárodních zločinů Ruskou federací výhradně na území dočasně okupovaného poloostrova.
  • Po invazi z 24. února 2022 centrum rozšířilo znalosti na celé území Ukrajiny a zaměřilo se na budování právní logiky, která by umožnila postavit pachatele před soud, a také na uplatňování přístupu zaměřeného na oběti.

To jsou učebnice. Kde se děti dále setkávají s propagandou?
Víceméně všude, válka se propisuje do jejich vzdělávání, do písní, do mimoškolních aktivit, na tábory. Učí je to už od školky, kde zpívají písně o Putinovi.

Dětská duše je křehká a zranitelná. Když slyší to samé od paní ve školce, od rodiny, ve které žije a z televize, samozřejmě že tomu uvěří. Taková propaganda sice není tak zřejmá, ale propíše se do vás. Jak říkám, Rusové jsou ve skrývání pravdy dobří.

Co si pod tím můžeme představit? Jaké věty děti od učitelky slyší?
Že Putin je dobrý a chrání je před zlem, tedy Ukrajinou. Učitelé bohužel běžně mluví o vojenských operacích a o tom, že ruské vojsko má právo zabíjet Ukrajince, kteří jsou podle propagandy nacisté.

To je taková klasická dezinformace, kterou když slýcháváte od učitele nebo od lékaře, tak se vám vryje pod kůži. Děti tomu postupně uvěří. V Rusku jim také blokují zahraniční weby nebo sociální sítě, těžko se tak mohou dostat k nezkreslené verzi světa.

Zabýváte se také ochranou kulturního dědictví. Co všechno Rusové na Ukrajině ničí?
Po těch letech bych řekla, že snad všechno, co má nějakou hodnotu. Rusové vždy přijdou, vytipují si své cíle a zničí je. Kulturní dědictví je nedílnou součástí socioekonomického a kulturního rozvoje každého státu. Ruská federace však záměrně porušuje normy mezinárodního práva a zavádí na okupovaných územích Ukrajiny svou politiku zaměřenou na zničení kulturního dědictví Ukrajiny.

Kolik toho už Rusové zničili?
Rusko ročně provádí dvacet až čtyřicet nelegálních archeologických vykopávek, během kterých ukradnou a zničí tisíce ukrajinských kulturních statků.

Část z nich je přestěhována na ruské území, kde kulturní majetek Ukrajiny nenávratně mizí. Ve spolupráci s ukrajinskými úřady vyšetřujeme zločiny proti kultuře a také se snažíme najít náš majetek prostřednictvím portálu, který jsme spustili s Národní agenturou pro boj s korupcí.

Co dělají s budovami, které nezničí?
Často je přejmenovávají, přepisují jejich historii. Když se nějaká významná budova jmenovala po slavném Ukrajinci, jednoduše strhli její název a dali ji jméno jako „Ruské divadlo“ a tak podobně. Při archeologických vykopávkách se také stává, že Rusové najdou vzácné ukrajinské památky. Zalévají je asfaltem.

Víte, co se stalo s památkami a cennostmi, které Rusové nezničili nebo nezalili asfaltem?
Některé si odnesli a vzali zpět. Nedávno jsem například viděla archeologické nálezy z ukrajinského muzea na obrázcích z jakési moskevské exhibice. Některé se zase snaží prodat, třeba na eBay.

Jak jste se k této práci dostala? Na právničku vystupující na mezinárodních platformách vypadáte dost mladá.
Je mi pětadvacet. Od svých čtrnácti nebo patnácti let vídám takřka každý den krutost, střelbu, požáry. Stane se to běžnou součástí života. Jako zástupce mladých si něco takového do budoucna už nepřeji. My Ukrajinci máme obrovské kulturní dědictví, které chci pomoct zachovat a ukázat světu, co dovedeme.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Analytik: Výpověď bez udání důvodu neřešme. Ale zvyšme nezaměstnaným dávky

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

KOMENTÁŘ: Kovačič spáchal na Markíze profesní sebevraždu, PPF to dobře ví

3. června 2024  17:19

Když moderátor pořadu televize Markíza Michal Kovačič 26. května na konci pořadu Na tělo...

Slovák sloužil v ruské armádě, zajali ho na Ukrajině. Zpět do Ruska netouží

3. června 2024  17:16

Na Ukrajině zadrželi slovenského občana, který údajně sloužil na straně Rusů a vzdal se ukrajinským...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Řidička najela do pořadatelů půlmaratonu v Budějovicích, jednu ženu zranila

3. června 2024  16:45

Řidička terénního vozu najela v sobotu v Českých Budějovicích do skupinky lidí, kteří se jako...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...